REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį naktį Tauragėje mirė užspringęs kūdikis. Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotoju medicinai, šis patikino, kad pusės metų amžiaus kūdikis į ligoninę buvo atvežtas itin sunkios būklės ir buvo užspringęs maistu. Deja, kūdikio gyvybės išgelbėti medikams nepavyko. 

Šeštadienį naktį Tauragėje mirė užspringęs kūdikis. Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotoju medicinai, šis patikino, kad pusės metų amžiaus kūdikis į ligoninę buvo atvežtas itin sunkios būklės ir buvo užspringęs maistu. Deja, kūdikio gyvybės išgelbėti medikams nepavyko. 

REKLAMA

Pasak Tauragės apskrities policijos, springstantis kūdikis į miesto ligoninę buvo pristatytas penktadienį, apie 22 valandą. Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis naujienų portalui tv3.lt patikino, kad buvo imtasi visų priemonių, siekiant išgelbėti kūdikio gyvybę:

„Pusės metų kūdikis į ligoninę buvo atvežtas praktiškai jau miręs, užspringęs. Buvo taikytos visos įmanomos gydymo priemonės, kurios jau nebepadėjo“, – patikina atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos suvestinėje rašoma, kad kūdikis į ligoninę buvo atvežtas apie 22 val. nakties, o apie pusę antros nakties kūdikis ligoninėje mirė. Pasiteiravus, ar vaikas ligoninėje buvo gaivinamas net daugiau nei dvi valandas, direktoriaus pavaduotojas patikino, kad taip ir buvo:

REKLAMA

„Kūdikis buvo užspringęs maistu. Taip, tiek laiko kūdikis buvo gaivinamas“, – trumpai komentavo D. Masiulionis.

Užspringimas pavojingas ir suaugusiems 

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad užspringimai yra ypač pavojingi ne tik kūdikiams, vaikams, bet taip pat ir suaugusiems žmonėms. Primename Kauno klinikų skubiosios medicinos klinikos parengtas rekomendacijas, kaip derėtų elgtis, kai kitas žmogus užspringsta šalia mūsų:

Užspringimas – ypač pavojinga situacija, kai vos per keletą minučių žmogus gali mirti. Žmogus užspringsta, kai svetimkūnis, pavyzdžiui maistas ar smulkios žaislų dalys, užkemša kvėpavimo takus siauriausioje jų dalyje. Laiku atpažinus ir efektyviai teikiant pradinę pagalbą, dalį užspringusiųjų galima išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų skubiosios medicinos klinika primena, kad užspringimas vis dar išlieka tarp penkių dažniausių netyčinių susižalojimų sukeltų mirčių priežasčių.

Kalbant apie jį, reikia iškart atskirti du dalykus: dalinį užspringimą nuo visiško. Esant daliniam užspringimui, svetimkūnis kvėpavimo takų pilnai neužkemša, tačiau ženkliai susiaurina jų spindį.

Tokiu atveju žmogus ima staiga nevalingai kosėti su kosuliui būdingu garsu, neretai delnu susigriebia už gerklės. Pastebėjus tokį nutikimą svarbiausia žinoti kelis principus:

Jei užspringęs žmogus staiga ima kosėti (vadinasi, – užspringimas dalinis), mums imtis fizinių veiksmų nevalia. Turėtume tiesiog būti šalia užspringusiojo ir raginti jį kosėti tikintis, kad kosulys išstums svetimkūnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trankymai per nugarą, pilvo spaudaliojimai tokiu atveju gali tik pabloginti kosinčiojo situaciją, nes sutrikdys natūralią organizmo reakciją iškosėti tai, kas pateko į kvėpavimo takus.

Be galo svarbu nė akimirkai nenuleisti akių nuo kosinčio užspringusiojo – bet kuriuo momentu svetimkūnis gali nugarmėti gilyn ar pasikreipti taip, kad pilnai užkimš kvėpavimo takus (dings kosulio garsas ir balsas – įvyks visiškas užspringimas!).

Pagalba sau užspringus, kai aplink nėra galinčių padėti:

A. Dalinis užspringimas. Kosėjama su kosuliui būdingu garsu. Tokiu atveju stenkitės kosėti. Kosulys – efektyviausia natūrali apsauginė organizmo reakcija, galinti išstumti svetimkūnį iš kvėpavimo takų.

REKLAMA

B. Pilnas užspringimas. Nėra kosuliui būdingo garso:

1. Įremkite kumštį tarp bambos ir krūtinkaulio apačios. 2. Apglėbkite kumštį kitos rankos delnu. 3. Pasiremkite į kėdės atlošą, stalą ar kitą tvirtą paviršių. 4. Remdamiesi į tvirtą paviršių, paveikslėlyje parodytoje pozicijoje laikomas rankas staigiais judesiais spauskite gilyn tol, kol svetimkūnis pasišalins.

Kodėl tai padeda? Net ir pilnai iškvėpus plaučiuose lieka 1 – 1,5 litrai oro, dėl jo plaučiai nesubliūkšta. Spaudžiant krūtinės ląstą, šis liekamasis oras kyla viršun, kartu stumdamas svetimkūnį, kuris iššauna lauk tarsi spaudžiamo butelio kamštelis.

Pagalba užspringus kitam, kai kosėjama su garsu:

1. Raginti kosėti – kosulys gali išstumti svetimkūnį iš kvėpavimo takų. 2. Niekur nesitraukite nuo žmogaus, bet kurią akimirką svetimkūnis gali visiškai užkimšti kvėpavimo takus, dings kosulio garsas. Tuomet jam žūtbūt reikia padėti, žiūrėkite žemiau.

REKLAMA

Pagalba užspringus, kai žmogus negali kalbėti, nėra kosulio garso:

1. Plaštaka stipriai ir žaibas penkis kartus trenkite į tarpumentį. 2. Apglėbkite iš nugaros ir iš visos širdies penkis kartus staigiai spustelkite krūtinės apačią. Paeiliui penkis kartus kartokite pirmą ir antra punktą. 3. Jei veiksmai nepadėjo ir užspringęs žmogus neteko sąmonės, kvieskite greitosios medicinos personal ir nedelsdami pradėkite krūtinės paspaudimus – įpūtimus (30:2). Prieš įpūsdami patikrinkite, ar burnoje nėra svetimkūnio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų