REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirtis yra gąsdinantis, bet kartu ir visiškai natūralus reiškinys. Jūs mirsite. Bet ar jums svarbu, kas nutiks su jūsų kūnu? Kompanija „Loop“ siūlo atiduoti savo kūną grybams.

Mirtis yra gąsdinantis, bet kartu ir visiškai natūralus reiškinys. Jūs mirsite. Bet ar jums svarbu, kas nutiks su jūsų kūnu? Kompanija „Loop“ siūlo atiduoti savo kūną grybams.

REKLAMA

Visą laiką esame skatinami gyventi ekologiškai, bet retai kas susimąsto, kaip teršiame aplinką po mirties. Vis daugiau mirusiųjų kūnų yra balzamuojami, kad gražiau atrodytų ilgose ceremonijose. Vėliau su visais chemikalais jie kišami į žemę. Jau nekalbant apie lakuotus, dažytus ir klijuotus karstus.

Kremavimas gali būti draugiškesnis aplinkai, bet viskas priklauso nuo naudojamų metodų ir krematoriumo infrastruktūros. Dažnai tai – didelis resursų švaistymas.

Yra ir kitų laidojimo būdų, tačiau mokslininkai mano, kad mirusiojo užkasimas gali būti pakankamai ekologiškas, jei tik tai darysime teisingai. O kodėl ne? Juk plastiko atliekas jau atskiriate nuo maisto likučių.

REKLAMA
REKLAMA

Kompanija siūlo uždaryti savo gyvenimo ciklą ir atiduoti savo kūną gamtai. Iš grybienos gaminami karstai „Living Cocoon“ („Gyvas kokonas“) žymiai sutrumpina kūno irimo laiką. Sunkiame mediniame karste palaidotas žmogus gali irti ir 10 metų. „Living Cocoon“ išrūšiuos jūsų kūną per 2-3 metus.

REKLAMA

Bet kodėl grybiena? Na, grybai yra labai geri skaidytojai. Natūraliai palaidotas žmogus vis tiek savyje turi nemažai toksinų. Priklausomai nuo mirties priežasties, kūne gali būti ir nemažai stiprių vaistų. Skirtingų rūšių grybai minta pačiomis įvairiausiomis medžiagomis, įskaitant ir tuos toksinus. Be to, grybai neblogai susidoroja ir su tvirtesnėmis žmogaus kūno dalimis, ir net natūralaus pluošto rūbais.

Kol kas „Living Cocoon“ yra prieinamas tik dviejuose laidojimo namuose Nyderlanduose. Tokių karstų gamyba yra daug laiko reikalaujantis procesas - juk jie yra užauginti, o ne sukalti iš drožlių plokščių. Tačiau manoma, kad ateityje populiarėjant ekologiškoms laidotuvėms bus galima plėsti tokių karstų gamybą.

REKLAMA
REKLAMA

Laidotuvės JAV yra itin neekologiškos dėl plataus balzamavimo skysčio naudojimo. Skaičiuojama, kad per metus JAV palaidojama apie 3 130 763 litrai balzamavimo skysčio (tame tarpe ir formaldehido), 2450 tonų vario ir bronzos, 1 451 496 tonos betono (JAV taip dažnai stiprinamos kapų duobės), 12700 tonų plieno. Kitur situacija yra šiek tiek geresnė, bet nedaug. Natūralių laidotuvių populiarumas auga labai lėtai.

Šaltinis: technologijos.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų