REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvo donoro inksto persodinimas – pats geriausias gydymo būdas pacientui, sergančiam galutinės stadijos lėtine inkstų liga. Tokia sėkmė aplankė ir kaunietį Joną, kurio gyvenimą pakeitė brolis, sutikęs dovanoti savo inkstą.

Gyvo donoro inksto persodinimas – pats geriausias gydymo būdas pacientui, sergančiam galutinės stadijos lėtine inkstų liga. Tokia sėkmė aplankė ir kaunietį Joną, kurio gyvenimą pakeitė brolis, sutikęs dovanoti savo inkstą.

REKLAMA

Kaip pasakoja Jonas, pirmoji inksto transplantacija jam atlikta prieš 20 metų, tačiau prieš kelis metus vyro sveikatos būklė vėl pradėjo blogėti. „Pakilo kraujo spaudimas, sunkiai sekėsi jį koreguoti, šlapime atsirado daug baltymo, o vieną dieną pablogėjus sveikatai skubiai prireikė dializės, – prisimena Kauno klinikų pacientas. – Gydytojai pranešė, kad galiu vėl ruoštis inksto transplantacijai, todėl jie pradėjo procedūras dėl įtraukimo į donoro laukiančiųjų sąrašą. Tačiau nespėjus to padaryti, mano brolis pasisiūlė man padovanoti inkstą“, – džiaugsmo neslepia Jonas.

Po išsamių tyrimų paaiškėjo, kad brolio inkstas vyrui tinka idealiai ir lapkritį Jonui sėkmingai atlikta inksto transplantacija. „Gyvoji donorystė – sudėtingas procesas, nes atliekamos dvi intervencijos, kurių metu rizikuojama dėl dviejų žmonių – gyvo donoro ir recipiento sveikatos. Tačiau tiek inksto paėmimas iš donoro, tiek jo persodinimas pacientui Jonui vyko sklandžiai, – pasakoja inksto transplantaciją atlikęs Kauno klinikų Urologijos klinikos gydytojas urologas dr. Kęstutis Vaičiūnas. – Eksplantaciją iš donoro atliko patyrusi komanda, vadovaujama gydytojo urologo prof. Mindaugo Jievalto, o operacijos metu kilusį iššūkį dėl donorinio inksto kraujagyslės padėjo išspręsti gydytojas angiochirurgas doc. Linas Velička. Tik daugiadalykės profesionalios komandos ir brolio pasiryžimo dėka Jonas galės gyventi pilnavertį gyvenimą“, – sako dr. K. Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pacientą po operacijos prižiūrėjusios ir gydžiusios Klinikinės nefrologijos ir rezistentinės arterinės hipertenzijos sektoriaus vadovės gydytojos nefrologės prof. Ingos Skarupskienės, po inksto transplantacijos Jono naujasis inkstas iš karto pradėjo tinkamai veikti, todėl pacientas jau ruošiasi vykti į namus.

REKLAMA

„Po operacijos greitai atsigavau ir dabar jaučiuosi puikiai, – džiaugiasi vyras. – Esu labai dėkingas Kauno klinikų gydytojams urologams, angiochirurgams ir nefrologams už profesionalumą ir idealiai atliktą operaciją.“

Gyvo donoro dovanotas inkstas paimamas iš sveiko žmogaus, o operacija suplanuojama ir atliekama pačiomis palankiausiomis aplinkybėmis.

„Inksto išėmimo operacija atliekama tik tada, kai gydytojai yra įsitikinę, kad potencialaus donoro fizinė sveikata yra gera ir abu inkstai veikia puikiai. Šį kartą donoras – paciento brolis – nuo pat jam atliekamų tyrimų pradžios buvo motyvuotas. Džiaugiamės, kad brolio tyrimai buvo puikūs ir atliktas suderinamumo testas parodė, kad galime ruoštis inksto transplantacijai.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomų iššūkių kėlė situacija dėl COVID-19 – turėjome atidžiai suplanuoti, kad prieš ir pooperacinį laikotarpį turėsime visą reikiamą personalą, galintį užtikrinti tiek recipiento, tiek donoro sveikatą. Ir mums pavyko“ – sėkmingai atlikta transplantacija džiaugiasi Inkstų transplantacijos sektoriaus vadovė doc. Rūta Vaičiūnienė.

Pasak gydytojos nefrologės, prieš operaciją atlikus nuodugnų donoro ištyrimą laikoma, kad žmogui gyventi su  vienu inkstu yra saugu. Moksliniai tyrimai rodo, jog gyvų inksto donorų išgyvenamumas nėra blogesnis, o gyvenimo kokybė išlieka labai gera.

Kauno klinikose gyvosios donorystės programa pradėta vykdyti nuo 2014 metų. Iki šiol ligoninėje atlikta 15 gyvo donoro transplantacijų. 2020 metais Kauno klinikose iš viso atliktos 39 inksto transplantacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų