REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje praūžus savivaldos ir Europos Parlamento rinkimams, Seime atsilaisvino trys vietos, dėl kurių rugsėjį grumsis gausus būrys politikų bei kitų įdomių asmenybių. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su politinės kampanijos dalyviais.

Lietuvoje praūžus savivaldos ir Europos Parlamento rinkimams, Seime atsilaisvino trys vietos, dėl kurių rugsėjį grumsis gausus būrys politikų bei kitų įdomių asmenybių. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su politinės kampanijos dalyviais.

REKLAMA

Pirmadienis – paskutinė diena, kai Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) buvo galima registruotis politinės kampanijos dalyviu, norint dalyvauti Seimo nario rinkimuose trijose vienmandatėse apygardose.

Pirmadienio rytą dalyviais buvo užsiregistravusios devynios politinės partijos ir nemažai save išsikėlusių pretendentų: Lietuvos centro partija, Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos laisvės sąjunga ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

ŽIRMŪNŲ RINKIMŲ APYGARDA

Jurijus Subotinas

Pretendentu į kandidatus Žirmūnų rinkimų apygardoje registravosi 69-erių visaginietis Jurijus Subotinas. 2017 m. Vilniaus miesto apylinkės teismas jį nuteisė laisvės apribojimu už viešą komentarą, kuriuo pritarė sovietų vykdytiems nusikaltimams.

REKLAMA
REKLAMA

„Ačiū Stalinui, Sniečkui ir Tarybų valdžiai, kam nepatinka būti kartu su Rusija – von na... iš Lietuvos, čemodan – vokzal – Amerika. Jurijus Subotinas“, – skelbta 2016 m. komentare po straipsnius interneto portale.

REKLAMA

Kitoje byloje nustatyta, jog J. Subotinas paskelbė žeminantį sakinį „mes su rusais istoriniai broliai ir turime būti kartu, kam nepatinka – von na... iš Lietuvos! Cemodan – vokzal – Londono tualetai“.

Vis tik galiausiai J. Subotinas išteisintas, nes nepavyko įrodyti, kad pirmąjį komentarą internete rašė būtent J. Subotinas. Už panašų nusikaltimą vyras yra baustas pinigine bauda.

Kiek anksčiau J. Subotinas nesėkmingai bandė patekti į Seimą kartu su Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ Zarasų-Visagino apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pats J. Subotinas pasakoja gimęs Kaune daugiavaikėje darbininkų šeimoje. Motina – lietuvė, tėvas – rusas. Būdamas 16 metų, pradėjo dirbti Kauno radijo gamykloje darbininku. Tarybinėje armijoje tarnavo eiliniu, o grįžęs iš armijos, baigė Kauno politechnikos institutą ir aspirantūrą. Ėjo įvairias pareigas gamyboje. 1993 m. gegužės 25 d. Lietuvos Respublikos teismas pripažino kaltu, kad „neteisingai užpildė pajamų deklaraciją“, ir priteisė sumokėti 500 litų.

J. Subotinas viešai yra siūlęs Lietuvai išstoti iš NATO ir ES, atstatyti „broliškus santykius“ su Rusija, nacionalizuoti „tai, kas išvogta iš žmonių“. J. Subotinas 2014 m. bandė siekti ir prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gintautas Paluckas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Žirmūnuose – partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Šiųmečiuose savivaldos rinkimuose G. Paluckas nesėkmingai siekė Vilniaus vicemero postą iškeisti į Vilniaus mero. 2003 m. Vilniaus universitete baigęs informatikos studijas, 2004 m. pasuko krimsti teisės mokslų. 2003–2005 m. darbavosi „Sodroje“.

Į politiką G. Paluckas įžengė dar studijų metais, tačiau atsidūrė visai kitoje barikadų pusėje – Jaunųjų konservatorių lygoje. Vis tik 2004 m. politikas papildė LSDP gretas, po metų tapo europarlamentaro Justo Paleckio padėjėju.

2010 m. G. Paluckas nuteistas už piktnaudžiavimą tarnyba neskaidriame viešųjų pirkimų konkurse, kai dirbo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi (2007–2009 m.) ir buvo atsakingas už graužikų naikinimo paslaugų įsigijimą. Po trejų metų jis išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir tapo vicemeru.

REKLAMA

G. Palucką išrinkus LSDP pirmininku ir priėmus sprendimą pasitraukti iš valdančiosios koalicijos Seime, nemaža dalis senbuvių paliko partiją ir įkūrė naują politinę jėgą – Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

Rasa Žemaitė

Savarankiška kandidatė Žirmūnų apygardoje – Rasa Žemaitė, ką tik bandžiusi sėkmę Europos Parlamento rinkimuose su Aušros Maldeikienės visuomeniniu rinkimų komitetu.

49-erių elektrėniškė R. Žemaitė Vilniaus universitete baigė socialinio darbo studijas, turi socialinės politikos magistro laipsnį. Vėliau ilgus metus dirbo Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje archyvare. Nuo 2018 m. dirba Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdomame projekte „Socialinės politikos stebėsenos sistemos sukūrimas“ vyriausiąja specialiste.

REKLAMA

2007 m. kartu su bendraminčiais įsteigė neformalią visuomeninę dirbančių tėvų grupę, kuri dalyvavo derybose Vyriausybėje ir Seime rengiant sprendimus, skirtus vaikus auginančioms šeimoms ir susijusius su joms teikiamomis viešosiomis paslaugomis. Nuo 2009 m. ši grupė tapo asociacija „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“.

R. Žemaitė yra išsiskyrusi, augina penkis vaikus.

Algis Čaplikas

Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas Žirmūnuose – buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys – Algis Čaplikas. 57-erių vilnietis taip pat ėjo statybos ir urbanistikos ministro bei aplinkos ministro pareigas.

1985 m. A. Čaplikas baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą ir įsidarbino statybų sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1995 m. jis išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, o po metų – į Seimą pagal Lietuvos centro sąjungos sąrašą. 2000–2003 m. A. Čaplikas grįžo į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, 2004 m. antrą kartą, o 2008 m. trečią kartą išrinktas į Seimą.

2015 m. grįžo į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą. Šiųmečiuose savivaldos rinkimuose jis vėl bandė sėkmę su Lietuvos laisvės sąjunga, tačiau liko už brūkšnio.

A. Čaplikas su žmona Egle turi du vaikus.

GARGŽDŲ RINKIMŲ APYGARDA

Kazimieras Juraitis

Kazimiero Juraičio, siekiančio tapti Seimo nariu Gargždų rinkimų apygardoje, pavardė veikiausiai girdėta, sekusiems pastaruosius prezidento rinkimus, kur K. Juraitis aktyviai reiškėsi.

REKLAMA

1961 m. gimęs K. Juraitis, kaip pats teigia, politikoje dalyvauti pradėjo 2013 m., o 2016 m. įsitraukė į Lietuvos liaudies partijos gretas. Tais pačiais metais K. Juraitis buvo šios partijos kandidatu į Seimą vienmandatėje Trakų-Vievio apygardoje.

Savo biografijoje K. Juraitis nurodo 1983 m. baigęs prekių mokslo specialybę Vilniaus Vinco Kapsuko universitete. Vėliau dirbęs Trakų vartotojų kooperatyvo pirmininku bei auklėtoju Trakų internatinėje mokykloje.

Septynis vaikus auginantis K. Juraitis savo biografijoje nurodo su antrąja žmona Vaida Juozapaityte ir kitais bendraautoriais sukūręs per 400 dokumentinių ir publicistinių filmų, politinių, publicistinių ir švietėjiškų laidų.

REKLAMA

Žurnalistu-publicistu prisistatantis K. Juraitis neslepia Šilutės rajono apylinkės teismo 1997 m. pripažintas kaltu dėl oficialaus dokumento suklastojimo ir panaudojimo.

Šių metų gegužės pradžioje nuteistas dėl smurto prieš greitosios pagalbos mediką ir policijos pareigūnus. Vilniaus miesto apylinkės teismas jam penktadienį skyrė laisvės apribojimą vieneriems metams ir 2,4 tūkst. eurų baudą. K. Juraitis įpareigotas būti namuose nuo 23 iki 6 val., pradėti dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje bei nevartoti alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Kristupas Krivickas

Lietuvos centro partijos kandidatas Gargžduose – Kristupas Krivickas. 40-metis vilnietis prisistato žurnalistu, prodiuseriu, redaktoriumi ir televizijos laidų vedėju. 2000 m. K. Krivickas baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, 1995–1996 m. dirbo dienraštyje „Respublika“, vėliau televizijose LNK, TV3, dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į politiką K. Krivickas žengė 2008 m., prisidėdamas prie Tautos prisikėlimo partijos steigimo kartu su Arūnu Valinsku. 2016 m. kartu su Nagliu Puteikiu K. Krivickas įsteigė „Antikorupcinę Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koaliciją“, su kuria nesėkmingai siekė patekti į Seimą.

Dar kartą į Seimą K. Krivickas kandidatavo 2017 m. balandį, kai mandato atsisakė į skandalą įsipainiojusi LVŽS narė Greta Kildišienė. Nors Anykščių-Panevėžio apygardoje K. Krivickas pateko į antrąjį turą, jis nusileido LVŽS kandidatui Antanui Baurai.

K. Krivickas nuo 2017 m. priklauso Lietuvos centro partijai, yra pirmininko pavaduotojas.

K. Krivickas kartu su žmona Jurgita augina penkis vaikus.

Ligita Liutikienė

LSDP kandidatė Gargžduose – Ligita Liutikienė. 55-erių gargždiškė 1982 m. baigė V. Kapsuko kultūros mokyklą, 1999 m. – Klaipėdos apskaitos mokyklą, o 2006 m. – Klaipėdos universitetą, kur studijavo vadybą ir verslo administravimą.

REKLAMA

Dar besimokydama, L. Liutikienė dirbo kultūros srityje, vėliau – įvairiose įmonėse. Nuo 2007 m. iki šiol – Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Laimę Seimo rinkimuose L. Liutikienė jau bandė 2016 m. kartu su LSDP, tiesa, nesėkmingai. Taip pat šiųmečiuose savivaldos rinkimuose L. Liutikienė buvo LSDP kandidatė į Klaipėdos rajono merus.

L. Liutikienė kartu su vyru Vaidu augina du vaikus.

Valdas Rimkus

Darbo partijos kandidatas Gargžduose – Valdas Rimkus.

Savarankiški kandidatai

Kiti savarankiški kandidatai Gargžduose – Martynas Pocius ir Gintautas Kniukšta.

ŽIEMGALOS APYGARDA

Rūta Janutienė

Lietuvos centro partijos kandidatė Žiemgalos apygardoje – Rūta Janutienė. 53-ejų kaunietė prisistato Lietuvos žurnaliste, redaktore ir laidų vedėja televizijoje. 1998 m. R. Janutienė baigė žurnalistikos mokslus Vilniaus universitete.

REKLAMA

Nuo 1989 m. R. Janutienė dirbo dienraštyje „Respublika“, nuo 1991 m. – dienraštyje „Lietuvos rytas“, kiek vėliau – „Verslo žiniose“, „Veide“, Lietuvos televizijoje, Baltijos TV, TV3, LNK bei Lietuvos ryto TV.

R. Janutienės vyras – operos solistas Algirdas Janutas.

Liudas Jonaitis

LSDP kandidatas Žiemgalos apygardoje – Liudas Jonaitis. 65-erių joniškietis 1977 m. baigė Lietuvos veterinarijos akademiją, 1996 m. – Vilniaus Gedimino technikos universitetą, kur įgijo edukologijos magistro laipsnį.

1990 m. Lietuvos demokratinės darbo partijos, nuo 1997 m. Lietuvos valstiečių partijos narys. Nuo 2005 m. Lietuvos socialdemokratų partijos Joniškio rajono skyriaus narys. 1995–2003 m. ir nuo 2007 m. iki šiol – Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA

2015 m. L. Jonaitis savivaldos rinkimuose nesėkmingai siekė tapti Joniškio rajono meru. 2018 m. L. Jonaitis paskelbtas Joniškio garbės piliečiu. Šiuo metu L. Jonaitis – Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius.

L. Jonaitis su žmona Nijole turi sūnų ir dukrą.

Saulius Gegieckas

Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas – buvęs Pakruojo meras, ilgametis vietos politikas – Saulius Gegieckas. 54-ejų pakruojiškis 1988 m. baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją, dirbo Pakruojo rajono savivaldybėje, UAB „Pakruojo šiluma“, nuo 2004 iki 2019 m. buvo Pakruojo rajono meras.

1990 m. Lietuvos demokratinės darbo partijos narys, nuo 2001 m. Lietuvos socialdemokratų partijos Pakruojo skyriaus narys.

Su žmona Audrone turi du vaikus.

Ingrida Venciuvienė

Darbo partijos kandidatė Žiemgalos apygardoje – Ingrida Venciuvienė. 55-erių šiaulietė 1983 m. baigė Vilniaus kooperacijos technikumą ir iki 1996 m. dirbo Šiaulių rajono vartotojų kooperatyve.

2006–2007 m. dirbo Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijoje. 2006 m. Šiaulių krašto vadybos, teisės ir kalbų kolegijoje baigė vadybos ir verslo administravimo studijas, o 2011 m. Šiaulių universitete įgijo viešojo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį.

2007–2011 m. I. Venciuvienė išrinkta Šiaulių rajono savivaldybės mero pavaduotoja. 2011 m. savivaldos rinkimuose pakartotinai išrinkta į Šiaulių rajono savivaldybės tarybą. 2013–2015 m. – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė. Dabar dirba Šiaulių rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA

Rūta Bilkštytė

Savarankiška kandidatė Žiemgalos apygardoje – mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė.

Trys laisvos vietos

Papildomi rinkimai į Seimą trijose vienmandatėse apygardose – Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos – vyks rugsėjo 8 dieną.

Vilniuje, Žirmūnuose, Seimo nario vieta atsilaisvino Aušrą Maldeikienę išrinkus į Europos Parlamentą. Rinkimai Gargžduose ir Žiemgalos apygardoje, apimančioje Pakruojį, Joniškį ir dalį Šiaulių rajono, rengiami, nes čia išrinkti Seimo nariai valstietis Bronius Markauskas ir liberalas Vitalijus Gailius atsisakė mandatų dėl mero pareigų.

Ši Seimo kadencija darbą baigs 2020 metų rudenį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų