REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
„La maistas“ (nuotr. Organizatorių)

Artėja spalvingiausios metų šventės Šv. Velykos, taigi TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Ieva Pikžirnytė ne tik gamino įvairiausius patiekalus šventiniam stalui, bet ir pademonstravo, kaip marginti kiaušinius natūraliais dažais.

9

Artėja spalvingiausios metų šventės Šv. Velykos, taigi TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Ieva Pikžirnytė ne tik gamino įvairiausius patiekalus šventiniam stalui, bet ir pademonstravo, kaip marginti kiaušinius natūraliais dažais.

REKLAMA

Laidos viešnia gastro gidė, kavos ir maisto ekspertė Ieva gamino geltoną kaip saulė varškės keksą su aguonomis ir avietėmis. Saulės geltonumą keksui suteikė ciberžolė. Apie maistą ir prieskonius Ieva žino tikrai labai daug.

„Ciberžolę sumaišius su juodaisiais pipirais jos pasisavinimas žymiai pagerėja. Tokiu mišiniu galima gardinti ir saldžiuosius patiekalus“, – patarė laidos viešnia. Ji taip pat pademonstravo, kaip nudažyti kiaušinius su ciberžole. Taip pat naujienų portalui tv3.lt Ieva nurodo daugiau būdų, kaip natūraliai numarginti kiaušinius.

Laidos viešnia taip pat puikiai išmano ir istorinę Lietuvos virtuvę. Ji pasakoja, kad anksčiau Velykų dieną buvo valgoma daug kiaulienos, kad ateinančiais metais užsitikrintų sėkmę ir gerą derlių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Ieva atskleidė, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis prieskonius ir kaip atpažinti kokybiškus. Apie tai naujienų portalo tv3.lt ir gastro gidės, kavos ir maisto ekspertės pokalbyje.

REKLAMA

Apie maistą žinote daug, o ar pati mėgstate gaminti? Ką labiausiai?

Taip, aš mėgstu gaminti. Man patinka kepti duonas ir pyragus. Su mielėmis labai smagu dirbti, nors to nedarau dažnai ir nekepu daug mielinių patiekalų, bet man patinka raugas ir visos natūralios jos savybės, nes man patinka sveikas maistas, kad būtų kuo daugiau naudingų medžiagų.

Taip pat patinka sezoninis maistas ir tai, ką galiu pasidaryti pati. Moku gaminti ekonomiškai – iš to, kas yra šaldytuve. Tai ir troškiniai, sriubos, kažkokie apkepai. Karantino metu tai labai tinka, kai nenori eiti į parduotuvę, bet nori pagaminti valgyti. Manau, kad drąsiai visi galėtume išgyventi su tuo, ką turime šaldytuvuose, bet dvi-tris savaites.

REKLAMA
REKLAMA

Ką svarbiausia žinoti apie prieskonius?

Prieskonius reikia pirkti mažais kiekiais. Jeigu perkate žoleles, žiūrėkite, kad būtų graži žalia lapelių spalva, negali būti išblukę ar apdulkėję. Taip pat labai svarbu, kad būtų aromatas. Namuose galite nusiskinti lapelių ir užpilti juos karštu vandeniu kaip arbatą. Taip atsiskleis visos savybės.

Prieskoniai irgi turi savo galiojimo laiką, todėl visada reikia pirkti geriau po mažiau ir tikrinti ar vis dar galioja. Taip pat vizualiai įvertinti ar nėra kažkokių priemaišų. Jeigu galima, geriau rinktis prieskonius malūnėlyje, nes taip galima užtikrinti jų šviežumą. Be to, užtikrina oksidacija ir neleidžia išgaruoti lakiesiems aliejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokius prieskonius būtina turėti savo virtuvėje, jūsų nuomone?

Svarbiausia turėti prieskonių karalių – pipirą. Turiu omenyje gerus pipirus. Taip pat druska. Vanilė – tikra vanilės ankštis, kardamonas, cinamonas, muskatas. O visi kiti prieskoniai pagal mėgstamumą.

Man pačiai labai patinka kuminas, kmynas, kario prieskonių mišinys, aitrioji paprika. Labai patinka ir mairūnas – puikiai tinka varškei. Pati nesu česnaku mėgėja, tad rekomenduočiau naudoti persiladą tiems, kas mėgstą česnaką ir petražoles.   

Be krapų ir petražolių, tikriausiai daug kas ir taip neįsivaizduoja gaminimo, tai patariu vasarą užsiauginti ir daug prisišaldyti, po to viską gardinti jais. Taip pat vasarą bazilikas prie pomidorų yra nepakeičiamas.

REKLAMA

Koks prieskonis, jūsų manymu, yra per daug nuvertintas lietuvių?

Gal mes pamiršome mairūną ir peletrūnų, kurie man pačiai patinka. Mėtos galbūt negalime vadinti pamiršta, bet anksčiau ji buvo naudojama, kur kas plačiau.

Peletrūnas, manau, kad labiausiai nuvertintas. Jis turi daugiausiai ir eterinio aliejaus, tik priklauso nuo to, kur jis auga: Prancūzijoje augantis turės vidutiniškai 1,6ml šimte gramų, o tuose, kuriuos galime įsigyti įprastai parduotuvėje, būna tik apie 0,6 ml. Jų skonis dėl to yra visai kitoks.

Kokiais prieskoniais galima pagardinti virtus kiaušinius?

Manau, kad tam labai tinka įvairios prieskoninės žolelės, jeigu turite. Pavyzdžiui, krapai, bazilikai, laiškinis česnakas. Aišku, priklauso ir nuo to, su kuo valgote ir kaip paruošti, bet tiktų ir kuminas, karis, čili paprika.

REKLAMA

Laidoje kalbėjote apie kiaušinių dažymą ciberžole. Kokiais dar prieskoniais ar produktais galima bandyti marginti kiaušinius?

Su ciberžole galima išgauti labai gražią auksinę spalvą, o jei pabandysite su saldžiosios paprikos milteliais gausis tamsesnio smėlio spalvos. Stipri žalia arbata gali nudažyti žalsvai. Taip pat galima dažyti ir su kava. Santykis būtų toks: 2 šaukštai acto ir 200 ml stiprios kavos.

Taip pat galima naudoti mėlynus kopūstus, tada ir kiaušiniai gausis melsvi, o panaudojus buroką bus rožiniai. Jeigu kažkas turi daug šaldytų ar trintų mėlynių, su jomis irgi galite išgauti melsvą spalvą.

Galbūt žinote, kokie istoriniai patiekalai buvo įprasti Velykiniam stalui?

Žinoma „Velykų boba“ ir visi kiti kvietiniai pyragai, nes jie buvo asocijuojame su namų pilnatve, geru kviečių derliumi. Su „Velykų boba“ valgydavo kiaušinius ir tą duoną tepdavo su sviestu. Aišku, po Gavėnios valgyta daug mėsos ir kiauliena buvo pati svarbiausia, nes ji buvo sieta su sotumo, vaisingumu. Dėl to, kad kiaulė gali knisti žemę, manyta, kad ir žemė lengvai arsis daug jos privalgius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai daug įvairių patiekalų būdavo. Dažniausiai jie skirdavosi nuo regiono. Žemaičiai darydavo šiupinį su kiaulės uodega. Dzūkijoje kopūstus šutindavo su kiaulės knysle, o suvalkiečiai kepdavo visą kiaulės galvą. Aukštaičiai kepdavo kumpį – jį išmirkydavo išrūgose arba kepdavo su mieline tešla krosnyje. Po to šaltiena, vietos dešros, karkos.

Žemaitijoje arba mažojoje Lietuvoje dažniau buvo kepama paukštiena, pavyzdžiui, žąsiena. Bet po to, kad užtikrintų ir gausų pieno derlių, valgydavo ir daug pieniškų valgių. Suvalkijoje, pavyzdžiui, darė saldų varškės sūrį. Dzūkės darydavo skystoką varškę ir su pyragu valgydavo, žemaitės irgi sūrius slėgdavo.

REKLAMA

Pagrindinius maistus visada nešdavosi į bažnyčią pašventinti.

Kokie Jūsų įspūdžiai „La maistas“ laidos filmavime? Galbūt įsiminėte keletą patarimų?

Įspūdžiai labai geri. Manau, kad ten dirba tikri profesionalai. Viskas vyko labai greitai ir sklandžiai. Visi žinojome, ką darome. Man tai nebuvo nauja, bet geras patarimas kitiems iš Tomo Rimydžio, kad žuvį reikia kepti trumpai ir pirmiausiai odele žemyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų