REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo narkotikų apsvaigusios arba ilgus metus juos vartojančios gimdyvės tampa Lietuvos medikų galvos skausmu, mat nustatyti, kad moteris vartojo narkotikus – neįmanoma, nebent ji pati apie tai prisipažįsta arba sutinka atlikti kraujo ar šlapimo tyrimus. Todėl dažniausiai medikai apie narkotikų vartojimo faktą sužino tik pastebėję subadytas gimdyvių venas arba pamatę, kad gimusiam kūdikiui pasireiškė abstinencijos sindromas ir kitokie sutrikimai.

Nuo narkotikų apsvaigusios arba ilgus metus juos vartojančios gimdyvės tampa Lietuvos medikų galvos skausmu, mat nustatyti, kad moteris vartojo narkotikus – neįmanoma, nebent ji pati apie tai prisipažįsta arba sutinka atlikti kraujo ar šlapimo tyrimus. Todėl dažniausiai medikai apie narkotikų vartojimo faktą sužino tik pastebėję subadytas gimdyvių venas arba pamatę, kad gimusiam kūdikiui pasireiškė abstinencijos sindromas ir kitokie sutrikimai.

REKLAMA

Medikai gimdymo namuose apie narkotikus vartojančias gimdyves sužino tik kritiniais atvejais, pavyzdžiui, kai akivaizdžiai matomos subadytos moters venos, sako Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Žino įvairiausių pasiteisinimų

„Dažniausiai tai kritiniai atvejai, kada yra sergama hepatitu C nuo nešvarių adatų, kada jau naujagimiai yra su traukuliniu sindromu. Mes tokius atvejus fiksuojame. Iš 3 tūkst. gimdymų pernai buvo trys tokios, kur nėra nė vienos venos, mes turime punktuoti centrines venas, kad būtų adata venoje, nes jos jau neturi, kur leistis, visos yra subadytos. Pernai turėjome tris tokius atvejus, šiemet – vieną“, – tv3.lt kalbėjo K. Mačiulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Problema ta, kad gydytojai negali nustatyti, ar moteris nėštumo metu vartojo bet kokias narkotines medžiagas, nes nėščioji turi pati sutikti atlikti kraujo arba šlapimo tyrimus ir dar būti informuota, kodėl tyrimas atliekamas.

REKLAMA

„Mes privalome paaiškinti, dėl ko mes tiriame kraują, ar ji sutinka dėl to tirtis, ar nesutinka. Jeigu mes pasakytume, kad, žinot, ponia, mes norime ištirti jus dėl opiatų ar kanapių, jeigu moteris pasakytų, kad negalima, mes jokiu būdu negalime tirti“, – sakė K. Mačiulienė.

Tačiau, jei moteris vartoja ne intraveninius narkotikus, o, pavyzdžiui, rūko kanapes arba uosto kokainą, medikai lieka bejėgiai, jei moteris pati neprisipažįsta vartojusi narkotikus.

„Mes negalime nustatyti, jeigu moteris rūkė kanapes pastoviai ar nėštumo metu, ar prieš tai rūkė. Ir dėl to, pavyzdžiui, kanapių apsirūkymą gali tik pati moteris atskleisti. <...> Arba, jeigu uosto kokainą, irgi sunkoka nustatyti. Jeigu neprisipažins, sakys, kad man chroninė, nėštuminė sloga. Jos žino įvairiausių pasiteisinimų“, – pasakojo Vilniaus gimdymo namų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikus vartojančių motinų naujagimiai gimsta su jau išsivysčiusiu abstinencijos sindromu, todėl medikams būtina juos detoksikuoti.

„Dažnai motina kategoriškai neigia, o būna gimdoje kažkokie pakitimai ar kraujotakos sutrikimai. Bet negali pasakyti moteriai, kad galbūt jūs ką nors vartojate, nes tai asmens teisių pažeidimas, jeigu tu kišiesi į asmeninį gyvenimą. Dažniausiai jos viską paneigia. Nežiūrint to, vaikai yra detoksikuojami, gydomi, antitraukulinis gydymas skiriamas. <...> Naujagimis yra ypatingai prižiūrimas ir visą laiką gydomas. Faktiškai, augant ir vystantis jam reikia vis daugiau ir daugiau gydymo, nes simptomai vis ryškėja“, – akcentavo gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasekmės lieka visam gyvenimui

Ilgus metus ar nėštumo metu narkotikus vartojančių moterų vaikai gimsta su daugybe sveikatos problemų. Kaip pasakoja K. Mačiulienė, jei gimdyvė rūko kanapes, jai gali įvykti persileidimas, sutrinka vaisiaus augimas.

„Kanapės praeina barjerą ir kaupiasi vaisiaus kepenyse. Kartais stebime, kad vaisius gimdoje sunkiai auga, klausiu, kokia galėtų būti priežastis. Dažnai moteris neprisipažįsta, nes kanapių apsirūkymas yra nėštumo metu labai pavojingas. Po to augdamas vaikas sunkiai pažįsta aplinką. Vaikas dažniausiai gimsta mažo svorio ir yra miego sutrikimai tokiam vaikui. 

Dažnai atpila, žymiai dažnesni spazmai pilve naujagimiams. Ir tokiems vaikams sunkiai diagnozuojama ligos priežastis, jeigu mama neprisipažįsta, kad ji rūkė kanapes, nes negali nustatyti gydytojai, kodėl taip vyksta“, – sakė medikė.

REKLAMA

Kokaino arba kreko vartojimas, anot K. Mačiulienės, taip pat gali sukelti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą, pastebimas vaisiaus augimo sulėtėjimas bei sudėtingesni sutrikimai.

„Ir jau nuo kokaino arba kreko yra vaisiaus smegenų pažeidimai, dažnai kalbos sutrikimai, hiperaktyvumas. Pavyzdžiui, po gimimo traukuliai, viduriavimas, lėtas svorio augimas, vėmimas. Jeigu mama neprisipažins, mes nieko daug negalėsime nustatyti. Aišku, traukulius, viduriavimą – mes visa tai matome ir iš karto, kada mamai pasakai, kad yra taip, reikia detoksikuoti ir traukuliai yra, dažnai pasako, kad naudoja“, – kalbėjo Vilniaus gimdymo namų vadovė.

REKLAMA

Dėl intraveninių narkotikų vartojimo kūdikiai gimsta mažo svorio, pakitęs jų kraujas – mažiau eritrocitų ir leukocitų, išsivysto kepenų pažeidimai, smegenų ir vystymosi sutrikimai.

Didelė problema ir tai, kad intraveninius narkotikus vartojančios moterys gimdo jaunos, o jų narkotikų vartojimo laikas siekia ir dešimtmetį.

„Apie tas moteris, kurios yra tiek subadytos, kad nėra vietos, kur durti, tai jos dažniausiai yra 24–26 metų amžiaus, bet jų vartojimo laikas yra gana ilgas – 4–10 metų, reiškia, jos pradėjo vartoti paauglystėje. 

Dabar, kada mokyklose randama narkotikų ant palangių ir suolų, dėl to mane ir jaudina labai, nes tie vaikai turės labai didelį vartojimo laiką. Kai ateis laikas gimdyti, tai bus sukaupta kepenyse ir kauluose, ir kremzlėse, visur bus sukaupta. Kad ir nėštumo metu nevartos, – nors nemanau, kad taip būtų, – mes turėsime labai daug socialinių poreikių reikalaujančių vaikų“, – prognozavo K. Mačiulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV šią problemą jau išsprendė

Vilniaus gimdymo namai apie kiekvieną atvejį, kuomet kūdikis gimsta narkotikus vartojusiai moteriai, praneša Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

„Vaiko teisių tarnyba dažniausiai apie tas mamas žino, nes jos jau ne pirmą kartą gimdo, dažnai neaugina pačios tų vaikų. Bet pranešama kiekvieną kartą, jeigu tik sužinome, kad ji yra narkotikus vartojanti“, – patvirtino K. Mačiulienė.

Medikė atkreipia dėmesį, kad su analogiška problema, kuomet narkotikus vartojančios motinos susilaukdavo vaikų, JAV susidūrė dar 1970–1980 metais, tačiau šaliai pavyko tai išspręsti.

„Tada vaikai, kurių motinos vartojo kokainą arba kreką, buvo vadinami kreko vaikais, nes jie buvo emociškai ir fiziškai neįgalūs. Ir jie išaugo tiktai prižiūrimi socialinių darbuotojų, ir jie praktiškai buvo neįgalūs, ir gydymo kaina visų simptomų – aišku, jų negalėjo išgydyti – buvo labai didelė. 

REKLAMA

Tada buvo įvesta griežta kontrolė kreko naudojimo ir nė vienai motinai nebuvo skirta išmoka, jeigu ji naudojo kreką. Buvo reikalaujama iš motinų atsakomybės, neduodant pašalpos, nes reikėjo labai daug socialinių darbuotojų gydyti kiekvieną simptomą“, – pasakojo K. Mačiulienė.

Statistikos nėra

Oficialios statistikos, kiek Lietuvoje kasmet pagimdo girtų arba nuo narkotikų apkvaitusių moterų bei kiek vaikų gimsta turėdami alkoholio arba narkotikų sukeltus padarinius, nėra, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kaip numato Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, šeimos gydytojas arba gydytojas akušeris-ginekologas, arba akušeris su nėščia moterimi aptaria gyvenimo ir darbo sąlygas, žalingų įpročių bei smurto šeimoje klausimus.

REKLAMA

Taip pat pagal ministro įsakymą Lietuvoje pirminėse sveikatos priežiūros įstaigose vykdomas ankstyvojo alkoholio rizikos įvertinimo ir pagalbos alkoholį vartojantiems žmonėms teikimas.

„Remiantis minėtu įsakymu, bendrosios praktikos gydytojas, slaugytoja ar medicinos psichologas pacientams (taip pat ir nėščioms moterims) siūlo iš anksto įvertinti alkoholio vartojimo riziką (naudojant AUDIT-C testą) ir remiantis testu, jei reikia – teikiamos atitinkamos sveikatos priežiūros paslaugos. 

Nėra nė vienos specialios tvarkos ar tvarkos, kuri būtų priimta ir taikoma nėščių moterų alkoholio vartojimo rizikai įvertinti, tačiau nėščios moterys yra informuojamos apie alkoholio vartojimo daromą žalą ir poveikį vaiko bei moters sveikatai atliekant reguliarius sveikatos patikrinimus nėštumo metu“, – atsakyme tv3.lt rašė SAM.

Taip pat medikai įspėja nėščiąsias apie psichoaktyviųjų medžiagų poveikį, įskaitant alkoholio vartojimą nėštumo metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų