REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
 Labiausiai stovyklos dalyviams įsiminė pasivažinėjimas su Klaipėdos baikerių klubo nariais. Klaipėdos regos ugdymo centro archyvo nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ryte – saulės pasveikinimas, mankšta, pusryčiai. Po pusryčių – išvyka į baseiną, botanikos sodą ar tiesiog prie jūros. Po pietų vėl išvyka arba svečiai. Po vakarienės – sportiniai ir meniniai žaidimai, vakaronės.

9
Skaityk lengvai

Ryte – saulės pasveikinimas, mankšta, pusryčiai. Po pusryčių – išvyka į baseiną, botanikos sodą ar tiesiog prie jūros. Po pietų vėl išvyka arba svečiai. Po vakarienės – sportiniai ir meniniai žaidimai, vakaronės.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos regos ugdymo centras (RUC) jau beveik dešimtmetį rengia vaikų vasaros stovyklą „Pažinimo stebuklas“. Prasidėjusi kukliai 2011 metais, 2015-aisiais stovykla tapo tarptautine. Tokia ji yra iki šiol. Šiais metais pažinimo stebuklą patyrė 65 regos negalią turintys vaikai ir jaunuoliai, beveik 20 iš jų buvo iš Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos. Per beveik 10 metų susibūrė stovyklos bičiulių ratas – ją remia Klaipėdos įmonės, verslininkai, o svarbiausias rėmėjas visus šiuos metus lieka Klaipėdos senamiesčio „Rotary“ klubas.

REKLAMA

„Pati nuostabiausia stovykla, – sako vilnietis Hermis. – Dalyvauju jau ketvirtą kartą ir kiekviena sykį ji būna kitokia.“

Susitikimas su paralimpiečiais

Stovykla prasidėjo treniruote ir susitikimu su regos negalią turinčiu plaukiku paralimpiečiu Edgaru Mataku ir jo treneriu Pauliumi Stankevičiumi. E. Matakas 2017 metais pasaulio neįgaliųjų čempionate plaukdamas 50 m nugara laimėjo aukso medalį, o dabar intensyviai ruošiasi Tokijo paralimpinėms žaidynėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo vaikų, kurie pirmą kartą įlipo į baseiną, – pasakoja Klaipėdos RUC direktorė ir stovyklos organizatorė Laima Glaveckienė. – Jūroje ar ežere maudėsi, o baseine – ne.“

Stovykloje „Pažinimo stebuklas“ ikimokyklinio amžiaus vaikai gali dalyvauti su tėvais. Anot L. Glaveckienės, treniruotė su paralimpiečiais buvo naudinga tiek vaikams, tiek jų tėvams. Po jos ne vienas susimąstė: jeigu kažkas gali pasiekti paralimpinių aukštumų, tai gal to paties galiu pasiekti ir aš ar mano vaikas?

Paralimpiečiai su „Pažinimo stebuklo“ stovyklos dalyviais susitinka nebe pirmą kartą. Lietuvos paralimpinio komiteto iniciatyva pernai ir užpernai čia buvo atvykę golbolo, aklųjų teniso žaidėjai. „Paralimpinis komitetas savo kasdienėje veikloje orientuojasi į aukšto meistriškumo sportininkus, siekia jiems sudaryti sąlygas tobulėti, siekti rezultatų, bet jeigu paliksime be dėmesio vaikus, nerodysime teigiamų pavyzdžių, aukšto meistriškumo sportininkų iš niekur neatsiras“, – sako šio komiteto sekretorius Paulius Kalvelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėžliukas, žaltys ir gyvatė

„Pažinimo stebuklo“ stovyklose visada daug dėmesio skiriama gamtai, jos formų įvairovei. Štai ir šiais metais stovyklautojai keliavo į Klaipėdos universiteto botanikos sodą, susipažino su įvairiais ten augančiais augalais. O vieną popietę patys sulaukė svečių – Kauno zoologijos sodo darbuotojų ir jų parengtos edukacinės programos. Svečiai atsivežė gyvą vėžliuką, žaltį ir pačią tikriausią gyvatės išnarą. Didžioji dalis stovyklautojų ir vėžlį, ir žaltį, ir gyvatės išnarą rankose laikė pirmą kartą.

REKLAMA

Vieną popietę jaunieji stovyklautojai kartu su patyrusiu ekologu ėjo Pajūrio regioninio parko Litorinos taku, klausėsi pajūrio paukščių balsų, o paskui patys bandė juos atpažinti.

Vaikų laukė ir pažintis su policijos pareigūnais, tarnybiniais šunimis, pagalbos tarnybų automobiliais, vyko pamokėlės, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Pasak pačių stovyklautojų, gaila, kad nebuvo galima artimiau pabendrauti su policininkų tarnybiniu šunimi, nes, pasirodo, atsitiktinis bendravimas kenkia jo darbinėms savybėms, bet užteko ir to, ką vaikai pamatė ir išgirdo – jie galėjo apžiūrėti ar išbandyti specialiąsias policijos priemones.

REKLAMA

Kada buvo sukurtas golbolas (aklųjų riedulys)?
Prašome pasirinkti atsakymą!
1905 m.
1946 m.
1978 m.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kada buvo sukurtas golbolas (aklųjų riedulys)?
1905 m.
14.6%
1946 m.
41.8%
1978 m.
43.5%
Balsavo: 239

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasivažinėjimas motociklais

Veiklos stovykloje buvo daug ir įvairios, tačiau visiems labiausiai įsiminė pasivažinėjimas su Klaipėdos baikerių klubo nariais. Į stovyklą vieną pavakarę atvyko penki klubo motociklininkai. Kaunietė Inesa, vilniečiai Hermis ir Vitalijus vienu balsu teigia, kad tai buvusi pati geriausia pramoga. Kai kurie vaikai važiavę net du ar tris kartus!

„Patyrėte didelį malonumą važinėdami su mumis motociklais, bet neįsivaizduojate, kiek jūs suteikėte džiaugsmo ir malonių akimirkų mus pakviesdami į savo stovyklą“, – įspūdžiais dalijosi svečiai.

REKLAMA

„Dalyviai rašė stovyklos dienoraštį, savo džiaugsmą ir dėkingumą organizatoriams reiškė eilėmis. Vaikai keliavo į Antrojo pasaulinio karo pakrantės artilerijos bateriją, bendravo su sportininkais, muzikantais – pasitikėjimo savimi, džiaugsmo gali suteikti ir nedideli dalykai, – sako L. Glaveckienė. – Buvo moksleivių, kurie tik mūsų stovykloje pirmą kartą gyvenime dalyvavo diskotekoje.“

Šiais metais Klaipėdos RUC mini 50 metų veiklos sukaktį. Išaugęs iš darželio, skirto regėjimo negalią turintiems vaikams, jis tapo tikru aklųjų ugdymo centru, atviru tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Centro tiflopedagogai akluosius moko orientacijos ir mobilumo, dirbti kompiuteriu ir kitais išmaniaisiais įrenginiais, centre veikia net Seime jau vaidinusi teatro trupė „Palėpė“, vykdoma kita meninė ir pažintinė veikla. Centras nuolat bendrauja su kaimyninių šalių aklųjų švietimo įstaigomis, todėl jau penkeri metai „Pažinimo stebuklo“ stovyklose poilsiauja ir jas lankantys moksleiviai.

Straipsnio autorius: Daumantas Valenta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų