REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įprastai gripo sezonas šalyje prasideda apie 40-ąją metų savaitę, t.y. rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. Sausi ir šilti orai šiais metais gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sezoną pavėlino, tad dabar puikus metas pasitikrinti, ar esate jam pasiruošę.

Įprastai gripo sezonas šalyje prasideda apie 40-ąją metų savaitę, t.y. rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. Sausi ir šilti orai šiais metais gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sezoną pavėlino, tad dabar puikus metas pasitikrinti, ar esate jam pasiruošę.

REKLAMA

Gripo simptomai pasireiškia staiga, todėl pravartu namų vaistinėlėje turėti pagrindinius medikamentus, leisiančius kibti į kovą su liga nedelsiant. Vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad pradėti reikėtų nuo atidžios namų vaistinėlės revizijos.

Namų vaistinėlę patariama peržiūrėti 3-4 kartus į metus. Tačiau pasitaiko atvejų, kai namų vaistinėlėje medikamentai užsiguli ne vienerius metus jau pasibaigus galiojimo datai.

„Namų vaistinėlę rekomenduoju laikyti vaikams nepasiekiamoje, tačiau jums matomoje vietoje – nereikėtų jos nukišti į giliausią spintelės kampą, nes pamiršite reguliariai peržiūrėti vaistus. Svarbu, kad vaistinėlėje neužsiliktų preparatų su pasibaigusia galiojimo data – netyčia suvartoję tokių vaistų galite sau pakenkti.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinėje esame turėję atvejį, kai klientas atsinešė namų vaistinėlę, o joje radome preparatų su prieš dešimtmetį pasibaigusiu galiojimo terminu. Jeigu ir jūs savo vaistinėlėje radote vaistų su pasibaigusia galiojimo data, juos reikėtų atnešti pas mus į vaistinę utilizavimui“, – prisimena M. Lukštaraupis.

REKLAMA

Reguliariai peržiūrima vaistinėlė ne tik užtikrins, kad po ranka turėsite svarbiausių medikamentų pirmiesiems simptomams lengvinti, bet ir leis sutaupyti – susirgę nepirksite tų vaistų, kurių dar turite likusių nuo ankstesnio gydymosi, rašoma „Benu“ pranešime spaudai.

Vaistiniai preparatai, kuriuos rekomenduojama turėti prieš gripo sezoną

Gripas prasideda staiga: pakyla aukšta temperatūra, atsiranda sausas kosulys, gali skaudėti gerklę, galvą, raumenis, jaustis nuovargis ir silpnumas. Susirgus gripu taip pat gali atsirasti šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas ar viduriavimas, nors tai nėra būdingi gripo simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Gripas – užkrečiama ūmi viršutinių kvėpavimo takų infekcija, todėl, pajustus pirmuosius simptomus, rekomenduojama vengti kontakto su artimaisiais ir aplinkiniais. Tam patogu namuose turėti vaistų, padėsiančių palengvinti šiuos simptomus iki konsultacijos su šeimos gydytoju.

Vaistininkas M. Lukštaraupis pataria peržiūrėti namų vaistinėlę ir pasitikrinti, ar turite šių preparatų:

Vaistai nuo karščiavimo. Pakilusi temperatūra ar karščiavimas (38OC ir daugiau) – pirmasis gripo simptomas. Temperatūra pakyli ir kitų ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atveju, tačiau ji nebūna tokia aukšta. Naudinga žinoti, kad pakilusi temperatūra – taip pat būdingas COVID-19 simptomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karščiavimui malštini skirtų vaistų veikliosios medžiagos gali būti paracetamolis arba ibuprofenas. Šių vaistų yra įvairių formų: tablečių, miltelių karštam gėrimui, sirupų. Namuose užtenka turėti vieną preparatą. Vaistininkas karščiavimui malšinti pirmiausia rekomenduoja rinktis preparatus su paracetamoliu.

Vaistai kosuliui lengvinti, gerklės skausmui malšinti. Gripui būdingas sausas kosulys, gerklės skausmas, be to, šie simptomai dažni ir peršalimo ligų palydovai. Nors preparatų šiems simptomams lengvinti pasirinkimas labai didelis, namų vaistinėlėje nereikėtų jų kaupti.

Pasak M. Lukštaraupio, vaistinėlėje užtenka turėti vieną pakuotę čiulpiamų pastilių nuo gerklės skausmo, taip pat vaistų kosuliui lengvinti. Sausam kosuliui, atsiradusiam dėl gerklės perštėjimo ir dirginimo pakanka pastilių gerklės skausmui ir uždegimui malšinti.

REKLAMA

„Jei vargina itin sausas kosulys, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju – jis paskirs vaistus, malšinančius kosulį“, – pataria vaistininkas.

Vaistai skausmui, uždegimui, temperatūrai malšinti. Jie padės esant galvos, danties, raumenų, menstruacijų skausmui. Šių preparatų veiklioji medžiaga yra ibuprofenas, acetilsalicilo rūgštis, analgetikas skausmui ir temperatūrai – paracetamolis (skirtingos grupės). Greitesnį poveikį turi preparatai, kuriuos reikia ištirpinti vandenyje.

Vaistai slogai lengvinti. Nors sloga nėra būdingas gripo simptomas, ji dažnai užklumpa šaltuoju metų laiku. Tad namų vaistinėlėje pravartu turėti ir preparatų slogos simptomams lengvinti. Nosies plovimui slogos metu galite turėti jūros vandens.

REKLAMA

Preparatai imunitetui stiprinti. Organizmo apsauginė funkcija natūraliai saugo nuo infekcijų, padeda jas greičiau įveikti, tačiau ją svarbu stiprinti. Šaltuoju metų laiku naudinga vaistinėlėje turėti ir reguliariai vartoti imunitetą aktyvinančius preparatus, pvz., vitamino C, ežiuolės, vitamino D.

Vaistai virškinimui ir skrandžio veiklai gerinti. Virškinimo ir skrandžio veiklos sutrikimai taip pat yra tarp dažnai pasitaikančių negalavimų, todėl naudinga turėti tokių preparatų, kurie suaktyvintų skrandžio veiklą, pvz., fermentai arba augaliniai analogai, kovotų su virškinimo sutrikimais. Virškinimą gerina fermentai, o esant tokiems negalavimams, pasitaikantiems ir susirgus gripu, kaip vėmimas ar viduriavimas, naudojami adsorbentai: aktyvuota anglis, silicio gelis, diosmektitas. Namuose turėkite ir elektrolitų tirpalų mineralų balansui atstatyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dezinfekcijos priemonės. Koronaviruso pandemija jau išmokė dažnai plauti rankas, dėvėti kaukes, naudoti dezinfekcijos priemones. Visos šios priemonės naudingos ir gripo sezono metu – jos padeda užkirsti kelią gripo ir kitų infekcijų, pvz., rotavirusinio enterito, plitimui.

Tad pasitikrinkite, ar namuose pakankamai turite dezinfekcijos priemonių rankoms ir paviršiams dezinfekuoti, taip pat veido kaukių. Jos padės saugotis ne tik nuo COVID-19, bet ir kitų infekcinių ir užkrečiamųjų ligų, pvz., gripo, rotavirusinio enterito, plitimo.

Medicinos priemonės. Nepamirškite, kad namų vaistinėlėje reikia turėti ir šių medicinos priemonių pirmajai pagalbai: pleistrų, kelių dydžių tvarsčių, elastinį tvarstį, termometrą, pincetą, vatos.

REKLAMA

„Jeigu šeimoje turite mažų vaikų, rekomenduoju turėti ir vaikų namų vaistinėlę. Joje reikėtų tokių pat vaistinių preparatų, kokie paminėti, tik skirtų vaikams. Taip pat, artėjant žiemai, vaikams turėkite ir tepalo nuo šalčio, kuris padės apsaugoti jautrią vaikų odelę, kai eisite į lauką“, – pataria vaistininkas M. Lukštaraupis.

Vaistininkas primena, kad namų vaistinėlę būtina laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje, taip pat apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių, šilumos, drėgmės. Netinkamas vaistų laikymas trumpina jų galiojimo terminą, gali keisti vaistų cheminę sudėtį. Ir niekada neišmeskite vaistų pakuotės su informaciniu lapeliu, jame svarbi informacija – kaip vartoti vaistą ir iki kada jis galioja!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų