REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Viktoras Šapurovas

Menopauzės metu moteris patiria daugybę pokyčių, ne išimtis ir lytinis gyvenimas, kuris neretai ima teikti vis mažiau malonumo. Seksologas Viktoras Šapurovas tikina, kad išeitis yra ir moterys gali iš naujo atrasti save, patirti pilnavertį lytinį gyvenimą, tačiau pirmiausia svarbu suvokti viso to priežastis ir imtis jas spręsti.

23

Menopauzės metu moteris patiria daugybę pokyčių, ne išimtis ir lytinis gyvenimas, kuris neretai ima teikti vis mažiau malonumo. Seksologas Viktoras Šapurovas tikina, kad išeitis yra ir moterys gali iš naujo atrasti save, patirti pilnavertį lytinį gyvenimą, tačiau pirmiausia svarbu suvokti viso to priežastis ir imtis jas spręsti.

REKLAMA

Seksologo teigimu, Lietuvos moterų požiūris į menopauzę gerokai pasikeitęs, lyginant su laikotarpiu prieš 30 metų. Tuomet nebuvo pakaitinės hormonų terapijos ir kitų priemonių, palengvinančių menopauzės laikotarpį.

Moteris ypač vargindavo karščio bangos, neprognozuojami kraujavimai, o šiandien šiuos simptomus yra galima kontroliuoti.

„Moterų požiūris į lytinį gyvenimą po menopauzės taip pat pakitęs. Prieš kelis dešimtmečius dažna moteris nežinojo, kokį džiaugsmą ir malonumą gali teikti geras lytinis gyvenimas, jos į seksą žiūrėjo, kaip į žmonos pareigą, o prasidėjusi menopauzė moterims buvo lyg palaima, leidžianti nebetarnauti vyrui ir neatlikti žmonos pareigos“, – sako Viktoras Šapurovas.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastys, kodėl sutrinka lytinis gyvenimas

Taip pat, pasak seksologo, anksčiau buvo įprasta manyti, kad vyresnei, menopauzės laikotarpį išgyvenančiai moteriai nedera galvoti apie lytinį gyvenimą. Buvo tikima, jog tokiame amžiuje moteris privalo rūpintis anūkų auklėjimu, namų buitimi ir dėl šių vyravusių įsitikinimų neretai menopauzės metu moters seksualinis gyvenimas visiškai nutrūkdavo.

REKLAMA

„Šiandien galime pasidžiaugti, kad toks požiūris blėsta, moterys ima vis labiau domėtis ir rūpintis savo kūno pokyčiais bei kontroliuoti menopauzės simptomus, kurie daro įtaką ir lytiniam gyvenimui. Vienas iš veiksmingiausių to būdų – jau minėta pakaitinė hormonų terapija“, – nurodo gydytojas.

Menopauzės metu moters organizme gerokai sumažėja estrogeno gamyba ir tai paskatina lyties organų pokyčius, kaip suplonėjusios makšties sienelės bei makšties sausumas. Dėl šių pokyčių moteriai lytinis aktas tampa skausmingas, sekso metu jaučiamas diskomfortas, menkas susijaudinimas, dėl ko sudėtinga pasiekti orgazmą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat seksologas pasakoja, kad įprastai moteriai susijaudinus į jos lytinius organus priplūsta kraujo, kas leidžia lengviau patirti orgazmą, tačiau menopauzės metu, dėl sumažėjusio estrogeno kiekio organizme, šis procesas sutrinka. Dėl to moteriai taip pat gali būti sunku pakankamai susijaudinti ir pasiekti orgazmą.

„Esant skausmui bei sausumui lytinio akto metu, išeitis – lubrikantas, taip pat makšties gleivinei pagerinti patariama vartoti specialiai tam skirtus papildus. Net neabejoju, kad šios priemonės gali pagerinti seksualinį gyvenimą“, – pataria seksologas.

Specialistas perspėja, jei dėl menopauzės keliamų simptomų moteris visiškai atsisako lytinių santykių ilgesniam laikui, pavyzdžiui, metams, įvardinti fiziologiniai pokyčiai, kaip makšties sausumo problema ir makšties sienelių būklė, tik blogėja. Vėliau, ilgą laiką neturėjus lytinių santykių, šie gali tapti itin skausmingi ir juos atkurti tampa nebeįmanoma. Dėl šių priežasčių seksologas itin ilgų petraukų nuo lytinių santykių nerekomenduoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip neprarasti lytinio gyvenimo?

Gydytojas priduria, jog nors menopauzės metu moteris patiria nemažai fizinių pokyčių, lytinio gyvenimo kokybę dailiosios lyties atstovėms lemia ir psichologiniai veiksniai. Emocinis ir psichologinis artumas su partneriu moteriai ypač skatina norą mylėtis.

„Galima teigti, kad moteris neturi jokio fiziologinio pagrindo, skatinančio ją mylėtis, viskas priklauso nuo to, kas vyksta jos galvoje.

Pas vyrus viskas veikia priešingai – nuolatos besigaminanti sėkla juos verčia ieškoti seksualinės partnerės, o moteris, jei neturi mylimo žmogaus arba artimų santykių su juo, dažniausiai nejaučia sekso poreikio“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Dėl šios priežasties seksologas skatina partnerius stengtis palaikyti artimą emocinį ryšį, nepaisant to, kiek metų kartu esate santuokoje. Taip pat moteriai dėl jos geros psichologinės savijautos svarbu neužmiršti rūpintis savo kūnu, gerti vitaminus, palepinti save masažais ar kitomis maloniomis procedūromis.

„Pasitelkiant šias priemonės, pakaitinę hormonų terapiją ar kitus medikamentus, kuriuos rekomenduoja jūsų gydytojas, menopauzės laikotarpis pernelyg neapsunkins kasdienybės ir padės mėgautis lytiniu gyvenimu“, – tikina V. Šapurovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų