REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu jums kada nors yra kilęs klausimas „kaip atsikratyti meilės rankenėlių“, žinokite, kad riebalų sankaupa aplink juosmenį yra visiškai normalus dalykas. Iš tiesų, tai būtent ši kūno vieta atlieka vieną svarbiausių ir evoliucijos metu patikrintų funkcijų.

Jeigu jums kada nors yra kilęs klausimas „kaip atsikratyti meilės rankenėlių“, žinokite, kad riebalų sankaupa aplink juosmenį yra visiškai normalus dalykas. Iš tiesų, tai būtent ši kūno vieta atlieka vieną svarbiausių ir evoliucijos metu patikrintų funkcijų.

REKLAMA

„Ši vieta yra primityvaus mechanizmo, skirto apsaugoti vidaus ir reprodukcinius organus, išdava“, – „Women’s Health Magazine“ pasakojo kūno sandaros ekspertas Elliottas Uptonas. 

Tiesa, jeigu jūsų liemens apimtis yra didesnė nei 90 cm (moterims), tai yra didelė rizika, kad pilvo riebalai jau virto vidaus organų riebalais. O tai tikrai nėra labai gerai jūsų sveikatai. Be to, klausimas dar estetinis – jeigu „meilės rankenėlės“ kerta per jūsų pasitikėjimą ir jūs norėtumėte jas sumažinti, tai yra jūsų pačios pasirinkimas. 

Kodėl jos atsiranda?

Kaip ir kitais antsvorio atvejais, jeigu suvartojama daugiau kalorijų nei išnaudojama kasdienio aktyvumo metu, kaupiasi riebalai. Na, o klubai yra viena iš tų vietų, kur šis procesas matosi greičiausiai, aiškina E. Uptonas. 

REKLAMA
REKLAMA

Fitneso treneris Tomas Wardas pažymi, kad riebalai pasiskirsto skirtingose kūno vietose, priklausomai nuo asmens genetinių ypatybių ir riebalų kaupimo vietų. Tiesa, kaip ir buvo minėta, šios kaupimo vietos aplink juosmenį turi ir konkretų tikslą – apsaugoti reprodukcinius organus nuo išorinio pasaulio.

REKLAMA

Tai tam tikras organizmo būdas evoliucijos eigoje apsaugoti save. 

Ar meilės rankenėlės yra paveldimos?

Iš dalies. Kaip ir daugelį su mūsų kūnu susijusių dalykų, riebalų kaupimosi vietas gali nulemti genetiniai ypatumai. Be to, veikia ir jūsų gyvenimo būdas: ką valgote, kiek sportuojate ir patiriate streso.

Ar įvairūs kremai veikia?

Rinkoje yra įvairių kremų, kurie „sustangrina odą“ tokiais ingredientais, kaip kofeinas. Turbūt nesunku susiprotėti, kad nepaisant švelnesnės odos pojūčių, ne, jie „neišspręs“ meilės rankenėlių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Yra chirurginis būdas jas pašalinti?

Taip. Yra netgi ir nechirurginis, vadinamasis krioterapijos kriolipolizės būdas, kuomet speciali įranga atšaldo šias kūno vietas iki labai žemos temperatūros. Tuomet yra įšaldomos riebalų ląstelės, vėliau pasišalinančios iš organizmo natūraliu būdu. Tai yra mediciniškai patvirtintas metodas, tačiau jis negali prilygti sporto ir subalansuotos mitybos rezultatams. 

Chirurginė riebalų nusiurbimo operacija taip pat yra įmanoma. Tačiau ji ne tik kelia riziką organizmui, o gerų rezultatų niekas negali garantuoti, bet ir kainuoja nemažus pinigus. 

Kiek užtrunka atsikratyti meilės rankenėlių?

Jeigu pasirinksite specialistų rekomenduojamą sporto ir dietos metodą, tai rezultato laukimas labai priklausys nuo to, kiek sudėsite pastangų. „Kuo griežtesnio režimo laikomasi treniruojantis ir prižiūrint mitybą, tuo greičiau jų atsikratysite“, – komentuoja E. Uptonas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, sveikas svorio metimo ritmas yra apie 0,5-1 proc. kūno riebalų atsikratymas per savaitę. Tai reiškia, kad ženklų kūno riebalų masės pokytį galite išvysti po 8-12 savaičių, jeigu yra laikomasi subalansuoto sporto ir mitybos plano.

Ar galima atsikratyti meilės rankenėlių bėgiojant? Ekspertai tikina, kad nepaisant bėgimo metu deginamų kalorijų, šiuo konkrečiu atveju tikslingiau būtų darbas su svarmenimis. 

Ekspertai taip pat pažymi, kad daugelis svorį metančių žmonių daro vieną esminę klaidą nekreipdami dėmesio į tai, kaip jie leidžia savo laiką už sporto salės ribų. „Daugelis žmonių galvoja, kad ta valanda sporto salėje padės jiems numesti svorio, bet jeigu jūs nejudat likusias 23, tai jūsų energijos iškrova bus nedidelė ir jums sunkiai seksis greitai numesti svorį, – aiškino E. Uptonas. – Jūsų aktyvumo lygis yra svarbus elementas tame, pavyks numesti svorio ar ne“. 

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad kasdienių darbų atlikimas, kurie nėra susiję su sportu, yra svarbu faktorius metant svorį: ėjimas į parduotuvę, valymas, vaikščiojimas ar net sėdėjimas prie stalo. Vietoje važiavimo automobiliu į parduotuvę derėtų pasirinkti lipimą laiptais ir ėjimą pėstute. 

Ar tinkama mityba gali sumažinti meilės rankenėles?

Sveika mityba padės išlaikyti jūsų sveikatą, tačiau norint, kad dieta padėtų sumažinti riebalų kiekį, turite kontroliuoti suvartojamą kiekį. „Siekite 10-20% dienos kalorijų deficito, kad būtų kontroliuojamas ir nuolatinis riebalų masės mažėjimas“, – sako T. Wardas. 

Ir nors dauguma „dietinių“ maisto produktų yra mados reikalas, yra keletas maisto produktų, kurie gali padėti laikytis sveikos mitybos plano.

REKLAMA

„Dietos, kuriose yra daugiau baltymų, daugiau vaisių ir daržovių, daugiau skaidulų, mažiau perdirbtų ingredientų ir mažesnė glikeminė apkrova, yra tinkamesnės dietai, kurios metu siekiama atsikratyti riebalų“, – tvirtina E. Uptonas.

„Mes rekomenduojame kiekvieną patiekalą gaminti iš kokybiškų mėsos, žuvies ar augalų baltymų. Metant svorį, mes norime išsaugoti raumenų audinį, dėl kurio medžiagų apykaita yra geresnė. Baltymai yra būtini raumenų audinio atstatymui ir augimui treniruočių metu ir dar svarbesni, kai trūksta kalorijų“, – tikina kūno sandaros ekspertas. 

Ekspertai rekomendavo skirti prioritetą šiems maisto produktams: proteinų turintiems (riešutų, pupelių, žuvies ir mėsos), šviežių daržovių, sveikųjų riebalų (tokių kaip esančių avokaduose). Jie taip pat nurodė, kad derėtų vengti greitojo maisto, produktų, turinčių daug pridėtinio cukraus, kaloringų gėrimų, alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne mažiau už mitybą ar sportą reikia kreipti dėmesį ir į patiriamo streso lygį, bei stengtis jį mažinti.

Mokslininkai taip pat neseniai pirmą sykį ištyrė, kaip keitėsi greitojo maisto sudėtis per pastaruosius dešimtmečius – ir rezultatas nenudžiugino. Nepaisant technologijų progreso ir maisto kokybės gerinimo, greitojo maisto produkcijos vartotojų laukia liūdnos naujienos – jų vartojami produktai tampa tik dar kenksmingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų