REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
D. Trumpas (nuotr. SCANPIX)

Po ilgai trukusios ir viso pasaulio dėmesį prikausčiusios JAV prezidento rinkimų dramos, šiandien išaušo inauguracijos diena. Ko tikėtis iš artėjančių ketverių metų ir ekscentriško naujojo prezidento Donaldo Trumpo tikėtis, komentuoja Lietuvos politologai.

30

Po ilgai trukusios ir viso pasaulio dėmesį prikausčiusios JAV prezidento rinkimų dramos, šiandien išaušo inauguracijos diena. Ko tikėtis iš artėjančių ketverių metų ir ekscentriško naujojo prezidento Donaldo Trumpo tikėtis, komentuoja Lietuvos politologai.

REKLAMA

Laukia daug nežinomybės

Vygaudas Ušackas, Europos sąjungos ambasadorius Rusijoje, sako, kad vis dar nežinomybę jaučia visas pasaulis. „Donaldo Trumpo fenomenas yra labai daug nežinomybės ir klaustukų. Visas pasaulis supranta, kad JAV yra ir dar išliks galingiausia karine ir ekonomine valstybe. Tai jo pažadai ir pasiųstos žinutės Twitter ar Facebook, yra labai trumpos, bet turiningai neišsamios. Tai iškelia labai daug klausimų, abejonių ir nesaugumo jausmą amerikiečiams ir visam pasauliui. Ką mes dabar jau matome, tai jo politinių pažadų nuostatos pergyvena tam tikrą transformacijos procesą. Nes Amerika yra ir išliks demokratine valstybe, su labai aiškiais sulaikymo ir atsvaros principais tarp vykdomosios valdžios – prezidento institucijos ir labai įtakingo JAV kongreso. Tai jo pažadai nuo rytojaus turės transformuotis į sprendimus. Tai tie kontraversiškai skirtingi ir skandalingai nuskambėję pareiškimai turės įgyti formalų apdarą. Kaip tai įvyks, čia jau visiems yra klausimas“, - teigia ambasadorius.

Stebėdamas viešąją erdvę ir politiko pareiškimus, Vygaudas Ušackas sako, kad pastebi Donaldo Tumpo pareiškimų švelnėjimą. „Žmogiškieji ištekliai, aplink naują prezidentą esantys pareigūnai, didžioji jų dalis, jie išpažįsta tas pačias vertybes kaip ir Europa. Tai jie be abejonės darys savo poveikį ir įtaką jo formaliems sprendimams. Lietuvai didžiausias klausimas yra mūsų saugumo interesas – neapibrėžtumas ir nežinomybė, kaip jis vertins Europą aplamai. Kaip jis vertins tas daugiašales institucijas, kaip ES, NATO. Nes jis kelis kartus įvardino tokių nerimą keliančių pareiškimų, bet dabar jau jie šlifuojasi, paskutiniu metu apie tai jis atsiliepia jau žymiai minkščiau“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šou pasaulio atėjęs prezidentas

Vygaudas Ušackas Donaldo Trumpo fenomeno priežastimi įvardina būtent jo charizmą ir ryšį su šou pasauliu. „Donaldas Trumpas vakarykščiame interviu dienraščiui „The Washington Post“ jau paskelbė savo naują šūkį rinkimams už ketverių metų. Ir tai, kad jis modernioje Amerikos istorijoje pradeda pirmas eiti savo pareigas su mažiausiu populiarumu. Tai čia koreguos jo neįprastą, charizmatišką, šou pasaulio atstovo vaidmenį ir jo pareiškimus į labiau balansuotus politinius sprendimus. Realybėje jis lygiai toks pat, koks ir televizijoje. Man keletą kartų teko su juo bendrauti prieš 10 metų, kai jo žmonos Melanijos kvietimu lankėmės jų namuose. Jis žaismingas, charizmatiškas, kartais per kelis santykius jis sau prieštarauja po du kartus. Jis labai sumanus, dinamiškas ir daug dirbantis. Ir didelis savo valstybės patriotas“, - naująjį JAV prezidentą vertina pašnekovas.

REKLAMA

Įdomiausiu Donaldo Trumpo prezidentavimo laikotarpiu Vygaudas Učackas įvardina pirmąjį pusmetį. „Kaip jis adaptuosis iš televizijos šou laidų dalyvio ir nesėkmingo investuotojo į naują vaidmenį – galingiausios valstybės prezidentą, čia bus įdomiausia. Ir priimti tokius sprendimus, kurie atitiktų JAV nacionalinius interesus. O jų dalis, ką pripažįsta ir demokratai ir respublikonai, galima sėkmingai įgyvendinti, jeigu yra sąjungininkai. Ir artimesnio vertybiniu, politiniu, ekonominiu požiūriu, nei kad būtų ES, nėra“, - nerimauti neleidžia ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA

Neprognozuojamas politikas

Politologas Lauras Bielinis sako, kad tai yra mažai prognozuojamas politikas, kuris jaus spaudimą tiek iš kitų politinių jėgų, žiniasklaidos ir visuomenės. „Aš manau, kad mes turime įvertinti pagrindinį veiksnį – Donaldo Trumpo neprognozuojamų veiksmų tikimybę. Ji yra daug didesnė, nei kitų politikų. Jis jau pademonstravo savo gebėjimą apversti viską aukštyn kojomis, ir tai gali savotiškai paveikti politikus ir politiką. Kitą vertus Donaldo Trumpo vidinė situacija Jungtinėse Amerikos valstijose yra gana įtempta. Ta prasme, kad naujasis prezidentas supranta ir jaučia spaudimą ir iš demokratų ir iš respublikonų pusės. Ir labai stiprų spaudimą ir iš žiniasklaidos. Dėl tos priežasties jis manau pasistengs kalbėti ir dirbti daug atsargiau, nei mums atrodo, žvelgiant į jį“ , - tv3.lt naujienų portalui sako politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bijoti, anot Lauro Bielinio, nereikia. Jis į ateitį žvelgia optimistiškai. „Nemanau, kad mes turim bijoti dėl Lietuvos ir Baltijos šalių. Mano galva, visos tos programos: karinės, ekonominės, politinės, kurios yra vykdomos dabar Baltijos šalių atžvilgiu, jos tęsis. Mano galva, Jungtinės Amerikos valstijos čia mato tikrą pirmoje eilėje politinė pagalbą ir įtakai Rytų Europoje. Tad aš pakankamai optimistiškai žiūriu į visą tą situaciją“, - sako pašnekovas.

Kol kas nežinome, kas yra Donaldas Trumpas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politologijos mokslų instituto politologas Romualdas Bakutis sako, kad šis politikas išsiskiria pirklio mentalitetu ir geriausios situacijos ieškojimu būtent tuo momentu. „Bent jau kol kas mes nieko negalime pasakyti apie Donaldo Trumpo politines pažiūras, apie jo doktriną būsimą. Nes dažnai jis vieną dieną pasako vieną dalyką, tada po kurio laiko, savo poziciją sušvelnina ir po to vėl grįžta prie senosios. Tai pagrindinė bėda yra ta, kad tiek jis pats, tiek jo komanda neturi labai aiškaus supratimo ir vertybinio stuburo, kaip elgtis. Tai labai tikėtina, kad daugelį problemų jie tiesiog gali spręsti bandydami ieškoti kažkokių sprendimų tam vienam kartui. O tokiu atveju, jei nėra konkrečios vertybinės politinės linijos, tai tie sprendimai gali būti derybų būdu priimti. Didžiausia problema ta, kad Donaldo Trumpo komanda ir jis pats turi tikrą pirklio mentalitetą. Ne kažkokias aiškias vertybines pozicijas, kurias turėjo Barako Obamos komanda. Tada buvo galima prognozuoti elgesį. O čia toks maždaug galbūt sutarsime, galbūt ne“, - situaciją komentuoja politologas.

REKLAMA

Anot politologo, Donaldas Trumpas yra absoliučiai nenuspėjamas. „Čia nėra labai gerai, kai tarptautinės politikos reikalai yra sprendžiami Twitter. Stabiliai politikai yra reikalingas kažkoks tai planas, o čia problemos yra tiesiog komentuojamos socialiniame tinkle, tada visas pasaulis bando spėti, kas čia buvo norėta pasakyti. Tai čia nekvepia niekuo geru. Esminis dalykas politikoje yra nuspėjamumas, o šiandien ypač Donaldo Trumpo politika yra nenuspėjama“, - sako pašnekovas. 

Neramina santykiai su Rusija ir ES

Romualdas Bakutis, paklaustas apie tai, ko laukti iš ateinančių ketverių metų, teigia, kad laukia pozityvių įvykių, tačiau pripažįsta, kad jaučia nerimą ir dėl Rusijos ir JAV santykių plėtros. „Yra ta sena kinų patarlė: „linkime savo priešams gyventi įdomiais metais“. Tai tikėkimės, kad tie įdomūs metai bus įdomūs pozityvumo prasme. O ne ta, kad sprendimai bus patys blogiausi. Taip, neramu. Artimiausiu metu kažkokios apokalipsės nebus, šiuos metus tikėtina, kad Maskva ir Vašingtonas aiškinsis tarpusavyje, kas yra kas. Nes abejoju, ar Rusija tiksliai žino, ko galima tikėtis iš Donaldo Trumpo. Tai matysime žvalgymąsi, ir kai pradės aiškėti, kas yra Donaldas Trumpas, kai pradės judėti kažkuria kryptimi, tada ir bus aišku, kas ir kaip ten. Nes dabar labiausiai neramu yra dėl to, kad mes iš tikrųjų nežinome, kas jis toks yra“, - sako politologas.

REKLAMA

Santykiai su Rusija nėra vienintelis klausimus keliantis naujojo prezidento politikos žingsnis. Politikas įžvelgia ir neaiškią D. Trumpo poziciją dėl NATO. „Donaldas Trumpas teigia, kad NATO aljansas yra pasenęs, kad galbūt reikėtų neginti valstybių, jei jos neinvestuoja į gynybą. Tai čia irgi yra įžvelgiamas tam tikras sąlygų kėlimas, tam tikrą pirklio mentalitetą. Didžiausia bėda būtų, jei JAV save pradėtų įsivaizduoti kaip gerai apmokamą saugumo bendrovę. Jei valstybės sumoka už tą saugumą, tai JAV tada gins juos. O jei sąlygos nėra tenkinamos, tai tada jau požiūris keičiasi. Tai Lietuva visoje šitoje situacijoje turėtų padaryti savo namų darbus ir būti užtikrinta, kad ir kas vyktų pasaulyje, turime padaryti viską teisingai, kad galėtume jaustis saugiai. Galbūt visas pasaulis sudegs, bet mes turime būti ramūs, kad padarėme viską teisingai“, - siūlo Romualdas Bakutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis prezidentas nėra politikas

Rytų Europos studijų centro ekspertas ir konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, kad laukia įdomūs laikai. „Į prezidento postą ateina ne politikas, nesuvaržytas politinių dogmų ir normų. Atėjo žmogus, kuris politikoje elgiasi kaip ir jis elgėsi iki šiol savo gyvenime. Ir informacijos sklaida socialiniuose tinkluose tai tik liudija. Tai gali būti daug tokių pareiškimų, kurie gali kelti įvairių klausimų, tai patarėjams bus darbo. Akivaizdu, kad turime labai įdomų veikėją“, - sako L. Kasčiūnas.

Ir vertindamas Donaldo Trumpo pareiškimus santykių su Rusija klausima, konservatorius Laurynas Kasčiūnas tikisi, kad sveikas protas atsiras palaipsniui. „Pasižiūrėjus į paskutiniuosius JAV prezidentus, visą laiką buvo bandymas ieškoti su Rusija naujo puslapio. Tiek ir Klintonas bandė su Jelcinu bendro taško, Bušas pažiūrėjo į akis Putinui, Obama su perkrovimo politika. Visi per metus kokius suprasdavo su kuo turi reikalą ir grįždavo prie tradicinės pozicijos. Ir aiškiai suprasdavo, kad Rusija yra labiau priešiška, nei partneris. Tai tokio sveiko proto aš tikiuosi ilgainiui atsiras“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Biurokratija neleis nuvirsti nuo bėgių Amerikos mašinai

Laurynas Kasčiūnas taip pat tikisi, kad amerikietiška tradicija neleis naujajam prezidentui peržengti ribų,. „Arba jis pats supras su kuo jis turi reikalą ir grįš prie tradicinės JAV užsienio ir saugumo politikos.

Arba, vis tik tikiu, kad jei jau kažkas bus, tai amerikietiška sistema – labai stipri biurokratija, labai stiprus stabdžių ir atsvarų mechanizmas, arsenalas žmonių, kuriuos jis pats jau paskyrė, valstybės ir gynybos sekretoriai bus tie, kurie nuvirsti nuo bėgių visai Amerikos mašinai. Aš pakankamai ramus, tikiu amerikietiška tradicija ir politine sistema“, - sako pašnekovas. Ekspertas taip pat nepamiršta, kad Donaldo Trumpo vadovavimo pradžios nereikia vertinti atskirai. Tai esminis procesas visame pasaulio kontekste. „ Trumpo išrinkimą reikia vertinti bendrame kontekste. Šie metai žada daug įvairių rinkimų Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Ten jaučiamos jėgos, kurios yra palankesnės Rusijos pusei, tai tokiu atveju situacija sudėtingėja. Bet dėl Trumpo ir Amerikos aš labai neabejočiau“, - sako Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų