REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai daugelis mūsų yra patyrę, matę ar girdėję apie drąsius bei kilnius žmones, kito poreikius, gyvybę iškeliančius aukščiau savo.

Tikriausiai daugelis mūsų yra patyrę, matę ar girdėję apie drąsius bei kilnius žmones, kito poreikius, gyvybę iškeliančius aukščiau savo.

REKLAMA

Apie žmones, kurie nė nesusimąstydami gelbėja, aukojasi, ištiesia pagalbos ranką, kada to nepadaro niekas kitas. Pastebėti tokius žmones ir jų žygdarbius yra nacionalinių apdovanojimų „Lietuvos garbė“ tikslas.

Kasdienybės herojams pagerbti skirtas iškilmingas renginys „Lietuvos garbė“ tyliųjų didvyrių nepaliks nepastebėtų ir šiemet. Tęsiant ilgametę tradiciją, jau 14-tus metus iš eilės, apdovanojimai įvyks Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo, laisvės ir drąsos – Kovo 11-ąją dieną. Ši šventinė data nacionaliniams apdovanojimams „Lietuvos garbė“ parinkta neatsitiktinai – juk būtent tokie žmonės ir jų poelgiai yra tvirtos valstybės atrama bei pamatas.

Šie paprasti, bet nepaprastus dalykus darantys žmonės gyvena tarp mūsų. Jie dirba be jokio savanaudiškumo ar išskaičiavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Antai 2018 m. „Lietuvos garbės“ „Metų iniciatyvos“ laureatas Algimantas Jucevičius jau daugiau nei keturiasdešimt metų savo aplinkoje propaguoja sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą užkariautomis tolimų kalnų viršūnėmis bei organizuojamais „Snaigės“ žygiais, kurie įtraukia tūkstančius. Iškilmingoje ceremonijoje A. Jucevičius atskleidė: „Visą gyvenimą dirbu ne dėl ko, o kam. Žmogus, kuris dirba kuklų darbą, dirba valstybei.

REKLAMA

Mūsų valstybė bus tvirta, jeigu bus tvirti ir sveiki žmonės.“ Apdovanojimu su bendraminčiais besidalinantis herojus savo veiksmus priima kaip pašaukimo vedamus bei savaime suprantamus: „Kiekvienas žmogus daro tai, ką sugeba. Man didžiausia laimė stebėti žmones, besidžiaugiančius nuostabia Lietuvos gamta ir norinčius perduoti krašto pažinimo džiaugsmą jaunimui – mūsų tautos ateičiai.”

Kilnių herojų poelgiuose nėra vietos baimei ar dvejonėms. Tai aiškiai matyti tais pačiais metais „Metų narsos“ titulą gavusios įgulos „Ambersail“ veiksmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Visų narių mirtimi galėjęs pasibaigti jachtos apsukimas prilyginamas stebuklui – sėkmingai buvo išgelbėtas štormo metu už borto likęs Romas Čereška.

Visos buriavimo taisyklės tokioje situacijoje liepia kapitonui priimti sudėtingą sprendimą žmogaus negelbėti, tačiau palikti skęstančiojo įgula nė neketino: „Tuo metu tikrai nesvarstėme – baisu, nebaisu, reikėtų taip ar anaip daryti. Tiesiog ėmėm ir darėm tai, kas atrodė būtina. Svarstymų nebuvo.“

„Ambersail“ narių manymu, tokie poelgiai atliekami iš tam tikros „vidinės būtinybės“, nepaisant bet ko kito. „Sąžinė nėra pragmatiška, dėl to ji ir gali būti kilni“, – tęsė mintį kapitono Lino Ivanausko vadovaujama įgula.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti kaip vertina pernai metais gautą „Lietuvos garbė“ apdovanojimą, įgulos nariai atskleidė: „Džiaugiamės, jog šis įvykis pasibaigė laimingai, tačiau herojais tikrai nesijaučiam. Elgėmės taip, kaip būtų pasielgęs kiekvienas buriuotojas – gelbėjom savo įgulos draugą.“

Anot jų, žmogaus gyvybės gelbėjimas jūroje yra aukščiau bet kokių taisyklių. Įgula pabrėžia, jog kilnių poelgių įvertinimas yra svarbus plačiąją – visuomenės prasme: „Iš tokių žmonių mes mokomės, jie gali įkvėpti mus tapti geresniais ar skatinti pasitikėjimą kitais žmonėmis“.

Ir šiemet nekantriai laukiame – kas bus šių metų herojai? Tai paaiškės jau greit – kovo 11 d. „Valdovų rūmuose” vyksiančioje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje, kuri bus tiesiogiai transliuojama ir per TV3.

Nacionaliniai apdovanojimai „Lietuvos garbė“ organizuojami nuo 2004 metų. Per šį laikotarpį buvo atrasta ir pagerbta apie pusantro šimto herojų. Projektą organizuoja žiūrimiausia televizija TV3 ir prekybos tinklas MAXIMA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų