REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos ekspertai nurodė daugybę ypač sveikų užkandžių, kurių suvirškinimas, atrodo, reikalauja daugiau energijos nei juose yra kalorijų.

Sveikatos ekspertai nurodė daugybę ypač sveikų užkandžių, kurių suvirškinimas, atrodo, reikalauja daugiau energijos nei juose yra kalorijų.

REKLAMA

Tai skamba beveik per gerai, kad būtų tiesa: skanūs užkandžiai, kuriuose nėra kalorijų.

Tiems, kurie pradeda laikytis „Naujųjų metų“ dietos, teorija yra tokia, kad galite numesti svorio valgydami daug šių nulinio kaloringumo maisto produktų.

Salierai dažnai minimi kaip pavyzdys, nes jį daugiausia sudaro vanduo ir skaidulos, tačiau braškės, obuoliai ir abrikosai taip pat buvo paminėti kaip produktai, kuriuos galima valgyti be kaltės jausmo.

Agurkai, burokėliai, svogūnai ir citrinos taip pat buvo įvardyti kaip naudingas maistas tiems, kurie nori atsikratyti kelių kilogramų, rašoma thesun.co.uk.

Tačiau ne visi dietologai sutinka, kad egzistuoja neigiamo kaloringumo maistas.

Maisto ekspertė Lisa Moskovitz pasakojo „Greatist“: „Pagrindinė mitybos taisyklė yra „jei ji skamba per gerai, kad būtų tiesa, ji yra“. Gandai apie neigiamą kaloringą maistą grindžiama mintimi, kad organizmas sudegina daugiau kalorijų, kad suvirškintų maistą, nei jame yra. Taigi, norėdamas suvalgyti 20 kalorijų vertės daržovių, virškinimui sunaudojama daugiau nei 30 kalorijų, vadinasi, trūksta 10 kalorijų, tiesa? Deja, ne.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa ta, kad kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, salierų stiebuose, kurių energija labai maža (14 kalorijų vienoje porcijoje), kalorijų balansas gali būti neigiamas, jo kiekis yra nereikšmingas“.

REKLAMA

Tačiau dr. Donaldas Hensrudas mano, kad šie vadinamieji neigiamo kaloringumo maisto produktai gali padėti numesti svorio.

Jis sakė: „Maisto produktai, kuriuose mažai kalorijų, pavyzdžiui, salierai ir kitos nekrakmolingos daržovės, suteikia nedaug kalorijų, tačiau virškinimui vis tiek reikia energijos.

Tai reiškia, kad teoriškai įmanoma turėti neigiamo kaloringumo maistą, tačiau nėra patikimų mokslinių tyrimų, kurie įrodytų, kad kai kurie maisto produktai turi tokį poveikį. Tačiau net jei šiuose vaisiuose ir daržovėse kalorijos nėra neigiamos, jų vis tiek yra mažai, ir tai yra protingas pasirinkimas įtraukti į augalinę mitybą."

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė: „Esmė: laikydamiesi ekstremalių dietų, skatinančių valgyti tik keletą maisto produktų, galite nepatenkinti svarbių maistinių medžiagų poreikio. Sėkmingo svorio metimo raktas yra sveikos gyvensenos, įskaitant subalansuotą mitybą ir reguliarų mankštą, priėmimas.“

Mažo kaloringumo vaisiai, uogos ir daržovės: obuoliai, abrikosai, burokai, brokoliai, žiediniai kopūstai, salierai, agurkai, česnakai, greipfrutai, šparaginės pupelės, lapiniai kopūstai, porai, citrinos, salotos, svogūnai, avietės, braškės, arbūzai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų