REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ištisus metus stenkitės gerti daugiau vandens ir nepersivalgyti. Jei persivalgėte – nekaltinkite savęs ir pasistenkite kitą kartą susivaldyti. Sveikos mitybos ir palankaus organizmui gyvenimo būdo įpročiai neišugdomi per vieną dieną, tad darykite tai palaipsniui ir netrukus pastebėsite puikius rezultatus. Toliau rasite šiek tiek patarimų, kaip galėtumėte jaustis energingiau ir lengviau jau nuo rytojaus. 

Ištisus metus stenkitės gerti daugiau vandens ir nepersivalgyti. Jei persivalgėte – nekaltinkite savęs ir pasistenkite kitą kartą susivaldyti. Sveikos mitybos ir palankaus organizmui gyvenimo būdo įpročiai neišugdomi per vieną dieną, tad darykite tai palaipsniui ir netrukus pastebėsite puikius rezultatus. Toliau rasite šiek tiek patarimų, kaip galėtumėte jaustis energingiau ir lengviau jau nuo rytojaus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1) Riebiems ledams ar ledų kokteiliams – viso gero. Vietoje jų kasdien gaminkite vaisių ir daržovių glotnučius, pagardintus sėklomis, sėlenomis ir panašiai. Tai itin naudingas vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų šaltinis. Puikus glotnučio receptas, dažniausiai nepaliekantis abejingų ir patinkantis net vaikams, galėtų būti toks: špinatai + bananai + gervuogės + obuoliai + čija sėklos (angl. chia seeds). Kitiems patinka glotnučius papildomai pagardinti džiovintomis datulėmis – taip jie tampa saldesni. Apelsinai ir citrinos suteikia gaivumo, o burokėliai ir morkos – spalvingumo, kuris sveikatai taip pat labai naudingas. Plakite įvairiausius derinius ir atraskite naujus skonius. Vis dėlto ir šioje vietoje reikėtų nepersistengti – garsūs fitoterapeutai teigia, kad šviežių želmenų kokteiliais per daug piktnaudžiauti negalima, tad viską reikia daryti su saiku. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar glotnučiai papildomai nedirgina skrandžio, ar nesate alergiški tam tikroms sudėtinėms jų dalims.

REKLAMA

2) Pyragaičiams ir šokoladiniams batonėliams – ne. Nesudarykite sąlygų dar vienam „paslydimui“ – tiesiog neturėkite šių produktų namuose arba darbe, nepirkite jų impulsinio pirkimo zonose (štai laukėte prie kasos ir „netyčia“ rankose atsidūrė šokoladinis batonėlis, kuriame net 500 kcal). Vietoje jų užkandžiams rinkitės džiovintus vaisius, riešutus, namuose gamintus grūdinius batonėlius, liofilizuotus vaisius ir uogas, traškius avinžirnius, daržovių lazdeles. Idėjų sveikiems užkandžiams labai daug – tereikia atverti savo norus naujoms, sveikesnėms ir maistingesnėms galimybėms. 

REKLAMA
REKLAMA

3) Padrikam valgymui – ne. Itin blogos mitybos pavyzdys galėtų būti toks, kai nesilaikoma nei mitybos režimo, nei subalansuotos mitybos taisyklių. Venkite prisivalgyti vakarais, tuomet ir pusryčių, tikėtina, kitą dieną norėsis daug labiau. Jei pusryčių nesinori, vadinasi kažką ne taip darote, galbūt nelieka tam laiko ar renkatės ne tuos patiekalus, kurie sukeltų apetitą? Patikėkite – ir grūdų košės gali būti skanios, jei jos originaliai ir išvaizdžiai pagardintos. Įsigykite įvairiausių priedų nuobodžioms košėms gardinti – džiovintų datulių, linų sėmenų, liofilizuotų vaisių. Skanios košės nėra vien tik saldžios košės – išmėginkite grikių ir avokadų košę, miežinių kruopų ir morkų košę, sorų ir žolelėmis gardinto sviesto košę. Pravartu stengtis, kad didžioji dienos kalorijų norma būtų suvartota būtent ryte. Patariama valgyti 4, 5 ar net 6 kartus per dieną, tačiau suvalgyti po mažiau – taip nuolat jausitės energingiau ir sėkmingiau palaikysite kūno formas. Pamėginkite jau nuo šios akimirkos!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4) Atraskite savo mėgstamą fizinę veiklą. Taip taip, net ir pati sveikiausia mityba be judėjimo praranda didžiąją savo naudos dalį. Jei judėsite, tuomet ne tik pagreitės Jūsų medžiagų apykaita, bet ir jausitės daug laimingesni. Mes tuo nė trupučio neabejojame – sportuojant išsiskiria laimės hormonai, o ilgainiui dar daugiau laimės suteikia ir stiprėjantys raumenys, dailėjančios kūno linijos ir vėl tinkantys mėgstamiausi drabužiai. Tai gal griebkite apdulkėjusį dviratį ir pirmyn į mišką tik su savo mintimis?

5) Stebėkite, kokie maisto produktai ir patiekalai galimai sukelia sunkumą skrandyje, nevirškinimo jausmą, pilvo pūtimą ir kitus nemalonius virškinimo sutrikimus. Pamėginkite iš savo valgiaraščio bent dviems savaitėms tokius maisto produktus išbraukti. Tokio maisto pavyzdžiai galėtų būti šviežio pieno produktai, ankštinės ar kopūstinės daržovės, labai riebūs ir aštrūs patiekalai, greitasis maistas, alkoholis, gazuoti saldūs gėrimai ir taip toliau.

Visada savo namų vaistinėlėje turėkite vaistinių preparatų su virškinimo fermentais, simetikonu (pavyzdžiui, Mezym, Espumisan) – jie padeda simptomiškai gydyti virškinimo sutrikimus persivalgius ar patiriant nemalonų meteorizmo epizodą. Dėl bet kokių vaistų vartojimo turėtumėte pasitarti su gydytoju ir (arba) vaistininku ir į ilgiau trunkančius virškinimo sutrikimus esate raginami reaguoti laiku – pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju. Būkite sveiki ir energingi!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų