REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialiai prasidėjus vasaros sezonui, saulės ištroškę lietuviai jau patraukė link lietuviško pajūrio. Čia lietuviai ypač mėgsta gaudyti saulės spindulius ir namo trokšta grįžti įdegę. Vis dėlto dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė pastebi, kad vis dar nemažai žmonių apsaugines priemones nuo saulės ant odos tepa tik būdami prie jūros, o tuo metu Lietuvoje odos vėžio susirgimų tik daugėja. 

Oficialiai prasidėjus vasaros sezonui, saulės ištroškę lietuviai jau patraukė link lietuviško pajūrio. Čia lietuviai ypač mėgsta gaudyti saulės spindulius ir namo trokšta grįžti įdegę. Vis dėlto dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė pastebi, kad vis dar nemažai žmonių apsaugines priemones nuo saulės ant odos tepa tik būdami prie jūros, o tuo metu Lietuvoje odos vėžio susirgimų tik daugėja. 

REKLAMA

„Ar gali būti rūkymas nekenksmingas? Lygiai taip pat yra ir su deginimusi. Žiūrint filosofiškai – gali būti, bet tam turi būti labai gerai pasiruošta“, – sako dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė. 

Specialistė nurodo, kad svarbiausios deginimosi taisyklės – reikia elgtis saikingai ir tinkamai paruošti odą. Pavojingiausia saulė yra vidurdienio saulė nuo 11 iki 16 valandos. Jeigu oda yra neparuošta saulei, tai yra, nepridengta ar nepatepta kremu, pavojingiausia bus, jeigu būsite baidarėje, jachtoje, nes saulė atsispindės nuo vandens ir dar labiau degins odą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visi gydytojai nurodo, kad saugumas prasideda nuo SPF30. Saulės apsauginiai faktoriai, kurie apibūdinami skaičiais, yra ne 10,15 ar 20. Dabar, kai odos vėžio skaičius yra išaugęs, rečiau rasite ir SPF30, nes medikai dažniau rekomenduoja rinktis SPF50 norint tikrojo saugumo.

REKLAMA

Tačiau jeigu naudojate, bent SPF30 jau gerai. Kitas klausimas, kaip naudoti apsaugą nuo saulės. Turi būti suteptos visos atviros kūno vietos. Jeigu jūs užtaškuosite tik apgamus, protingo rezultato nebus, nes to, ko labiausiai bijome – melanoma – gali atsirasti ir sveikoje odoje. Jeigu mes esame pliaže ir išsirengiame, kremas nuo saulės turi dengti visus plotus, o nebūti tik sutaškuotas ant apgamų“, – nurodo ji.

Kremas nuo saulės – ne tik pliaže

Gydytoja nurodo, kad dabar yra visa gausybė priemonių nuo saulės: lengvi losijonai, putos, purškiamos priemonės, tokios prie kurių nelimpa smėlis, su kuriomis galima lįsti į vandenį. Reikėtų tik skirti šiek tiek laiko, kad išsirinktumėte sau patogiausią priemonę naudojimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai dažnai į klausimą ar naudoja kremą nuo saulės, žmonės atsako, kad taip, visada vežasi jį prie jūros. Netiesa, kad jis gali būti naudojamas tik prie jūros. Nesvarbu, kur būsite, apsaugos priemonę reikia naudoti“, – priduria gydytoja.

Taip pat nereikėtų užmiršti, kad ne visi turi ypatingai tankius galvos plaukus. Ypač vyresnio amžiaus vyrai ar vaikai, todėl kepurės dėvėjimas yra labai svarbus. Būtų idealu, kad kepurė dengtų ir ausis, nes ausų kaušelius sutepti apsauginiu kremu labai dažnai pamirštame.

„Reta moteris eidama pasivaikščioti į centrą eina pasitepusi tik apsauginiu kremu nuo saulės. Dažniausiai vis tiek būna pasitepusi veido kremu, kuriame yra kažkiek SPF, taip pat makiažo pagrindą, kuriame irgi yra SPF. Taip susikuriame apsauginį sluoksnį. O vyrams – taip, reikia naudoti kremą nuo saulės bent SPF30“, – nurodo A. Dumbliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu ypatingą dėmesį skirti ir plaštakoms. Tikriausiai pastebėjote, kaip greitai sensta rankos, o dėl to atsiranda nemalonių pigmentinių dėmių.

Pirkite saugiose vietose

Kremo nuo saulės saugumą lemia ne konkretūs ingredientai, svarbiausia, kad pakuotė būtų sertifikuota, būtų laikyta pagal visus reikalavimus ir galiojimo laikas turi nebūtų pasibaigęs.

Tačiau svarbiausia – tą patį kremą naudoti tik metus, nes laikui bėgant kremuose esantys filtrai skyla ir jų efektyvumas mažėja, todėl A. Dumbliauskienė pataria išbandyti mažiausias rankinėje telpančias pakuotes.

„Visada pirkite kremą nuo saulės patikimoje vietoje, pavyzdžiui, vaistinėje. Niekada nepirkite jį pas pardavėjas prie pliažo. Klausimas, kiek laiko tas kremas buvo laikomas ant saulės. Gal tas filtras suskilęs ir jau seniai nebe SPF50, o žymiai mažiau“, – įspėja specialistė.

REKLAMA

Taip pat, pasak dermatovenerologės, moterys dažnai nesitepa kremu nuo saulės, nes bijo, kad tai gali pakenkti makiažui. Gera žinia yra ta, kad dabar dauguma kremų yra sukurtų taip, kad juos būtų galima tepti ant makiažo viršaus.

„Vaikai eidami į lauką taip pat turi būti paruošti – patepti apsauginiu kremu, su kepurėle, tinkamais orui drabužėliais. Tačiau net ir laikantis šių patarimų, vaikai atviroje saulėje ilgiau nei 1 valandą būti negali“, – sako ji.

Įdegis priklauso nuo odos fototipo

Kaip įdegti ir kaip nepakenkti sau yra dažniausiai užduodami klausimai. Tačiau specialistė sako, kad čia svarbiausia suprasti, kad kiekvienas žmogus turi skirtingas odos spalvos atsargas.

REKLAMA

„Kurie turi 1 ir 2 odos fototipą, jie bandys gražiai įdegti visą vasarą po truputį, kol atsiras švelni rusvesnė spalva. Kas turi 3 fototipą, jiems užtenka vos nueiti iki parduotuvės, kad pagautų lengvą įdegį. Šie žmonės paprasčiausiai turi daugiau odos pigmento.

Dauguma lietuvių yra 2 odos fototipo: šviesi oda, šviesūs plaukai, šviesios akys. Turintiems šį odos tipą greitai ir saugiai įdegti neįmanoma. Jie pirmiausiai turi užsitepti kremo nuo saulės ir kantriai laukti, kol parusvės oda“, – sako ji ir priduria, kad jeigu pasitepėte kremu nuo saulės, nereiškia, kad visai neįdegsite.

Kaip tvarkytis su nudegimu?

Jeigu vis dėlto saulėje pabuvote per ilgai ir oda nudegė raudona spalva, A.Dumbliauskienė nurodo elgtis atsargiai ir stebėti savo savijautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nudegimas yra nudegimas, nesvarbu ar nusiplikinote saulėje, ar karštu vandeniu. Pirmas dalykas būtų odos vėsinimas. Čia galėtų padėti ir liaudiškos priemonės, kurios ištraukia karštį. Tam puikiai tiks rūgpienis ar neriebi grietinė. Jokiu būdu nenaudokite riebalų.

Kalbant jau ne apie liaudiškas priemones, padės tos, kuriose yra alavijo, jūros dumblių, heliurono. Šios priemonės ramins, ištrauks karštį ir palengvins nudegimo simptomus. Žinoma, reikia nepamiršti gerti daug vandens“, – sako A. Dumbliauskienė.

Specialistė priduria, kad kartais per daug laiko praleidus saulėje gali sukilti ir temperatūra, o tokiais atvejais gali prireikti ir griebtis vaistų, kurie stabdo uždegimo simptomus, kad nuimtų skausmą ir karštį.

Tačiau, jeigu nudegėte taip, kad ant odos atsirado pūslės – jokiu būdu nebandykite jų sprogdinti ar plėšyti patys. Tepkite raminančius kremus, kol pūslė pradings, arba kreipkitės į gydytojus, kurie skirs vaistų, apsaugančius nuo didesnių nemalonumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų