REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Justinos Markevičiūtės gyvenimo istorija – sėkmingas pavyzdys, kaip gali atsiskleisti jaunos negalią turinčios merginos galios ir gebėjimai. Justina 2009 m. pradėjo lankyti Vilniuje įsikūrusį dienos centrą „Šviesa“, teikiantį dienos socialinės globos paslaugas sutrikusio intelekto žmonėms, aktyviai įsitraukė į jo veiklą ir savivaldą. 

Skaityk lengvai

Justinos Markevičiūtės gyvenimo istorija – sėkmingas pavyzdys, kaip gali atsiskleisti jaunos negalią turinčios merginos galios ir gebėjimai. Justina 2009 m. pradėjo lankyti Vilniuje įsikūrusį dienos centrą „Šviesa“, teikiantį dienos socialinės globos paslaugas sutrikusio intelekto žmonėms, aktyviai įsitraukė į jo veiklą ir savivaldą. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Justina yra be galo gyvybinga ir aktyvi, jos pilna visose centro veiklose. Nuo 2015 m. ji yra centro Seniūnų tarybos pirmininkė ir tėvų, darbuotojų, lankytojų tarybos narė. Atlikdama šias pareigas mergina aktyviai siekia sunkią ir vidutinę proto negalią turinčius centro lankytojus įtraukti į veiklą teikiant ir priimant pasiūlymus dėl paslaugų. 

REKLAMA

Justinai pradėjus vaidinti dienos centro teatro studijoje atsiskleidė jos aktoriniai gabumai. Mergina sukūrė kelis pagrindinius vaidmenis, už vieną jų gavo neįgaliųjų teatrų festivalio „Begasas“ apdovanojimą. Su teatro studija dalyvavo keliolikoje teatro festivalių, vykusių ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Danijoje, Baltarusijoje bei kitose šalyse. 

2019 m. Justina dalyvavo Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ surengtoje respublikinėje konferencijoje. „Bandau visus darbus daryti pati, bandau susikaupti. Man daug įdomiau, kai galiu pati padaryti, – prisistatydama konferencijos dalyviams kalbėjo Justina. – Jaučiuosi laiminga, kai padarau gerą darbą, kai mane pagiria. Mėgstu skaityti knygas, dėlioti dėliones, sportuoti, susitikti su draugais, jiems skambinti. Man būtų labai liūdna, jei būčiau tik namie ir neturėčiau draugų.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusiems mergina pasakojo kartą važiavusi į Briuselį su drauge Lina, ir jas lydėjo ne tėvai, o dvi merginos iš „Vilties“ bendrijos. „Briuselis labai gražus miestas, ten dalyvavom neįgaliųjų konferencijoje. Man truputį sunku suprasti, ką žmonės kalba tokiose konferencijose. Gerai, kad mus lydėjusios merginos padėjo susigaudyti“, – kalbėjo Justina. 

Tikra lyderė 

Mergina gyvena su tėvais, drauge su jais daug keliauja po Lietuvą ir užsienio šalis, o grįžusi iš kelionių dienos centro bendruomenei visada surengia nuotraukų pristatymą ir dalijasi įspūdžiais. Justina yra kūrybinga ir išradinga, labai mėgsta bendrauti, susipažinti su naujais žmonėmis, jai patinka naujos veiklos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stengiuosi būti savarankiška, bet kartais man reikia pagalbos“, – prisipažįsta Justina. Ji nori būti svarbi ir naudinga. Dalyvaudama įvairiose veiklose išmoko išgirsti kitą žmogų, dalyvauti pokalbyje ir netgi aplink save ėmė burti kitus negalią turinčius centro „Šviesa“ lankytojus. Justina yra tikra lyderė, sugebanti telkti kitus, atstovauti neįgaliesiems ginant jų teises. Priimdama dienos centro svečius ji visada pristato pačių lankytojų sukurtą Teisių chartiją, pasakoja, kaip šios teisės įgyvendinamos kasdienėje dienos centro veikloje, pateikia konkrečius pavyzdžius apie lankytojų pasirinkimus, priimamus sprendimus ir jų įgyvendinimą, pristato centro Seniūnų tarybos veiklos rezultatus. 

REKLAMA

Savo teisių žinojimas, gebėjimas atstovauti sau Justinai padėjo ir pradėjus dirbti blynų restorane „Pirmas blynas“. Mergina noriai eina į darbą, puikiai atlieka savo pareigas, gerai susitvarko ir be asistento pagalbos. Iš klientų ir restorano vadovo ji nuolat sulaukia gerų atsiliepimų dėl malonaus bendravimo ir gero aptarnavimo, todėl vienu metu buvo išrinkta geriausia įstaigos darbuotoja. 

Įgalinimas – progreso pagrindas 

Įgalinimo idėja žmogui įkvepia tikėjimą savo gebėjimais. Reikia nuolatinių paties žmogaus ir jam padedančių artimųjų bei darbuotojų pastangų, kad negalią turintis žmogus imtų pasitikėti savimi, priimti save, gebėtų pats arba su kitų pagalba priimti sprendimus. 

REKLAMA

Įgalinimas šalies socialines paslaugas teikiančių įstaigų veikloje darosi vis svarbesnis ir tampa jų lankytojų socialinės gerovės šerdimi. Tai – vienas esminių EQUASS (angl. The European Quality in Social Services) kokybės sistemos principų. 

Dienos centras „Šviesa“, dalyvaudamas VšĮ Valakupių reabilitacijos centro įgyvendinamame projekte „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“, pradėjo EQUASS kokybės sistemą diegti savo veikloje. Justina prisidėjo kuriant dienos centro lankytojų teises reglamentuojantį dokumentą – Lankytojų teisių chartiją. Mergina aktyviai įsijungė į šį procesą, dalijosi savo nuomone, įžvalgomis, patirtimi. Savo teisių įvardijimas, įsisavinimas ir dalijimasis su kitais jai padėjo įgyti daugiau drąsos, pasitikėjimo, atsakomybės ir ryžto priimti sprendimus. Projektas Justinai padėjo atsiskleisti, išeiti už dienos centro ribų, savo savybes pritaikyti darbe. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2019 m. vykusioje konferencijoje „Socialinių paslaugų kokybės gerinimo, taikant EQUASS kokybės sistemą, galimybės ir rezultatai“ Justina iš socialinės apsaugos ir darbo ministro L. Kukuraičio ir VšĮ Valakupių reabilitacijos centro direktorės T. Ulbinienės rankų atsiėmė dienos centrui „Šviesa“ suteiktą „EQUASS Assurance“ sertifikatą. 

Ar informacija lengvai suprantama kalba turėtų būti pateikiama visų valstybės ir savivaldybių institucijų interneto svetainėse?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip
Ne
Nežinau, man tai neaktualu
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar informacija lengvai suprantama kalba turėtų būti pateikiama visų valstybės ir savivaldybių institucijų interneto svetainėse?
Taip
90.7%
Ne
3%
Nežinau, man tai neaktualu
6.3%
Balsavo: 268

REKLAMA

Ruošiasi rinkimams 

Šiais metais Justinos laukia naujas iššūkis – ji dalyvaus centro Seniūnų tarybos pirmininko rinkimuose, tad jau rengia savo veiklos ataskaitą ir tikisi, kad į šias pareigas bus perrinkta, nors yra ir rimtų konkurentų. 

Justinos gyvenimo istorija rodo, kad aktyviai veikiant gyvenimiškose situacijose gali būti išsiugdyti nauji gebėjimai, padedantys atrasti ir suprasti save, suvokti savo vertę. EQUASS kokybės sistema socialines paslaugas teikiančioje įstaigoje padeda sudaryti sąlygas, kurių reikia, kad negalią turintis žmogus visuomenėje jaustųsi visavertis. Justina ne tik atskleidė savo gebėjimus, ji savo pavyzdžiu įkvepia ir prisideda prie visos visuomenės brendimo, atskleisdama proto negalią turinčių žmonių gyvenimo ypatumus, poreikius ir galimybes.

Straipsnio autorė: Dovilė Sabaliauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų