REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Lietuvos golbolo rinktinės treniruočių stovyklos Japonijoje akimirkos. (Lietuvos paralimpinio komiteto archyvo nuotr.)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Dvi savaitės intensyvių golbolo treniruočių būsimų olimpinių ir paralimpinių žaidynių šeimininkėje Japonijoje! Pažintis su sporto arenų infrastruktūra, šalies kultūra, gyvenimo būdu, draugiškos rungtynės su Japonijos golbolo komanda.

10
Skaityk lengvai

Dvi savaitės intensyvių golbolo treniruočių būsimų olimpinių ir paralimpinių žaidynių šeimininkėje Japonijoje! Pažintis su sporto arenų infrastruktūra, šalies kultūra, gyvenimo būdu, draugiškos rungtynės su Japonijos golbolo komanda.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyrų golbolo rinktinė dar neturi kelialapio į Tokijo paralimpines žaidynes, bet tikisi jį iškovoti jau šiais metais ir atsakingai ruošiasi tiek paralimpinio kelialapio „medžioklei“, tiek būsimoms žaidynėms. Treniruočių stovykla Japonijoje – vienas šio pasiruošimo etapų.

REKLAMA

Kelionė į Japoniją tapo įmanoma, kai pernai Lietuvos paralimpinis komitetas (LPOK) su Tojohašio miesto savivaldybe pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Praėjusių metų rudenį mūsų neįgaliųjų sportininkų ir sporto ekspertų delegacija jau viešėjo Tojohašyje ir keliuose kituose Japonijos miestuose, o šiais metais čia pradeda vykti būsimų paralimpinių žaidynių dalyviai ir realūs kandidatai į jas. Golbolininkai buvo pirmieji, po jų gegužės viduryje į panašią treniruočių stovyklą išvyksta lengvaatlečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad 2016 metais, prieš tapdami Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių čempionais, lietuviai taip pat vyko į būsimų žaidynių vietą, treniravosi salėse, kuriose po kelių mėnesių jiems teko kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų. Tuomet lietuvių kelionė į Brazilijos sostinę atsipirko su kaupu.

Svarbios tampa net smulkmenos

„Kaip sportininkas dalyvavau Londono ir Rio de Žaneiro paralimpinėse žaidynėse, – po pirmosios kelionės į Japoniją sakė LPOK prezidentas Mindaugas Bilius. – Į Londoną vykome iš anksto nežinodami, ko galime tikėtis. Rengdamiesi Rio paralimpinėms žaidynėms, šios klaidos jau nedarėme – nuvykome prieš žaidynes, susipažinome su aplinka – vieta, kur gyvensime ir varžysimės. Skirtumas, ar sportininkas į žaidynių vietą vyksta pirmą kartą, ar vykdamas jau žino, kas jo laukia, didžiulis – tai rodo ir Rio de Žaneire parodyti rezultatai. Tada, kai kovoji dėl aukščiausių apdovanojimų, tampa svarbios net smulkmenos: šalies klimatas, gyvenimo, poilsio sąlygos, maitinimosi ypatumai. Todėl tapęs Paralimpinio komiteto prezidentu norėjau, kad būsimi paralimpiečiai su Japonijoje laukiančiomis gyvenimo, treniruočių sąlygomis ir sporto salėmis susipažintų iš anksto. Bendradarbiaujant su Lietuvos olimpiniu komitetu, šį norą pavyko įgyvendinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Japonijoje laiko skirtumas – 6 valandos, klimatas drėgnesnis, maistas gaminamas naudojant daugiau prieskonių – visa tai gali turėti tiesioginės įtakos sportininkų organizmui, o kartu ir jų rezultatams“, – sakė LPOK generalinis sekretorius ir Lietuvos delegacijos Japonijoje vadovas Paulius Kalvelis.

Pasak P. Kalvelio, sporto pasaulis vis labiau pradeda suprasti ir įvertinti psichologinio faktoriaus svarbą, ypač siekiant aukščiausių rezultatų ir apdovanojimų. Todėl vis daugiau tiek neįgalių, tiek negalios neturinčių sportininkų į olimpinių žaidynių vietą atvyksta dar gerokai prieš joms prasidedant, jeigu yra galimybė, išbando trasas, sales, treniruojasi. Svarbu ir šalies gyvenimo būdas, mentalitetas.

REKLAMA

„Japonijoje viskas apskaičiuota minutės tikslumu. Jeigu porą minučių vėluoji, japonai griebiasi už galvų. Jeigu kelionės maršrute nenumatytas sustojimas degalinėje išgerti kavos, tai jo ir nebus, o mūsų prašymas sustoti jiems tiesiog atrodys nesuprantamas, – dalijasi mintimis pašnekovas. – Žinoma, tai nereiškia, kad su japonais negalima susitarti. Galima, tik reikia tai daryti ne tą pačią dieną, o bent prieš parą. Yra daug kitokių smulkmenų, galinčių padėti būsimų žaidynių dalyviams greičiau adaptuotis ir susikoncentruoti į svarbiausią tikslą – žaidynes.“

REKLAMA

Žaidė kontrolines rungtynes

Lietuvos golbolo rinktinė į Japoniją vyko drauge su naujuoju treneriu Valdu Gecevičiumi. Treneriui tai jau nebe pirmoji kelionė į sakurų tėvynę. „Sąlygos treniruotis buvo sudarytos puikios. Viešbutis, salės, maitinimas, transportas, personalas – viskas idealu“, – įpusėjus stovyklai mintimis dalijosi treneris.

Nei trenerio, nei žaidėjų nuomonė nepasikeitė ir stovyklai pasibaigus: geros gyvenimo, treniruočių sąlygos, nedidelė, bet puikiai įrengta treniruoklių salė. Tojohašyje stovyklaujanti Lietuvos golbolo rinktinė ne tik treniravosi, bet ir sužaidė dvejas kontrolines rungtynes su Japonijos nacionaline golbolo komanda. Abi komandos pasidalijo po pergalę: vieną mačą Lietuva laimėjo 10:5, kitame susitikime 13:5 nugalėjo Japonija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne tik treniravosi

Japonijoje Lietuvos sportininkai ne tik treniravosi, bet ir bendravo su Tojohašio bendruomene, moksleiviais. Jau pirmąją viešnagės dieną lietuvius priėmė Tojohašio meras Koichi Sahara. Dar po kelių dienų mūsų sportininkai susitiko su vienos Tojohašio mokyklos mokiniais, demonstravo, kaip žaidžiamas golbolas. Atėjusius į mokyklos salę svečius iš Lietuvos pasitiko kelios dešimtys moksleivių, mojuojančių Lietuvos trispalvėmis. Jaunieji japonai su paralimpiniais čempionais sveikinosi lietuviškai: „Labas!“

REKLAMA

„Į Japoniją vykome ne turistauti, – sako P. Kalvelis. – Svarbiausia buvo treniruotės, sportininkų aklimatizacija. Tačiau laisvalaikiu viešbutyje nesėdėjome: buvome tikrame japoniškame sušių bare, valgėme nacionalinį japonų patiekalą rameną, aplankėme japonų šventyklą, etnografinį kaimą. Kultūrinė kelionės programa buvo negausi, bet turininga ir įdomi.“

Anot LPOK generalinio sekretoriaus, galima neabejoti, kad japonai paralimpinėms žaidynėms ruošiasi labai rimtai, tačiau tuo pat metu galvoja plačiau ir mato toliau – likti turistams patraukliais, atvirais, įdomiais ir po Tokijo olimpinių žaidynių.

REKLAMA

Lietuvos paralimpiečiai žaidynėms irgi ruošiasi. Dėl kelialapio į jas mūsų golbolo rinktinė kovos jau šių metų liepą JAV, Indianoje, vyksiančiame kvalifikaciniame turnyre.

Straipsnio autorius: Daumantas Valenta

Nuo 2014 m. gegužės 5 d. minima Europos savarankiško gyvenimo diena. Dėl ko ji minima?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Siekiama atkreipti dėmesį į negalią turinčių žmonių poreikį ir galimybes gyventi įprastą gyvenimą.
Siekiama atkreipti dėmesį į visų žmonių poreikį gyventi savo būste.
Šią dieną buvo priimta JT Neįgaliųjų teisių konvencija.
BALSUOTI
REZULTATAI
Nuo 2014 m. gegužės 5 d. minima Europos savarankiško gyvenimo diena. Dėl ko ji minima?
Siekiama atkreipti dėmesį į negalią turinčių žmonių poreikį ir galimybes gyventi įprastą gyvenimą.
72.4%
Siekiama atkreipti dėmesį į visų žmonių poreikį gyventi savo būste.
3.6%
Šią dieną buvo priimta JT Neįgaliųjų teisių konvencija.
24%
Balsavo: 192

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų