REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja žiema ir jau prasidėjo antroji koronaviruso banga, todėl dar niekada nebuvo taip svarbu stiprinti savo imunitetą. Po rankų plovimosi, kaukės ir fizinio atstumo palaikymo, tai – geriausia mūsų turima gynyba prieš koronavirusą.

Artėja žiema ir jau prasidėjo antroji koronaviruso banga, todėl dar niekada nebuvo taip svarbu stiprinti savo imunitetą. Po rankų plovimosi, kaukės ir fizinio atstumo palaikymo, tai – geriausia mūsų turima gynyba prieš koronavirusą.

REKLAMA

Vakcinos nuo COVID-19 dar reikės palaukti, o mokslininkai įspėja, kad be jos nėra jokios vilties sulaukti bandos imuniteto, kurio reikia tam, kad ši pandemija baigtųsi. Stiprinti savo imunitetą yra protingas žingsnis, o tyrimai rodo, kad padaryti galima labai daug, rašoma mirror.co.uk.

Svarbiausia yra subalansuota mityba, bet tam tikrų maistinių medžiagų reikia labiausiai – mokslininkai sunkiai dirbo, stengdamiesi atrasti būtent tuos dalykus, kurie nuo COVID-19 padeda labiausia. Šie paprastai dalykai sustiprins jūsų imuninę sistemą ir padės išlikti sveikiems visą ateinančią žiemą:

SAULĖS VITAMINAS

Vitaminas D gyvybiškai reikalingas sveikiems kaulams ir raumenims, dažnai pavadinamas „saulės vitaminu“ – tai yra užuomina į faktą, kad žiemą jo negauname pakankamai. Nors jo yra tam tikruose maisto produktuose, įskaitant riebią žuvį, raudonąją mėsą ir kiaušinius, didžiąją dalį reikalingos vitamino D dozės mūsų organizmai įsisavina iš saulės.

REKLAMA
REKLAMA

Šios medžiagos trūksta vienam iš penkių britų, o vis tamsėjant naktims šis skaičius nuolat auga. Būtent todėl oficialiai rekomenduojama žiemos metu vartoti 10 mcg vitamino D papildus. Šis vitaminas ne tik palaiko stiprius kaulus, bet ir padeda kovoti su COVID-19.

REKLAMA

Anksčiau šiais metais publikuota didelės apimties studija, kurioje buvo analizuojami 39 bandymų duomenys, parodė, kad 10 mcg „saulės vitamino“ papildas kvėpavimo takų infekcijų riziką sumažina 23 procentais. Be to, Birmingemo universiteto mokslininkai, tyrę 392 sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų kraujo mėginius, išsiaiškino, kad 72 procentai tų, kuriems trūksta vitamino D, taip pat pasigavo ir koronavirusą. Tuo tarpu apie persirgimą koronaviruso infekcija liudijančių antikūnų turėjo tik 51 procentų tų, kurių vitamino D lygis buvo pakankamas.

REKLAMA
REKLAMA

Panašų sąryšį taip pat nustatė ir „Covidence-UK“ studija, kurioje naudojamos kasmėnesinės JK piliečių apklausos, siekiant išsiaiškinti galimus COVID-19 rizikos faktorius. Tyrėjai pradeda atsitiktine tvarka vykdomą kontrolinį tyrimą, norėdami sužinoti, ar nemokamas vitamino D dalinimas gyventojams, turintiems žemą šios medžiagos kiekį, sumažina tikimybę užsikrėsti koronavirusu.

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ GALIA

Kai kurie mokslininkai mano, kad neatsitiktinai tose šalyse, kuriose labai mėgstami kopūstai ir kitos fermentuotos daržovės, pavyzdžiui, rauginti kopūstai ar kimči, pasižymi žemesniais koronaviruso mirtingumo rodikliais.

Dr. Jeanas Bousquetas, Monpeljė universiteto Prancūzijoje plaučių medicinos profesorius, apskaičiavo, kad kiekvienas gramas kasdien suvalgomų fermentuotų daržovių mirties nuo COVID-19 riziką sumažina 35 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panaši tendencija pastebėta tose šalyse, kur mėgstama valgyti daug kopūstų – prof. J. Bousquetas įsitikinęs, kad tai nulemia didelis antioksidanto sulforafano kiekis šiose daržovėse.

Jis priduria: „Mityba gali būti labai svarbi imuninio atsako į COVID-19 dalis ir tai gali paaiškinti Europoje matomus skirtumus. Aš dabar pakeičiau savo mitybą ir tris kartus per savaitę valgau žalių kopūstų, o kartą per savaitę – raugintų kopūstų ir marinuotų daržovių.“

CINKAS

Daugybė tyrimų pabrėžia, koks svarbus cinkas yra stipriam imunitetui. Pasaulio sveikatos organizacija tai patvirtina: „Manoma, kad cinkas padeda didinti atsparumą ūmioms apatinių kvėpavimo takų infekcijoms, nes sureaguliuoja įvairias imunines funkcijas.“

Cinko yra moliuskuose, pupelėse ir lęšiuose, tačiau aštuoni procentai suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje jo negauna pakankamai. Tyrimai rodo, kad suvartojus cinko per 24 valandas nuo peršalimo simptomų atsiradimo, infekcijos trukmė sumažėja trečdaliu. Pasirodo, tyrimai patvirtina, kad cinkas sulaiko COVID-19 – yra įrodymų, kad jis padidina interferono – baltymo, padedančio imuninei sistemai identifikuoti potencialias grėsmes – kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų