REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Romanas Ratušnas, (WarMonitor3 nuotr.)

Ukrainoje atsisveikinama su žuvusiu garsiu aktyvistu Romanu Ratušnu. Jam buvo 24-eri. Jį pažinoję aktyvistai, kariškiai ir draugai negailėjo šilčiausių žodžių apie žuvusį jaunuolį, rašo euronews.com. Jaunuolis buvo gerai žinomas Ukrainoje dėl savo proeuropietiškų pažiūrų, kai protestavo Maidane, jam buvo vos 15 metų.

7

Ukrainoje atsisveikinama su žuvusiu garsiu aktyvistu Romanu Ratušnu. Jam buvo 24-eri. Jį pažinoję aktyvistai, kariškiai ir draugai negailėjo šilčiausių žodžių apie žuvusį jaunuolį, rašo euronews.com. Jaunuolis buvo gerai žinomas Ukrainoje dėl savo proeuropietiškų pažiūrų, kai protestavo Maidane, jam buvo vos 15 metų.

REKLAMA

24 metų Romanas Ratušnas žuvo mūšyje netoli Izyumo, maždaug už 90 kilometrų nuo Sievierodonetsko, kur Rusijos ir Ukrainos kariai kovoja dėl miesto kontrolės. Pilietinio ir aplinkosaugos aktyvisto mirtį patvirtino jo vadovaujama nevyriausybinė organizacija „Išsaugokime Protasiv Yar“.

„Romčikas buvo mūsų geriausias, drąsus žmogus, kuris visada buvo pirmas bet kuriame mūšyje ir niekada nerodė baimės“, – sakoma NVO pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniame mūšyje jis patruliavo žvalgyboje kaip kovinės grupės narys ir žuvo vykdydamas kovinę užduotį.

Nevyriausybinė organizacija teigė, kad būdamas 15-metis jis jau dalyvavo protestuose, dėl kurių 2014 metais įvyko revoliucija ir prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius buvo nušalintas nuo prezidento pareigų bei pabėgo į Rusiją.

REKLAMA

Kas buvo Romanas Ratušnas

Romanas Ratušnas vadovavo organizacijai „Išsaugokime Protasiv Yar“, kuri siekė išgelbėti Kijevo Protasiv Jaro slidinėjimo zoną nuo gyvenamųjų namų plėtros.

„Nepaisant šios sunkios netekties, mes tęsime Romano reikalą, toliau keisime ir kursime savo visuomenę, savo šalį, tęsime kovą už Didžiąją Ukrainos katedrą“, – rašė NVO.

„Romčikas yra su mumis! Jis amžinai eilėje!" – priduriama.

Prisiminimai ir pagarbos bei padėkos žodžiai Ratušniui pasipylė „Išsaugokime Protasiv Yar“ „Facebook„ puslapyje.

„Mano širdis sudaužyta. Toks puikus žmogus“, – paskelbė vienas žmogus.

„Kai dokumentavome Kijevo mūšį, turėjau garbės susitikti su juo ir drąsiais Protasiv Jaro kovotojais. Pamaniau sau – jei Romas ir šie perspektyvūs vaikinai yra Ukrainos ateitis – ši šalis yra gerose rankose", – rašoma kitame įraše.

Kitas „Facebook“ vartotojas rašė: „Nėra nei žodžių, nei jėgų susitaikyti su pragaru, kuriame gyvena Ukraina [kur ji netenka savo geriausių sūnų ir dukterų. [Šis] neįtikėtinas, šviesus žmogus išėjo už horizonto ne todėl, kad atėjo jo laikas, bet todėl, kad jis gynė savo žemę ir žmones joje“, – pridūrė jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ratušnas kariavo Ukrainoje nuo pat Rusijos invazijos pradžios vasario mėn. Jis dalyvavo mūšiuose prie Kijevo, o vėliau, kaip 93-osios brigados dalis, padėjo atkovoti Trostyanets iš Rusijos pajėgų, kartu kovojo Sumų srityje ir galiausiai prie Izyum.

Ukrainiečiai atsisveikina su kare žuvusiu Ratušnu

Šimtai ukrainiečių šeštadienį susirinko vienuolyne Kyjivo centre į 24 metų aktyvisto, žuvusio per kovas su Rusijos pajėgomis Rytų Ukrainoje, laidotuves.

Romanas Ratušnas, gerai žinoma Ukrainos 2014 metų proeuropietiškos revoliucijos figūra, žuvo birželio 9 dieną netoli Iziumo rytiniame Charkivo regiono. Jo laidotuvių apeigos vyksta Šv. arkangelo Mykolo vienuolyne.

REKLAMA

Keturi kariai įnešė R. Ratušno karstą, velionį pasveikino minia, kurioje buvo daug kariškių. Karstas buvo padėtas prie įėjimo į vienuolyną.

Į ceremoniją susirinkę šimtai žmonių atsinešė gėlių, Ukrainos vėliavų. Taip pat planuojamas susibūrimas centrinėje sostinės aikštėje Maidane, kur vyko svarbiausi 2014-ųjų proeuropietiškos revoliucijos, nuvertusios promaskvietišką vyriausybę, įvykiai.

R. Ratušnas buvo vienas pirmųjų Maidane 2013–2014 metų žiemą protestavusių studentų. Vėliau jis tapo garsiu kovos su korupcija aktyvistu. Rusijai vasario 24-ąją įsiveržus į Ukrainą, R. Ratušnas, kaip ir daugelis kitų civilių, įstojo į Ukrainos kariuomenę.

REKLAMA

Šią savaitę pasirodžiusios naujienos apie jo žūtį sulaukė daug komentarų socialinėje žiniasklaidoje Ukrainoje ir už jos ribų.

„Asmeniškai jo nepažįstu, bet [jo mirtį] išgyvenu kaip netektį“, – sakė ceremonijoje dalyvavusi studentė Alina Horhol.

„Jis tapo žmogumi, padariusiu įtaką mano pasaulėžiūrai ir tam, kas esu šiandien, – sakė ji. – Jis būtų pakeitęs mūsų visuomenę.“

R. Ratušnas bus palaidotas Kyjivo Baikovo kapinėse, kur palaidota daug garsių ukrainiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų