REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė  (nuotr. Organizatorių)

Laidos „La maistas“ viešnia Karolina legendinės „Viduklės koldūnai“ užeigos savininkė, kuri juokiasi, kad pirmiau įkūrė verslą, o tik vėliau išmoko gaminti koldūnus. Mintį apie jos įsteigimą moteriai davė Viduklėje besilankę lankytojai. Dabar jos parduodamų koldūnų traukia ragauti iš visos Lietuvos.

11

Laidos „La maistas“ viešnia Karolina legendinės „Viduklės koldūnai“ užeigos savininkė, kuri juokiasi, kad pirmiau įkūrė verslą, o tik vėliau išmoko gaminti koldūnus. Mintį apie jos įsteigimą moteriai davė Viduklėje besilankę lankytojai. Dabar jos parduodamų koldūnų traukia ragauti iš visos Lietuvos.

REKLAMA

Laidos viešnia Karolina Marija Grabinskienė legendinės kavinės „Viduklės koldūnai“ savininkė gamins garsiuosius Viduklės koldūnus   tradicinius su kiaulienos įdaru ir su varške.

„Viduklės koldūnams yra jau daugiau nei 50 metų. Tradiciniai Viduklės koldūnai būdavo gaminami tik su vienos rūšies įdaru – kiauliena. Jų įdaras turi būti riebokas, sultingas, skanus. Tešlą reikia kuo ploniau  iškočioti, kad valgydamas jaustum mėsą, o ne tešlą“, pasakojo Karolina.

Karolina tešlai maišyti pataria naudoti drungną vandenį – tešla tuomet bus minkštesnė, tąsesnė. Ir tešlą reikia labai gerai „išmasažuoti“. Kitas jos patarimas – svarbu koldūnų nepervirti, kai iškyla į verdančio vandens paviršių, užtenka pavirti 2 minutes.

REKLAMA
REKLAMA

Kai p atsirado garsioji koldūninė ir kaip pagaminti skaniausius koldūnus – daugiau apie tai naujienų portalo tv3.lt ir Karolinos Marijos pokalbyje.

Kodėl nusprendėte atidaryti koldūninę? Iš kur tas susižavėjimas koldūnais?

Studijuodama ekonomiką ir apskaitą universitete, antro kurso pabaigoje 2012 metais įkūriau įmonę ir atidariau maisto prekių parduotuvę Viduklės miestelyje. Tų pačių metų vasarą miestelio bendruomenė suorganizavo pirmąją Viduklės koldūnų šventę, kad visos Lietuvos žmonės prisimintų legendinius Viduklės koldūnus ir jų skonį.

REKLAMA

Po šios šventės daug keliautojų užsukdavo į miestelį, užeidavo į parduotuvę ir klausdavo, kur Viduklės koldūninė? Po daugelio atsakymų, kad jos jau virš 20 metų nėra, kilo mintis, kad reikia atkurti koldūninę, nors ir kitoje vietoje, nei sovietmečiu, bet su tais pačiais, legenda tapusiais Viduklės koldūnais.

Greit ėmėmės darbo, ir jau 2013 metais atvėrėme Viduklės koldūnų kavinės duris lankytojams. Nors dirbame tik šiltuoju sezonu, esame priklausomi nuo atostogaujančių tautiečių. Labai smagu, kad kasmet sulaukiame vis daugiau lankytojų.

REKLAMA
REKLAMA

Kokius koldūnus dažniausiai renkasi lietuviai?

Populiariausi – tradiciniai, virti arba gruzdinti Viduklės koldūnai su kiaulienos įdaru. Taip pat labai dažnai klientai renkasi su paukštienos ar varškės įdarais. Šiemet svarstome pasiūlyti ir daugiau rūšių koldūnų.

Ką svarbiausia žinoti gaminant koldūnus namuose?

Svarbiausia gaminti su meile... O iš tikrųjų, tai viskas svarbu: pasirinkti kokybišką mėsą įdarui; nepagailėti laiko tešlos išminkymui – bus lengviau iškočioti, koldūnai taps minkštesni, gardesni (šypteli).

Tiesa, ko gero svarbiausias dalykas – tinkamas iškočiojimas. Jei gaminate koldūnus su mėsos įdaru – kočiokite kuo ploniau, beveik permatomai. Tuomet lengvai galėsite suformuoti miniatiūrinius koldūniukus. Tai viena iš didžiausių Viduklės koldūnų skonio paslapčių!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, kad koldūnas neištižtų?

Svarbiausia – nepervirti. Jei tešlą pagaminote pagal mano patarimus, virti tereikia tol, kol išverda įdaras. Kadangi koldūnai maži, įdaro nedaug, tai ir virti reikia tik kelias minutes. Žinoma, jei koldūnus užšaldėte, tuomet virkite 3-4minutes. Bet, nuoširdžiai, niekas neatperka to šviežiai pagaminto koldūno skonio.

Ar verdant koldūnus, vandenį reikia papildomai sūdyti?

Gaminant koldūnus aš vadovaujuosi principu, kad geriau mažiau druskos į koldūno vidų, bet daugiau „ant viršaus“. Tad įdarui naudoju minimaliai druskos, o labiau pasūdau vandenį, kuriame verdu. 

Kaip geriausia paruošti tešlą koldūnams? Ar tam naudoti galima tik tradicinius miltus, ar tiktų ir, pavyzdžiui, grikių miltai?

REKLAMA

Koldūnų gamyboje naudojame kvietinius miltus, su kitokiais neteko bandyti, bet sudominote – reiks namuose pabandyti, manau, kad skoniui didelės įtakos tai neturės, tik įdomu, ar tešla tokiu atveju bus lengvai kočiojama ir tokia pat minkšta.

Kaip tinkamai paruošti įdarus?

Svarbiausia – kokybiški ingredientai. O visa kita – kiekvieno skonio reikalas. Jei norite tradicinio skonio, kiaulienos įdarui naudojami prieskoniai – tik pipirai ir druska; tačiau tikrai galite eksperimentuoti ir su sau patinkančiais kitais prieskoniais. Varškės įdarą mes gaminame saldų, namuose galite daryti sūrų ar pridėti patinkančių žolelių.

Kaip lengviausia išgauti koldūnų formą ir užlenkti kraštelius neturint tam reikalingo įrankio?

REKLAMA

Jei tinkamai paruošite tešlą – koldūnus suformuoti bus labai lengva. Nepamirškite, kad dydis priklausys nuo to, kiek įdėsite įdaro.

 Namuose siūlyčiau naudoti stikliuką – kad išlaikyti Viduklės koldūnų mažumą, o visa kita – rankų darbas: užspaudžiate įdarą viduje ir užsukate koldūno viršų kaip skarelę (šypteli).

Kas labiausiai tinka prie koldūnų su mėsa? Su varške?

Koldūnai su mėsa dažniausiai patiekiami su spirgučių padažu ir grietine. Tačiau galimos labai įvairios variacijos: tik su spirgučiais; tik su grietine; su sultiniu, kuriame virė koldūnai; su sviestu; su actu... Per 7 metus sulaukėme įvairiausių klientų pageidavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koldūnus su varške taip pat galima valgyti su visais aukščiau išvardintais padažais (na, tik išskyrus actą). Taip pat galima paskaninti jūsų mėgstama uogiene.

Ką jums suteikė dalyvavimas laidoje „La maistas“? Gal įsiminėte patarimus, kurie pravers gaminant ateityje?

Dalyvavimas šioje laidoje – labai smagi ir turininga patirtis. Pasisėmiau idėjų iš kolegų, kurias, neabejoju, pritaikysiu koldūninėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų