REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Antsvoris ir nutukimas – vis didesnį susirūpinimą keliančios problemos, itin reikšmingos išsivysčiusiose šalyse. Blogiausia, kad per dideliu kūno masės indeksu skundžiasi ne vien suaugusieji – ši problema rimtai paliečia vis daugiau vaikų.

Antsvoris ir nutukimas – vis didesnį susirūpinimą keliančios problemos, itin reikšmingos išsivysčiusiose šalyse. Blogiausia, kad per dideliu kūno masės indeksu skundžiasi ne vien suaugusieji – ši problema rimtai paliečia vis daugiau vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad viena pagrindinių antsvorio ir nutukimo priežasčių yra nuolatinis persivalgymas. Ką daryti, kad persivalgymas aplankytų kuo rečiau ir žmogus ne tik lengviau palaikytų normalų kūno masės indeksą, bet jaustųsi geriau, energingiau ir, svarbiausia, laimingiau? 

REKLAMA

Įprasčiausios persivalgymo priežastys ir sprendimo būdai – gana paprasti. Imkimės priemonių nuo šios akimirkos!

  • Persivalgymą galima drąsiai priskirti prie žalingų įpročių, kurie dažnai įgyjami dar vaikystėje. Jei mūsų artimieji nuolat ragindavo viską suvalgyti, ar mes dabar nesielgiame taip pat su savo vaikais? Tikrai nebūtina suvalgyti visko, kas yra lėkštėje – pakanka tiek, kad pajustume lengvą sotumą, o geriausia šio sotumo jausmo netgi šiek tiek palaukti. Paprastai jis ateina vėliau. Nepastebimai peržengus pasisotinimo ribą, pernelyg perpildome skrandį, jaučiame sunkumą, sutrinka virškinimas. Mes ne įgauname energijos, o, priešingai, apsunkstame – taip neturėtų būti.
  • Kai bet koks laisvalaikis neįsivaizduojamas be maisto, tuomet kyla nuolatinė rizika persivalgyti. Jei prie televizoriaus visuomet būtinas užkandis, o išvyka į gamtą net nerengiama be didžiulio iškylų krepšio, verta susimąstyti, ar nereikėtų pakeisti savo įpročių. Tegul maistas būna būdas pamaitinti savo kūną, tačiau nesielkime taip, kad jis taptų palydovu visur ir visada. 
  • Persivalgymas gali būti susijęs su priimta, įprasta bendravimo kultūra. Jei per šventes stalai lūžta nuo 5 karštų patiekalų, su draugais susitinkama tik restoranuose arba prie metro skersmens picų, o vaikų gimtadieniai rengiami tik su triaukščiais tortais, tuomet nei patys galime nepastebėti, kaip nuolat esame prie persivalgymo ribos. Galime pamėginti propaguoti šiek tiek kitokią švenčių ir susitikimų kultūrą – vietoje maisto rinktis stalo ar lauko žaidimus, susitikti kine be užkandžių ir panašiai. Net ir kavą galima skaniai išgerti be jokių saldumynų šalia – tegul pirmenybė būna teikiama nuoširdžiam bendravimui, o ne riebalų ir cukraus persotintiems batonėliams ir pyragaičiams. Galiausiai, jei tikrai labai norisi kažką padėti ant stalo, tuomet galima rinktis sveikesnius patiekalus ir užkandžius – salotas, daržovių lazdeles, vaisius ir panašiai. 
  • Persivalgymas gali būti streso požymis. Nervinė įtampa išsekina žmogų ir jis gali mėginti numalšinti šią nemalonią būseną vis kažką skanaus suvalgydamas. Gerai, jei dar pavyksta kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį. Tačiau pasitaiko tokių atvejų, kai streso paveiktas žmogus net nejaučia, kiek jis suvalgo. Atsipeikėjama tik tuomet, kai aplink yra keli kalnai įvairių nesveikų užkandžių pakuočių. Sunkiausia tiems, kuriems nesveikas maistas kelia malonumą. Jiems kyla itin didelė rizika ne tik persivalgyti, bet ir įsisukti į užburtą valgymo sutrikimų ratą. Reikėtų pamąstyti, ar nebandome skaniu maistu kažko kompensuoti, kažkaip užsimiršti ir panašiai. Emocinis valgymas yra pavojingas ne tik dėl poveikio fizinei sveikatai. Jis tikrai neišsprendžia problemų, nuo kurių slepiamės dideliais nesveiko maisto kiekiais. Propaguokime sąmoningą valgymą ir nemėginkime savo bėdų maskuoti didžiulėmis ledų ar bulvių traškučių pakuotėmis. Tokiu būdu ne tik neišspręsime savo problemų, bet dar ir priaugsime papildomų kilogramų. 
  • Maistas – kaip apdovanojimas. Tikrai nieko blogo retkarčiais suvalgyti porciją ledų, tačiau tuomet, kai skanus užkandis tampa vienintelis būdas sau ar kitam už kažką padėkoti, iš karto kyla grėsmė persivalgyti, ypač jei ką tik buvo sočiai pavakarieniauta. Verta paieškoti kitų malonių pasilepinimo metodų – tai galėtų būti karšta vonia, skambutis brangiam draugui, keletas įdomios knygos skyrių. Iš pradžių gali tekti save nuolat kontroliuoti, tačiau vėliau tikrai įmanoma pasiekti puikių rezultatų. 
  • Ir, pabaigai, maistas yra malonumas, teikiantis energijos ir sotumo jausmą, tačiau geriau išvengti grėsmės tapti jo vergu. Tegul maistas tarnauja mums, o ne mes jam. Tuomet jausimės lengviau, sveikiau ir energingiau!

Jei ir vėl persivalgėte

REKLAMA
REKLAMA

Jokiu būdu savęs nesmerkite ir nekaltinkite. Pasvarstykite, kokios tikėtinos persivalgymo priežastys ir kaip galėtumėte kitą kartą to išvengti. 

Namų vaistinėlėje visuomet turėkite preparatų su virškinimo fermentais. Puikus pavyzdys – Mezym, kuris savo sudėtyje turi virškinimą veikiančių medžiagų, padedančių simptomiškai malšinti virškinimo sutrikimus, kylančius dėl to, kad kasa pagamina nepakankamai virškinimo fermentų (ši situacija galima persivalgius ir pernelyg perpildžius skrandį). Dėl šio ir bet kokio kito vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o jei problema tęsiasi ilgiau ir atsiranda neraminančių simptomų, tuomet būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų