REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negalima bučiuotis. Liepti klientams plautis rankas prieš prisiliečiant. Dėvėti kaukę. Vengti „veidas į veidą“ pozų. Netgi: apsivilkti seselės chalatą ir panaudoti termometrą matuojant kiekvieno kliento temperatūrą. Koronavirusas gerokai pakeitė JAV sekso paslaugas teikiančių darbuotojų kasdienybę. Pandemija skaudžiai smogė šiai ir taip ne geriausius laikus išgyvenančiai industrijai, rašoma CNN.

Negalima bučiuotis. Liepti klientams plautis rankas prieš prisiliečiant. Dėvėti kaukę. Vengti „veidas į veidą“ pozų. Netgi: apsivilkti seselės chalatą ir panaudoti termometrą matuojant kiekvieno kliento temperatūrą. Koronavirusas gerokai pakeitė JAV sekso paslaugas teikiančių darbuotojų kasdienybę. Pandemija skaudžiai smogė šiai ir taip ne geriausius laikus išgyvenančiai industrijai, rašoma CNN.

REKLAMA

Tokiais, turinčiais palengvinti darbo sąlygas savo kūnu prekiaujantiems asmenims, patarimais dalijasi sveikatos apsaugos institucijų atstovai visame pasaulyje, rašoma straipsnyje. Tačiau daug sekso industrijos darbuotojų yra priversti rinktis tarp saugumo ir maisto ant stalo.

JAV sekso industrijoje, dažniausiai nelegaliai, dirba milijonai žmonių. Tiek jie patys, tiek ir pagalbos organizacijos ar teisininkai perspėja, kad pandemija industrijai sudavė žiaurų smūgį. Prostitucija net ir didžiausiais sunkmečiais buvo atspari krizei. Tačiau pasaulis dar nebuvo susidūręs su tokia recesija, kurios metu žmonėms kontaktuoti tarpusavyje būtų pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo mažiau, rizika didesnė

Nelegaliai veiklai karantino ir saviizoliacijos nurodymai neturėtų galioti, ji ir taip draudžiama daugelyje šalių ar JAV valstijų. Tačiau kelios CNN kalbintos sekso industrijos darbuotojos tvirtino, kad pasirinko pačios nutraukti veiklą dėl koronaviruso baimės.

REKLAMA

Krito ir klientų paklausa, nes JAV nedarbo lygis siekia Didžiosios depresijos metų situaciją, o daugelis amerikiečių negali sau leisti bet kokių papildomų išlaidų. Nepaisant to, sekso darbuotojos pripažino, kad klientų skambučių dar sulaukia. 

„Tai susiję su mano etine pareiga nedirbti su kitų kūnais dėl viruso“, – cituojama viena iš San Franciske dirbančių sekso darbuotojų, kuri tvirtina, kad per krizę jos klientų skaičius nuo 30 per savaitę susitraukė iki nulio. 

Anksčiau su finansinėmis problemomis nesusidūrusios sekso darbuotojos buvo priverstos kreiptis į specialius fondus, kurie išduoda 400 dolerių išmokas, skirtas padengti pagrindines gyvenimo išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvenau savo būste 16 metų, niekada nesu pavėlavusi susimokėti nuomos. Čia yra pirmas kartas, kai aš patiriu finansinių sunkumų per visą mano gyvenimo San Franciske laiką“, – aiškina prostitucijos ir masažo paslaugas teikianti moteris. 

Ji pripažįsta, kad sulaukia įvairių pasiūlymų, kurie sunkmečiu atrodo viliojantys.

„Jie vos ne maldauja tavęs dirbti su jais, – pasakoja moteris apie netoliese gatvėje įsikūrusios ligoninės medikus. – Jie atkiša tuos pinigus, sako, duosiu tau 300 dolerių dirbti su manimi valandą. O tai jau yra man dilema, nes man labai reikia pinigų“, – aiškina ji. 

Sekso industrijos eksperto Scotto Cunninghamo iš Bailoro universiteto teigimu, labiausiai krizės metu nukentės „apačių prostitucijos“ darbuotojos, kurios ir taip gyveno nuo atlyginimo iki atlyginimo. Eskorto, kartu su intymiomis, paslaugas teikiantys asmenys galėjo susikaupti santaupų ar išlaikyti turtingus klientus ir krizės metu, tvirtina ekspertas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arizonoje likusi dirbti savo namuose sekso darbuotoja CNN pasakojo, kad neteko kelių reguliarių klientų dėl pablogėjusios finansinės padėties. „Aš net galiu pasakyti, kurią dieną visi gauna ekonominės pagalbos čekį, nes tuomet aš juos vėl išvystu“, – aiškino ji.

Pandemijos JAV pradžioje ji savo klientus pasitikdavo atlikdama „seselės“ vaidmenį – su visiškai tikru termometru rankose. Dabar ji jau tokių saugumo priemonių nebetaiko, tačiau vis dar dėvi kaukę ir užsideda pirštines, kai ateina naujas klientas. 

Moters teigimu, klientai taip pat vis dažniau bando derėtis dėl paslaugų kainos. Vieni tai daro dėl to, kad žino, kaip sekso darbuotojams trūksta klientų, kiti – nes patys neteko pajamų. 

REKLAMA

Būtinybė pasverti riziką ir naudą

Kuomet kalba pasisuka apie užkrečiamąsias ligas, skysčius dalijantys nepažįstami žmonės yra faktiškai visų epidemiologų košmaras – o klientai, prašantys sekso paslaugų teikėjų prisiimti riziką, nėra kažkokia naujiena.

Niujorke ir Berlyne dirbančios 42-ejų sekso industrijos darbuotojos Akynos teigimu, prostitutės nuolat sulaukia klientų reikalavimų pažeisti pagrindinių saugumo taisyklių laikymąsi. Pavyzdžiui, bučinių.

„Jiems reikia to nepaisant išaugusios rizikos, – tvirtina „Black sex workers collective“ bendruomenę, padedančią sunkioje padėtyje atsidūrusiems sekso industrijos darbuotojams, subūrusi moteris. – Jie to nori nepaisant išaugusios rizikos“. Klientams dažniausiai nerūpi tokie pandemijos laikmečio saugumo laikymosi reikalavimai. 

REKLAMA

„Tačiau tai yra tipinis klientų elgesys, – priduria ji. – Jie visada nori priversti sekso darbuotojas daryti kažką, ko šiaip nedarytų su kuo nors kitu“. 

Labiausiai Akynai nerimą kelia išaugusi smurto ir prievartos rizika: atėjus sunkmečiui ir sekso darbuotojams, kurie vis dar dirba, ne taip kruopščiai renkantis klientus, atsiranda didesnė tikimybė, kad bus pakitusios ir elgesio normos. Prostitucija užsiimantys asmenys bus linkę prisiimti daugiau rizikos, nes norės kažkaip kompensuoti netenkamas pajamas, ir tokios tendencijos jau yra pastebimos, tvirtinta šioje rinkoje daugelį metų dirbanti moteris. 

Nuotolinio darbo iššūkiai

Kaip ir kitų JAV verslo sričių darbuotojai, kai kurie prostitucija užsiimantys asmenys sugebėjo teikti paslaugas nuotoliniu būdu. Tiesioginės transliacijos, nuotraukos ar pokalbiai internetu – visa tai padėjo kompensuoti nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau susikurti savo prekės ženklą internete sugeba toli gražu ne kiekvienas. Tam reikia ne tik brangiai kainuojančios technologijos, tačiau ir komunikacinių ar pardavėjo įgūdžių. Prostitutės, kurios dar vakar dirbo „gatvėje“, nepatenka į tokių asmenų ratą, rašoma CNN.

26-erių Maya iš Niujorko iki koronaviruso epidemijos uždirbdavo po 8-10 tūkst. dolerių. Atėjus sunkmečiui ir jai liko pusė šios sumos, kurią ji uždirba tik iš paslaugų internete teikimo. 

Ekspertų teigimu, ir taip dažniausiai nelegaliai veikiančios prostitucijos ateitis pasaulyje priklauso nuo klientų. Pačių sekso darbuotojų teigimu, saviizoliacija dažnai yra tik dar vienas draudimas, kurio nenori paisyti jų klientai.

REKLAMA

2020-ieji pasauliui bus įsimintini ne tik dėl koronaviruso epidemijos. Mokslininkai perspėja, kad planetą gali užgriūti aršesni nei ankstesniais metais gaisrai, potvyniai, prastas derlius ir „bibliniai“ skėrių antskrydžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų