REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Palangos tiltas (nuotr. stop kadras)

Netrukus prasidės kalendorinė vasara, kuri dėl koronaviruso šiemet bus kitokia. Prognozuojama, kad nemaža dalis užsienyje įprastai poilsiaujančių tautiečių šiemet užplūs Lietuvos kurortus.

7

Netrukus prasidės kalendorinė vasara, kuri dėl koronaviruso šiemet bus kitokia. Prognozuojama, kad nemaža dalis užsienyje įprastai poilsiaujančių tautiečių šiemet užplūs Lietuvos kurortus.

REKLAMA

Šiuo metu jau stebimi tik pirmieji atsigavimo ženklai. Pasitaikius saulėtam savaitgaliui viešbučių užimtumas pajūryje ženkliai padidėja.

Dalį apgyvendinimo įstaigų pasiūlos padengiančios booking.com svetainės duomenimis, Palangoje artimiausią savaitgalį (birželio 6-7 d.) užimtumas siekia net 82 proc.

Liepos mėnesio pirmąjį savaitgalį, kuris dėl šventinio pirmadienio tęsis nuo 4 iki 6 dienos, apgyvendinimo įstaigų užimtumas Palangoje siekia net 88 proc. Žinoma, šie skaičiai, kaip jau minėta nėra absoliutūs. Jie atspindi tik dalį apgyvendinimo įstaigų siūlomų vietų.

Užsieniečių baimės

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (PVRA) prezidentė Ingrida Valaitienė pabrėžia, kad nors viešbučiams ir restoranams jau kuris laikas leista vykdyti veiklą, tačiau iki šiol neatsakyta ir daug klausimų:

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas turime tik labai ribotas gaires, ką ir kaip reikės keisti, kad pavyktų atitikti higienos reikalavimus. Šiai dienai karantinas yra pratęsiamas, tam tikri ribojimai išlieka. Tiek viešbučiams, tiek kavinėms, tiek restoranams.

REKLAMA

Žinoma, bus paruoštos rekomendacijos, bet tam tikrą laiką tikrai gyvensime su apribojimais. O pastarieji mažina pardavimų apimtis, natūraliai mažėja ir sugeneruojamos pajamos.“

Anot I. Valaitienės, šis vasaros sezonas bus kitoks: „Šiuo metu jaučiame žmonių susidomėjimą, bet tikrai nėra taip, kad liepą ar rugpjūtį nebūtų laisvų vietų. Bet susidomėjimas apgyvendinimo paslaugomis auga.

Žinoma, užsieniečių antplūdžio artimiausiu metu tikėtis bus naivu. Sulaukiame ir jų užklausų, bet žmonės nenori pinigų įšaldyti. Vienas 4 asmenų atstovas teigė, kad dėl privalomų COVID-19 testavimų, jiems kelionė išbrangtų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti teigė, kad juos atbaido reikalavimas saviizoliuotis. Mat jiems tektų tą daryti ne tik atvykus į Lietuvą, bet ir sugrįžus namo. Tad toks poilsis, tenka pripažinti, atrodo nelogiškas.“

Laukia pokyčiai

I. Valaitienė patvirtino, kad nuo šio savaitgalio atsidaro daugiau viešbučių Lietuvos pajūryje. Šiuo metu yra susigrąžinami darbuotojai iš prastovų.

„Šiuo metu žmonių susidomėjimas labiau jaučiasi tik savaitgaliais. Kita vertus per pirmąsias savaites viešbučiams teko priimti daugiau žmonių, kurių rezervacijos anksčiau negalėjo būti įvykdytos dėl paskelbto karantino.

Susidomėjimas jaučiamas, bet kad jis virstų realiomis rezervacijomis – taip nėra. Žmonės vertina kainas, skaičiuojasi, kas įeina į kainą, o kokios paslaugos jiems nebus suteiktos. Gal tik 10-20 proc. susidomėjimo virsta realiomis rezervacijomis. Lietuviai laukia kol baigsis karantinas“, – pasakojo I. Valaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, vienas pagrindinių klausimų yra susijęs su maitinimu: „Pradedama domėtis jau nuo pusryčių situacijos. Poilsiautojai turės pasirinkimą gauti maistą į kambarį arba jį dėžutėse galės išsinešti į atvirą maitinimuisi pritaikytą erdvę.

Švediško stalas principas taip pat neturėtų išnykti. Tik pats principas keisis. Maistą žmonėms dalins saugiai atskirtas viešbučio darbuotojas. Be abejo, bus pritaikytos visos reikalingos apsaugos priemonės.

Kol kas nėra aišku, kaip veiks baseinai ir pirtys. Bet, be abejonės, ir čia laukia nemenki pokyčiai. Ne tik poilsiautojams teks keisti savo įpročius, bet ir viešbučių bei restoranų atstovai turės padaryti viską, kad būtų užtikrinamas žmonių saugumas.“

REKLAMA

Prognozuoja nuostolius

PVRA prezidentė pabrėžė, kad gegužės mėnesį viešbučių pajamos krito bent 70-80 proc., o tie, kurie atsidarė vėliau, tikėtina fiksuos 100-centinį pajamų sumažėjimą.

„Birželį įprastai turėdavome labai daug konferencijų, įvairių tarptautinių renginių. Dabar to nėra. O pavieniai žmonių užsakymai to niekaip nekompensuos. Birželį prognozuojama gauti 50-70 proc. mažesnes pajamas lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu.

Tad viešbučiams ir restoranams teks skirti didesnį dėmesį sąnaudų kontrolei. Teks atsisakyti to, kas nebūtina. Žinoma, teks nemažai investuoti į saugumą, tad šios srities verslų laukia tikrai karšta iššūkių kupina vasara“, – neabejojo I. Valaitienė.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovė pokalbio pabaigoje suskubo nuraminti, kad didelio kainų šuolio neturėtų būti: „Juk poilsiautojai vertina ir lygina kainas, žvalgosi ne tik į kurortus, bet ir į kitus Lietuvos miestus. Būtų nelogiška ženkliai padidinti kainas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų