REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Permainingi orai, kai padidėja galimybė susirgti įvairiomis peršalimo ligomis, išryškina ydingą tendenciją – net ir sirgdami žmonės eina į darbą.

Permainingi orai, kai padidėja galimybė susirgti įvairiomis peršalimo ligomis, išryškina ydingą tendenciją – net ir sirgdami žmonės eina į darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai dažnai pastebi, kad darbingo amžiaus žmonės, nors ir pajutę ligos simptomus, nesikreipia į gydytoją nedarbingumo pažymėjimo. Jie eina į darbą sirgdami: karščiuodami, kosėdami, čiaudėdami – taip oro lašeliniu būdu platindami virusą ir keldami didelę grėsmę aplinkiniams bei rizikuodami dar sunkiau susirgti patys.

REKLAMA

Tokį savo sprendimą žmonės dažnai motyvuoja baime prarasti darbą ar dalį pajamų, tačiau tokie motyvai visiškai nepagrįsti. Juk darbdavys tokiose situacijose turi suprasti darbuotojo teisė ir norą atstatyti sveikatą, išvengti ligos komplikacijų bei norą apsaugoti kitus kolegas, jų neužkrečiant.

Taip pat kartais suveikia ir žmogiškasis faktorius, skatinantis eiti į darbą, nors sveikatos atžvilgiu pravartu likti namuose – tai neigiamas kolegų požiūris, ypač mažesniuose kolektyvuose. Kodėl kolegos neigiamai žiūri į sergantįjį? Kažkam darbus vis tiek teks nudirbti, tačiau ir šis motyvas dažnai gali būti nepagrįstas

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu prisiminti kiekvienam

Jau nekalbame, kad susirgęs darbuotojas turi jausti atsakomybę už savo sveikatą, galimus ligos padarinius sau bei greta dirbantiems ar esantiems, tačiau kelias svarbias prevencines priemones pravartu prisiminti kiekvienam:

1. Tinkamai ir dažnai plaukite rankas, nusiplovus jas – nusausinkite; 2. Venkite sąlyčio su sergančiais asmenimis; 3. Venkite masinio žmonių susibūrimo vietų; 4. Laikykitės kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidenkite nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmeskite, nusiplaukite rankas; 5. Neplautomis rankomis stenkitės neliesti akių, nosies ir burnos; 6. Vėdinkite patalpas; 7. Susirgus kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neikite į darbą, sergančių vaikų neleiskite į vaikų ugdymo įstaigas, gydykitės, kaip nurodė gydytojas; 8. Sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų