REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Gerai atrodyti ir jaustis lengvai norisi ištisus metus, tačiau ypatingai to siekiama šiltėjant orams. Ką galėtumėte pakeisti savo mityboje, kad jaustumėtės energingiau? Ką daryti, kad ir vėl dėvėtumėte mėgstamiausius džinsus, kurie per žiemą tapo per ankšti? 

Gerai atrodyti ir jaustis lengvai norisi ištisus metus, tačiau ypatingai to siekiama šiltėjant orams. Ką galėtumėte pakeisti savo mityboje, kad jaustumėtės energingiau? Ką daryti, kad ir vėl dėvėtumėte mėgstamiausius džinsus, kurie per žiemą tapo per ankšti? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1) Riebiems padažams – ne. Geriau juos pakeiskite graikišku jogurtu ar kitokiu natūraliu jogurtu, pagardintu žiupsneliu pipirų ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis ar šviežiais žalumynais. Jei norite padažą šiek tiek pasūdyti, rinkitės naudingesnę druską, pavyzdžiui, Himalajų. Gausite puikų ir gaivų pagardą, tinkamą ir salotoms, ir kepsniams, ir daržovių lazdelėms. O galbūt tai būtų ir puikus užkandis, pilnas naudingų baltymų ir vitaminų? 

REKLAMA

2) Maisto priedų prisotintiems ir riebaluose keptiems bulvių traškučiams – ne. Tai galioja ir kitam riebalų ir kancerogeninių medžiagų kupinam maistui, kurio maistinė vertė, švelniai tariant, neturi jokios vertės. Vietoje jų rinkitės orkaitėje keptas batatų (saldžiųjų bulvių) skilteles. Tai puikus būdas pasilepinti naudingu ir skaniu maistu. Jei šalia paruošite ir pirmajame punkte paminėtą gaivų padažą – gausite ne tik puikų užkandį, bet ir gana maistingą garnyrą ar netgi pietų patiekalą. Nebijokite eksperimentuoti virtuvėje ir rinktis sveikesnes maisto alternatyvas!

REKLAMA
REKLAMA

3) Pamirškite parduotuvėje pirktus sausainius. Jie turi daug cukraus, palmių aliejaus (jau retai galima atrasti natūraliu sviestu gardintų sausainių), įvairiausių maisto priedų ir dažniausiai yra iškepti iš rafinuotų miltų. Žinoma, galite skaityti visų sausainių sudėtis ir rinktis juos itin atsakingai pagal maistinės vertės etiketes, tačiau geriausia šį skanėstą gaminti namuose. Puikius sausainius galite išsikepti iš pilno grūdo avižinių dribsnių, džiovintų vaisių ir riešutų – ieškokite receptų ir tikrai atrasite savo mėgstamiausią variantą. Taip neperkrausite organizmo mažai naudingais ir iš rafinuotų produktų keptais sausainiais ir ugdysite sveikesnės mitybos įpročius. Neabejojame, kad Jūsų kepti sausainiai patiks ir vaikams, ir kolegoms – atraskite savo firminį receptą!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4) Riebaluose keptoms bulvytėms – ne. Įrodyta, kad riebaluose virtame (skrudintame) maiste yra vėžinius susirgimus galinčių sukelti medžiagų. Ką jau kalbėti apie žemą maistinę vertę ir didelį riebalų bei druskos kiekį. Galite riebaluose keptas bulvytes vadinti daržovėmis (taip ir yra), bet vietoje jų geriau rinkitės salotas. Špinatai, sultingi gražgarsčių lapeliai, salotinės sultenės, šviežios gūžinės salotos, jauni burokėlių lapeliai, vynuoginiai pomidorai, saulėgrąžų branduoliai užpilti alyvuogių aliejum ir pagardinti šlakeliu citrinų sulčių – puikus keptų bulvyčių pakaitalas, ne tik gražiai papuošiantis lėkštę, bet ir papildantis organizmą vitaminais bei skaidulinėmis medžiagomis. Išmėginkite įvairiausių salotų variantų ir jų patiekimo būdų. Dabar itin populiarūs patiekalai viename dubenėlyje (angl. salad bowl) -  tikrai puikiai atrodytų žaviame dubenėlyje kubeliais susmulkinti šie ingredientai – mocarela, pomidorai, agurkai, avokadai, virti kiaušiniai ir Jūsų mėgstamiausios ir alyvuogės – išmėginkite šią arba kitas variacijas ir valgykite ne apsunkinantį, o energijos suteikiantį maistą!

REKLAMA

5) Baltai duonai – ne. Geriau rinkitės pilnagrūdę tamsią duoną be pridėtinio cukraus ir riebalų. Skaitykite pirktos duonos etiketes, o dar geriau – kepkite duoną namuose patys. Namai kvepės nuostabiu aromatu, o Jūs galėsite mėgautis neįtikėtinai skaniais sumuštiniais su avokadu, lašiša ir virtais kiaušiniais ar namuose gamintu burokėlių humusu. Įsitikinkite, kad sumuštiniai taip pat gali būti sveiki ir naudingi – tokių receptų dabar galima rasti labai daug ir įvairių.

Visada savo namų vaistinėlėje turėkite vaistinių preparatų su virškinimo fermentais, simetikonu (pavyzdžiui, Mezym, Espumisan) – jie padeda simptomiškai gydyti virškinimo sutrikimus persivalgius ar patiriant nemalonų meteorizmo epizodą. Dėl bet kokių vaistų vartojimo turėtumėte pasitarti su gydytoju ir (arba) vaistininku ir į ilgiau trunkančius virškinimo sutrikimus esate raginami reaguoti laiku – pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju. Būkite sveiki ir energingi! Daugiau patarimų rasite antroje straipsnio dalyje.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų