REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
„La maistas“ – kruopos kitaip! (nuotr. Organizatorių)

TV3 laidoje „La Maistas“ praėjusį savaitgalį karaliavo kruopos. Laidos viešnia Eglė Juzumienė pasidalino receptais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite įdomių, gardžių, netikėtų patiekalų iš įvairių kruopų. Ji atskleidė ir keletą patarimų, kurie patiekalams suteiks nepaprastą skonį.

17

TV3 laidoje „La Maistas“ praėjusį savaitgalį karaliavo kruopos. Laidos viešnia Eglė Juzumienė pasidalino receptais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite įdomių, gardžių, netikėtų patiekalų iš įvairių kruopų. Ji atskleidė ir keletą patarimų, kurie patiekalams suteiks nepaprastą skonį.

REKLAMA

Laidos viešnia  Eglė Juzumienė – maisto fotografė ir tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ įkūrėja vis dėlto sako, kad to, ką daro negalėtų vadinti tinklaraščio rašymu.

„Aš nevadinu to tinklaraščiu, nes tai ne visai tinklaraštis, o „Instagram“ paskyra. Rinkausi paprastesnį variantą ir nusprendžiau neįpareigoti savęs. Jis vadinasi „Mano vaikas valgo viską“, nes atsirado tada, kai vaikas sūnus pradėjo valgyti ir suaugusiųjų maistą, prasidėjo primaitinimas.

 Kai neturėjau vaikų, visada galvojau, kaip taip gali būti, kad tie vaikai yra tokie išrankūs ir nieko nevalgo. Pavadinimą įkvėpė Karen Le Billon knyga „Prancūzų vaikai valgo viską“. Paskyra ir pavadinimas atsirado tuo tikslu, nes aš noriu užauginti vaiką, valgytoją, kuris nebūtų išrankus maistui. Pas mus namuose yra taisyklė, kad turi paragauti kažką naujo, bet nebūtinai tau tai turi patikti“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Eglė pasakoja, kad pradėjus primaitinti, šia tema rado vos vieną knygą lietuviškai, tačiau joje esantys receptai buvo su daug cukraus ir neatrodė tinkami mažiems vaikams.

REKLAMA

Gaminti mokėsi iš mamos ir knygų

Moteris laidos metu orkaitėje kepė avižinę košę su vaisiais ir uogomis, kitas jos patiekalas turėjo dvi variacijas –  grikių salotos su keptomis daržovėmis ir lašiša arba vegetariškas variantas – su ožkos sūriu. 

Laidos viešnia mėgsta įvairias kruopas, o labiausiai – grikius. „Labai mėgstu grikius, grikiai man yra kruopa Nr. 1. Labai skanu grikiai su pesto padažu, mano vaikas labai mėgsta, kai verdu grikių košę su cinamonu ir bananu. O man pačiai vaikystėje patiko grikių košė su kondensuotu pienu“,  – įvairius grikių valgymo variantus pristatė Eglė.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto fotografė ir tinklaraštininkė pasakoja, kad gaminti ji išmoko iš mamos, knygų ir televizijos laidų. Nors ji pati dabar soc. tinkluose dalinasi patarimais ir receptais, tačiau gyvendama su tėvais net nemanė, kad kada nors „stovės prie puodų“.

„Juokiuosi, kad nemokėjau gaminti, kol neišsikrausčiau iš tėvų namų, nes mano mama gamina labai skaniai ir niekada tam nebuvo poreikio. Visad galvodavau, kad aš tai prie puodų nestovėsiu, bet pradėjus gyventi atskirai turėjau išmokti gaminti. Tuo metu prasidėjo pirmoji tinklaraščių banga užsienyje, Lietuvoje jų praktiškai nebuvo.

Aš vis bandžiau kažką gaminti, domėjausi receptais. Supratau, kad yra tokia niša – maisto tinklaraščiai. Čia buvo prieš 12-13 metų ir pradėjau rašyti tinklaraštį pati. Taip ir vyko mano mokymasis gaminti. Klausydavau, ką sako mama, skaitydavau tinklaraščius, turiu daugybę knygų apie maisto gaminimą, man labai patinka laidos, filmai apie maistą. Tai žinios ir patirtis ateina daug skaitant“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kiekvieną patiekalą – žiupsnis druskos ir cukraus

Eglė atskleidžia, kad jos šaldytuve visada yra šviežių daržovių, o spintelėse įvairių kruopų: ryžių, lęšių, grikių, makaronų. Taip pat prieskonių ir gero alyvuogių aliejaus. Ji juokiasi, kad šie produktai tikrai gali išgelbėti nuo bado.

„Iš kruopų galima pasigaminti daugybę patiekalų, pradedant košėmis, troškiniais, sriubomis iki blynų. Galima virti plovą, nebūtinai tradicinį, o daugiaryžį. Visos tautos visada laikėsi ant kažkokių kruopų, todėl visų tautų virtuvėse galima rasti daugybę patiekalų ir iš kruopų galima pagaminti praktiškai bet ką“, – šypteli ji.

REKLAMA

Eglė sako, kad pats esminis patarimas gaminant – kiekvienam patiekalui reikia šiek tiek druskos ir cukraus, nesvarbu, kas tai bebūtų troškinys ar sriuba. Pyragui padeda žiupsnelis druskos, o kiekvienam troškiniui žiupsnelis ar šaukštas cukraus.

Taip pat ji priduria, kad grikių nepatariama virti piene, nes tai padarius prasčiau pasisavinama grikiuose esanti geležis.

„Esu maisto fotografė, tad atsidurti kitoje ekrano pusėje buvo šiek tiek netikėta. Man buvo labai malonu ir buvo puiki proga pasidalinti ta kruopele žinių, kurias aš esu sukaupusi“, – kalbėdama apie įspūdžius „La maistas“ laidoje šypsosi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų