REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškote antros pusės, tačiau bijote likti įskaudinta? Įdėkite vyro nuotrauką į socialinius tinklus ir paklauskite moterų, ar jos pažįsta jūsų simpatiją.

Ieškote antros pusės, tačiau bijote likti įskaudinta? Įdėkite vyro nuotrauką į socialinius tinklus ir paklauskite moterų, ar jos pažįsta jūsų simpatiją.

REKLAMA

Taip elgiasi dažna Lietuvos moteris, ieškodama papildomos informacijos apie būsimą simpatiją. Psichologė Eglė Šekštelienė sako, kad taip moterys elgesi vien dėl to, kad neturi pakankamai drąsos.

Socialiniuose tinkluose - pagalbos šauksmai

„Labą vakarą, anonimiškai noriu, kad įdėtumėte šį vyrą. Labai keistas jo bendravimas“; „Donatas iš Šiaulių, norėčiau sužinoti ar vedęs, arba turi merginą? O gal su kokiom bendrauja artimiau?“;  „Sveiki, gal galite grupėje įkelti šio vaikino foto, galbūt atsiras merginų, kurios kažką galėtų papasakot apie jį?“ - tai tik keli moterų pagalbos šauksmai tokiose socialinio tinklo „Facebook“ grupėse kaip „Neištikimi Lietuvos vyrai“, kuriose jungiasi tik moterys.

Uždarose grupėse Lietuvos moterys drąsiai kalba apie neištikimus vyrus ir net įspėja kitas. Pavyzdžiui, viena anonimė pasidalino skaudžia patirtimi: „Susitikinejom apie pusę metų, pasipiršo, bet paaiškėjo, kad gyvena su kita, merginos pasisaugokit, melagis kokių reta“.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinio tinklo vartotojos liko šokiruotos. „Tai gerai, kad neapsiženijot“; „Tikiuosi padovanojo brangų su deimantais žiedą, kuris liks kaip kompensacija!“; „Nu tu pažiūrėk, ką tie diedai stumia“ – po įrašu komentavo pasipiktinusios moterys.

REKLAMA

Ir anksčiau vyrai buvo neištikimi

Kita moteris papasakojo neįtikėtiną istoriją apie savo šeimą. „Senais laikais, močiutės vyras (mano senelis) pabėgo, ir sugebėjo kitam rajone apsiženyti neišsiskyręs, ir trijų vaikų susilaukti. Kad tokia dalia tą kitą moterį ištiko, sužinojo tik tada, kai mano močiutė alimentų paprašė..“ – prisiminė moteris.

Komentatorės nesistebėjo tokia istorija – esą ir anksčiau vyrai buvo neištikimi, tačiau tuo metu nebuvo interneto, todėl vyrų paslaptys nebuvo viešinamos.

„Tėvų draugas irgi pasakojo, kad nebuvo jau tokie šventi, nes po gegužinių visi krūmai išgulėti būdavo. Paklauskim babyčių, kas dar turi iš kur pavainikių gimdavo, kai vyrų nebūdavo… “ – siūlė viena iš komentatorių.

REKLAMA
REKLAMA

Moterys bijo paklausti

Psichologė Eglė Šekštelienė sako, kad ši situacija labai uždara. Moterys nepasitiki vyrais ir klausia kitų informacijos, bet ar galima pasitikėti moterimis, kurios dalijasi ta informacija? „Aš galvoju, kad tai yra socialinis dalinimasis. Moterys tikisi gauti daugiau paramos ar palaikymo. Galbūt žmogui labai sunku apsispręsti ir susivokti, kaip pasirinkti,“ – sako psichologė.

Pašnekovės teigimu, ši situacija išryškina dvi situacijos puses. Pirma, moteris neturi drąsos paklausti vyro apie dabartinę situaciją. Antra, pačiai moteriai yra sunku pasitikėti vyru, o savo įtarimais ir dvejonėmis ji negali pasidalinti su artimu žmonių ratu – geriausiomis draugėmis ar šeimos nariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man kyla klausimai: kas trukdo paklausti ir kiek čia reikia drąsos paklausti, kas vyksta? Tokiu atveju reikia gilinti pasitikėjimą ir kalbėtis,“ – apie pasitikėjimą vienas kitu kalba psichologė.

Pavydas rodo nepasitikėjimą savimi

Nepasitikėjimas ir pavydas yra glaudžiai susiję. Psichologė sako, kad pavydas yra mums visiems būdingas natūralus bruožas, kuris priverčia mus labiau savintis vienas kitą ir palaikyti monogamiją. „Mes įsipareigojame. Mes baiminamės prarasti artumą, monogamiją, įsipareigojimus. Pavydėdami mes tarsi apginame savo interesus,“ – taip pavydą apibūdina E. Šekštelienė.

Sunkiai kitais pasitikintis žmogus bus labai pavydus. Psichologė priminė, kad dauguma psichologų ir psichologijos daktarų pavydą įvardija kaip žemesnį savęs vertinimą arba savikritiką sau. „Yra sakoma, kad dažniausias pavydo šaltinis yra būtent nesaugumas. Mes galime jaustis nesaugūs dėl savęs paties.

REKLAMA

Pavyzdžiui, nepilnavertiškumo arba menkavertiškumo kompleksas, kai mes iš tiesų galvojame, kad esame nepakankamai įdomūs ir kitas žmogus ilgai nenorės su mumis būti ir gyventi. Arba, neturime įdomių savybių ir nepatraukiame kito žmogaus, todėl jis tikrai pradės dairytis į kitas arba pabėgs,“ – kalbėjo psichologė.

Moterys turi būti drąsios

Psichologė sako, kad sveika jausti visus jausmus, tačiau reikėtų stebėti kritiškus jausmus ir juos atpažinti. Būtent kritiški jausmai menkina pasitikėjimą savimi, o tai lemia padidėjusį pavydo jausmą.

Todėl reikia stiprinti pasitikėjimą savimi. „Stabdyti ir gaudyti save kritikoje, mokyti save pasakyti kokius nors teigiamus ir gražius dalykus, ne vien kritikuoti. Reikia mokytis priimti save ir stiprinti, nes pavydas yra būtent susijęs su savęs vertinimu,“ – apie tai, kaip įveikti pavydą, kalba psichologė.

REKLAMA

E. Šekštelienė taip pat pamini drąsą, kurios prireikia pačiam sau ir pokalbiui su antra puse apie tai, kas vyksta. „Išmokite pasidalinti su kitu tuo, ko jūs bijote ar išgyvenate.

Tai reikalauja daug drąsos santykiuose, taip pat kalbant apie romantišką santykių pradžią. Tačiau atsiminkite, kad ši drąsa gali tikrai atsipirkti. Tai tik didina artumą vienas su kitu ir pasitikėjimą savimi,“ – kalbėjo psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų