REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis sodininkų, auginančių vaisius ir daržoves sau ir savo vaikams, stengiasi nenaudoti trąšų ar pereiti prie saugių organinių trąšų. Tačiau ne visi žino, kad tokias trąšas galima pasigaminti savo rankomis.

Daugelis sodininkų, auginančių vaisius ir daržoves sau ir savo vaikams, stengiasi nenaudoti trąšų ar pereiti prie saugių organinių trąšų. Tačiau ne visi žino, kad tokias trąšas galima pasigaminti savo rankomis.

REKLAMA

Augalams augti reikia trijų pagrindinių komponentų: azoto, fosforo ir kalio. Būtent šie elementai dažniausiai būna ant trąšų maišų, kurie parduodami parduotuvėse. Azotas reikalingas lapams augti, fosforas reikalingas gėlėms ir vaisiams vystytis, o kalis yra atsakingas už bendrą augalų sveikatą.

Be šių pagrindinių elementų, augalui taip pat reikia daug kitų medžiagų, vadinamų mikroelementais. Tarp jų, pavyzdžiui, magnis, kalcis, siera, rašo diy.ru.

Augalų sveikata taip pat priklauso nuo dirvožemio rūgštingumo, bakterijų, kurios sukuria tinkamą aplinką. Visus šiuos veiksnius galima reguliuoti įvedant tam tikras trąšas.

REKLAMA
REKLAMA

Ką galima naudoti kaip organines trąšas?

Kavos tirščiai

Kavos tirščiai yra organinė trąša, kuri ne tik prisotina dirvą azotu, bet ir padidina jos rūgštingumą. Ši trąša tinka rožėms, hortenzijoms, magnolijoms ir vijokliams.

REKLAMA

Tiesiog sumaišykite kavos tirščius su dirvožemiu santykiu 1:4, mišinį užpilkite dirvožemyje šalia augalų stiebų.

Banano žievelė

Banano žievelėje gausu kalio ir kalcio, todėl ji puikiai tinka kaip trąša gėlėms ir vaismedžiams. Tiesiog užkaskite žievelę po augalu, ji greitai supūva ir tręšia dirvą. Tą patį galite padaryti su pačiais bananais, kurie pajuosta arba pernoksta. Jei žievelę mirkysite vandenyje 2–3 dienas, galite pasidaryti skystų trąšų.

Natrio sulfatas

Natrio sulfatas parduodamas vaistinėse. Tai gali praturtinti dirvožemį magniu ir siera. Ši trąša puikiai tinka pomidorams ir rožėms. Toks tirpalas padeda sėkloms sudygti. Pastebėtina, kad su tokia trąša gana sunku persistengti, nes ji greitai skyla į magnio turinčius komponentus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasigaminti:

Šaukštą natrio sulfato ir 4 litrus vandens. Gautu tirpalu galima laistyti kambarinius ir sodo augalus.

Kiaušinių lukštas

Kiaušinių lukštuose yra labai daug kalcio, kurio reikia visų augalų augimui. Galite tiesiog susmulkinti kiaušinio lukštą ir užkasti žemėje šalia augalo. Jei norite, kad trąšos veiktų greičiau, paruoškite kiaušinių lukštų purškiklį.

Jums reikės 20 kiaušinių lukštų ir 4 litrų vandens. Kiaušinių lukštą virkite keletą minučių, palikite vandenyje per naktį. Tirpalą nukoškite, naudokite augalams laistyti ar purkšti.

Pjauta žolė

Iš pjautos žolės galima gaminti daug azoto trąšų. Užpildykite 20 litrų talpyklą žole, o ant viršaus užpilkite vandens. Palikite 3-5 dienoms. Laistymui naudokite tinktūrą, atskiesdami ją vandeniu santykiu nuo 1 iki 10.

Komposto užpilas

Ši trąša gaminama taip, kaip aprašyta aukščiau, tačiau vietoje žolės naudojamas organinis kompostas. Šios infuzijos tirpalas gali būti naudojamas bet kokiems augalams laistyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų