REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dailystar.co.uk. pateikia sąrašą dalykų, kurių apie savo makštį turbūt nežinojote, bet tikrai turėtumėte žinoti.

Dailystar.co.uk. pateikia sąrašą dalykų, kurių apie savo makštį turbūt nežinojote, bet tikrai turėtumėte žinoti.

REKLAMA

Sveikata – labai svarbu. Visai kaip ir kitų kūno dalių atveju, taip pat ir savo lytinių organų niekuomet nevertėtų ignoruoti.

Nors iš pažiūros viskas gali atrodyti tvarkoje, pasitaiko visa gausybė požymių, kad jūsų makštis nori jums kažką pasakyti. Pasak Anne Henderson, ginekologijos konsultantės, labai svarbu žinoti, kad ten dedasi.

Ji sako: „Viena dažniausių priežasčių, dėl kurių žmonės nesigydo infekcijų yra tai, kad jie nežino jas turintys, kadangi tiesiog neatpažįsta simptomų.“

Ekspertė rekomenduoja lytinius organus tikrintis keletą kartų per metus, kad pastebėtumėte bet kokius pokyčius.

Anne priduria: „Savo išorinius lytinius organus (vulvą) moterys turėtų apsižiūrėti bent kas du – tris mėnesius. Reikia atkreipti dėmesį į odos spalvą, anatomiją ir formas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei jaučiate skausmą arba kraujuojate, reikia gerai apsižiūrėti ir pagalbos kreiptis į savo gydytoją.“

Štai penki simptomai, kurių niekada nevertėtų ignoruoti:

Išskyros:

Anne sako, kad daugelis moterų nerimauja dėl išskyrų, kai iš tiesų visai nėra dėl ko jaudintis. Ji sako: „Išskyros yra viena sveikiausių kūno funkcijų, kadangi su jomis iš makšties pašalinamos bakterijos.

REKLAMA

Vis dėlto, išskyrų problemos gali prasidėti tuomet, kai susiformuoja per daug tam tikrų bakterijų ar patogenų.“

Atkreipkite dėmesį į tirštas baltas išskyras – tai gali reikšti pienligę.

Iš pradžių išskyros gali būti labai tirštos, savo konsistencija primenančios varškę.

Tuo tarpu jei jūsų išskyros yra labai skystos, vandeningos ar net pilkšvos spalvos, tai gali reikšti bakterinę vaginozę, kurią sukelia tam tikros gardnerelos bakterijos.

Anne priduria: „Jei nesate tikros, ką reiškia tokios išskyros, namuose galite pasidaryti vaginalinių infekcijų testą, kuris greitai padės nustatyti, ar pasikeitė pH lygis, kas reikštų, kad sergate pienlige arba bakterine vaginoze. Išsiaiškinusios savo diagnozę galėsite veiksmingai gydytis.

REKLAMA
REKLAMA

Niežėjimas:

Niežėjimas vulvoje gali reikšti įvairias problemas – nuo pienligės iki reakcijos į apatinius ar kitus drabužius.

Lytinių organų niežėjimą taip pat sukelia išsausėjusi makštis, o taip dažnai nutinka per menopauzę. Anne aiškina: „Jei pasireiškia vaginalinis niežėjimas, rekomenduoju dėvėti medvilninius, o ne poliesterio apatinius.

Taip pat pamėginkite naudoti ekologiškus, o ne agresyvius skalbimo miltelius, nes tai, kas atsiduria ant jūsų apatinių, dedate tiesiai į makštį.

Apsvarstykite, kokias priemones naudojate prausimuisi – galbūt niežėjimą sukelia jos?

Galiausiai, makštį sudirginti gali tam tikri tamponai su kvapikliais, todėl moterims visuomet rekomenduoju naudoti ekologiškas intymios higienos priemones, kadangi jos mažiau dirgina odą ir nesąlygoja jautrių lytinių organų nemalonių simptomų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skausmas:

Labai svarbus simptomas, kurio niekuomet nevertėtų ignoruoti, yra skausmas lytinio akto metu. Jei tai – staigus pokytis, reikėtų nedelsiant pasitikrinti, nes tai gali būti pirmasis rimtos infekcijos ženklas.

Anne aiškina: „Jei skauda dėl makšties sausumo, tai gali būti menopauzės ar hormonų išsibalansavimo dėl estrogeno trūkumo simptomas. Tai galima veiksmingai gydyti vietiniais estrogeno pakaitalais, kurie yra labai saugūs ir kurių organizmas sistemiškai nesugeria.

Kai kuriais atvejais skausmas lytinio akto metu gali reikšti pienligę. Jei sekso metu skauda ar pastebite kraujo, tai gali reikšti, kad sergate lytiškai plintančia liga ar net gimdos kaklelio uždegimu – dėl to reikės kreiptis į gydytoją.“

REKLAMA

Kvapo pokyčiai:

Lytinių organų kvapas mėnesio eigoje truputį kinta, daugiausiai dėl pH lygio pokyčių.

„Kiekvienas kvapas yra skirtingas ir tai, kas moterims yra normalu, ir kas ne, visuomet yra labai individualus dalykas.“ – priduria Anne.

Ji sako: „Išsiaiškinę, kas ten dedasi, suprasite, kas yra normalu būtent jums.

Jei pastebite ryškų pokytį, o taip pat ir išskyrų pasikeitimą ar pagausėjimą, tai gali reikšti problemą, dėl kurios reikėtų pasitikrinti.

Išskyrų pokyčiai kartu su žuvį primenančiu kvapu dažniausiai reiškia bakterinę vaginozę.

Tačiau skirtingai nei pienligė, bakterinė vaginozė nesukelia nemalonių pojūčių. Jei įtariate bakterinę vaginozę, simptomus galite išsigydyti greitai – vos per savaitę, naudodamos pH subalansuojantį kremą.

REKLAMA

Tokie kremai padeda organizmui natūraliai atstatyti pH lygį ir per 7 dienas sumažinti bakterijų dauginimąsi bei panaikinti simptomus.

Guzeliai:

Daugelis išoriniuose lytiniuose organuose esančių guzelių ar gumbelių yra visiškai nekenksmingi, nors ir gali trintis į lytinius organus ir kelti nemalonius pojūčius.

Tačiau retais atvejais naujai susiformavę guzeliai gali reikšti rimtą patologiją, įskaitant vulvos priešvėžinę ir vėžinę būseną.

Vulvos vėžys gali pasireikšti kaip opa ar atvira žaizda – tai dažnesnis simptomas už guzelius ar cistinį patinimą.

Anne sako: „Tokioje vietoje galite jausti nemalonų jausmą, jį gali deginti ar niežėti, bet kai kuriais atvejais nebūna ir visai jokių simptomų. Tokius pokyčius būtinai reikėtų pasitikrinti pas gydytoją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, gerą makšties būklę palaiko kasdienis rūpinimasis savo sveikata.

Svarbu apsilankyti pas gydytoją, jei įtariate, kad kažkas ne taip, jei jaudinatės dėl tam tikrų simptomų ir prieš perkant bet kokias gydomąsias priemones.

Daugiau informacijos apie makšties švarą ir sveikatą rasite NHS tinklapyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų