REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2007 metų Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariu išrenkamo Jaroslavo Voitechovičiaus motinos vadovaujama įmonė jau daug metų laimi savivaldybės organizuojamus viešuosius pirkimus.

Nuo 2007 metų Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariu išrenkamo Jaroslavo Voitechovičiaus motinos vadovaujama įmonė jau daug metų laimi savivaldybės organizuojamus viešuosius pirkimus.

REKLAMA

Vien nuo 2015 metų J. Voitechovičiaus motinos Česlavos Voitechovič vadovaujama statybos įmonė „Jaraks“ laimėjo savivaldybės organizuotų viešųjų pirkimų už beveik 9,6 mln. eurų.

J. Voitechovičius į Šalčininkų rajono savivaldybės tarybą išrenkamas nuo 2007-ųjų kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, kuriai priklauso.

Problemos neįžvelgia

Kad jo motinai priklauso statybos įmonė „Jaraks“, J. Voitechovičius deklaravo savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje. Kaip rodo Registrų centro duomenys, Č. Voitechovič šiuo metu yra vienintelė 2000 m. įsteigtos įmonės direktorė ir akcininkė. Įmonė įsikūrusi Šalčininkų rajone, Gerviškių kaime.

J. Voitechovičius šiuo metu priklauso savivaldybės Vietinio ūkio ir verslo plėtros komitetui, yra pirmininko pavaduotojas. Pats tarybos narys sakė šiuo klausimu nematantis jokių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra viešieji pirkimai – siūlo mažiausią kainą ir laimi. Mano deklaracijoje viskas parašyta. Mes skambinome ir domėjomės dėl viešųjų pirkimų, jokių interesų čia nėra. Jeigu jūs galite pigiau padaryti negu firma „Jaraks“, tai jūs padarykite. Duokite mažiausią kainą ir padarysite. Kodėl ne“, – tv3.lt kalbėjo J. Voitechovičius.

REKLAMA

Įmonė „Jaraks“ laimi Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos organizuojamus viešuosius pirkimus, susijusius su įvairiais statybos ir rangos darbais – įvairių pastatų remontu, gatvių tiesimu, medžių kirtimu ir kt. 

Per 2018 m. įmonė „Jaraks“ gavo 1,27 mln. eurų paradavimo pajamų, grynasis įmonės pelnas – 47,5 tūkst. eurų.

Tyrimo nesiims

Vyriausioji tarybinės etikos komisija (VTEK) informuoja, kad 2019 m. kovo mėnesį gavo pranešimą dėl panašių aplinkybių, kad su J. Voitechovičiumi siejama „Jaraks“ nuolat laimi savivaldybės administracijos organizuojamus viešuosius pirkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau VTEK gali atlikti tyrimą tik tuo atveju, kai gauna pagrįstą informaciją, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys nesilaiko įstatymų nuostatų. Todėl komisija nusprendė nesiimti tyrimo dėl tarybos nario.

Užfiksavo pažeidimų

Dar 2016 metų vasarį Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė grubių Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų Šalčininkų rajone. Tąkart tarnyba nustatė, kad kelių priežiūros ir remonto darbus bei sniego valymo paslaugas pirkusi Šalčininkų rajono savivaldybė nustatė tiekėjų galimybes ribojančius reikalavimus ir tokiu būdu iš viešojo konkurso eliminavo du tiekėjus. 

Vieną pirkimą savivaldybė nutraukė po to, kai buvo gauti keturių tiekėjų pasiūlymai. Tokį sprendimą savivaldybė aiškino tuo, kad pirkimo sąlygose įsivėlė techninė klaida. Skelbiant antrąjį pirkimą, kaip teigia VPT, savivaldybės administracija ne tik „ištaisė“ techninę klaidą, bet ir dirbtinai pakeitė pirkimo sąlygas taip, kad kvalifikacijos negalėtų atitikti pirmajame pirkime mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės administracija taip pat aiškiai neįvardijo, kiek pirkimui skiriama lėšų – visuose dokumentuose nurodytos skirtingos vertės.

Tada konstatuota, kad, atsižvelgus į nustatytus įstatymo pažeidimus, perkančioji organizacija sudarytas sutartis su UAB „Šalmesta“ ir UAB „Jaraks“ turėtų nutraukti. Dėl galimų korupcijos apraiškų Šalčininkų rajone VPT tąkart kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų