REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palatos. Į mirtį žvelgiantys senoliai ir ligų iškankinti jauni žmonės. Skausmo perkreipti veidai. Išspaustos šypsenos. Jaudulys. Nerimas. Maldos. Būtent į tai kiekvieną dieną žvelgia sesuo Michaela Rak, kuri yra Vilniuje esančio M.Sapočkos hospiso įkūrėja.

Palatos. Į mirtį žvelgiantys senoliai ir ligų iškankinti jauni žmonės. Skausmo perkreipti veidai. Išspaustos šypsenos. Jaudulys. Nerimas. Maldos. Būtent į tai kiekvieną dieną žvelgia sesuo Michaela Rak, kuri yra Vilniuje esančio M.Sapočkos hospiso įkūrėja.

REKLAMA

Sekmadienio vakarą vykstančiuose Lietuvos garbės apdovanojimuose Michaela Rak gavo 

Viena pirmųjų, gavusių Metų globėjos nominaciją, ponia Michaela Rak. Tai lenkaitė vienuolė, ilgus metus vadovavusi hospisui Lenkijoje. Baigusi teisės ir teologijos studijas, jaunystėje moteris garsėjo kaip disko metikė. 

Prieš tapdama vienuole buvo susižadėjusi, tačiau grąžino žiedą mylimam žmogui ir prisiekė meilę Dievui ir žmonėms. 

Veiklą pradėjo nuo paaukotų 3 zlotų

Moteris savo kilnią veiklą pradėjo nuo dar Lenkijoje gėlių pardavėjos prie kapinių paaukotų 3 zlotų: „Jėzau, esi aš, esu tu, yra trys zlotai ir mes turime įkurti hospisą.“

REKLAMA
REKLAMA

Būtent tai ir buvo pirmoji auka, skirta hospisui. Nuo jos prasidėjo tolimesnė veikla. Ilgainiui ji suprato turinti padėti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, sergantiems sunkiomis ligomis.

REKLAMA

Tai įvyko po to, kai vienų iškilmių metu prie jos priėjo mama su sergančiu vaikeliu. 

„Buvau vienose iškilmėse. Prie manęs priėjo mama su sergančiu penkiamečiu. Po chemoterapijos jis neturėjo plaukučių ir verkdamas pasakė, kad serga vėžiu.

Jis paprašė manęs padėti ir aš stutikau. Žinojau, kad reikia pasirūpinti sergančiais vaikais ir jų tėvais“, - prakalbo sesuo Michaela. 

Seserį vadina šiluma

Gidė Jolanta Kostygin kartu su hospiso koordinatoriais negaili gražių žodžių sesei Michaelai. Aplinkiniai ją vadina dovana iš dangaus, teikiančia pagalbą visiems, kuriems tą akimirką jos labiausiai reikia. Jų teigimu, tai šiluma ir meilė. 

REKLAMA
REKLAMA

Pati, paklausta apie tai, ką jai reiškia jos veikla ir tai, ką ji daro kiekvieną dieną, būdama su sergančiais ligoniais, sesuo neslepia. „Nėra didesnio artumo, kai priglunda sergantis žmogus. Nėra didesnės tiesos, kai bučiuoji gedinčio žmogaus rankas“, - sako ji. 

Vienuolyno valdžia ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis ją trejus metus įkalbinėjo atvykti į Lietuvą ir įkurti pirmuosius orios mirties slaugos namus mūsų šalyje (Lenkijoje tokių – virš 600).

Moteris ilgai atsisakinėjo, bet išgirdusi, kad M. Sapočka, kurio vardu ir pavadintas hospisas, paskelbtas palaimintuoju, galiausiai sutiko.

Į Lietuvą sesuo Michaela atvyko 2008 metais. Ji sutvarkė anksčiau kalėjimui priklausiusį pastatą, pritaikė jį hospiso veiklai, apmokė personalą, o 2013 m. jau atkeliavo pirmieji pacientai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

30 % pinigų hospiso veiklai skiria valstybė, visus kitus surenka aukomis.

Savo mokslinę premiją yra paaukojęs ir NASA dirbantis lietuvis Jonas Žmuidzinas, lifto įrengimui – verslininkas, kurį Michaela sutiko lėktuve ir jam papasakojo istoriją, vis dar laukiama atsakymo iš Bob Dylano dėl jo Nobelio literatūros premijos. Šiuo metu renkami pinigai atidaryti hospisą vaikams.

Hospise padedama ne tik žmonių, kuriems medicina jau nebegali padėti, artimiesiems (teikiama psichologinė, socialinė pagalba), bet, žinoma, ir jiems patiems.

Ne tik netaupomos sauskelnės, bet ir pildomos paskutinės jų svajonės: leidžiama palatoje paskutines dienas praleisti su šunimi, paskutinį sykį atsigerti alaus ar susituokti pakilus nuo žemės (27-erių merginai buvo tai suorganizuota, bet ji mirė likus kelioms dienoms iki vestuvių). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų