1984

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „1984“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „1984“.

Netrukus tai bus realybė: „prasikaltusius“ žmones rodys žemėlapyje

Sveiki atvykę į Kinijos „Socialinių kreditų sistemą“, kurioje surinktas žemas reitingas gali sugriauti jūsų gyvenimą net jeigu ir nuspręsite pasikeisti. Tarkime, atvykstate į Pekino oro uostą, bandote patekti į už 2 tūkst. kilometrų esantį Gvandžou. Bilietus parduodantis operatorius jums pareiškia, kad – jūs jau atspėjote – jūsų socialinis kreditas tam yra per žemas. Jūs ne tik būsite viešai pažemintas prieš kitus žmones eilėje, tačiau dar ir priverstas keliauti traukiniu.
2019-08-06

„Alžyro Orwellas“ ragina rašytojus kovoti su fundamentalizmu

lžyro rašytojas Boualemas Sansalas, kurio romane „2084-ieji“ (2084) vaizduojama distopinė religine teise valdoma valstybė, sako, kad rašytojams ir menininkams reikia prisidėti prie kovos su islamo ekstremizmu. „Literatūra ir menas nevaidina didelio vaidmens šioje kovoje su barbariškumu“, – sakė jis. Interviu naujienų agentūrai AFP 67 metų B.Sansalas ragino rašytojus naudotis savo žodžio laisve ir labiau kovoti su fundamentalizmu.
2017-03-03

Rusija: batalijos dėl istorijos tęsiasi (I)

Sename anekdote teigiama, kad „Rusija yra valstybė su nenuspėjama praeitimi“. Ko gero, būtų juokinga, jei šis anekdotas neatspindėtų šiuolaikinės politinės realybės. Kremlius laiko istoriją ideologinės įtakos instrumentu. Šiuo atžvilgiu situacija labai primena garsiąją George‘o Orwello antiutopiją „1984“, kurioje žinios apie praeities įvykius irgi buvo keičiamos pasikeitus aktualiai politinei konjunktūrai.
2014-12-01

Šiaurės Korėjoje vykdomas didžiausias istorijoje „istorijos valymas“

Vos kelioms dienoms praėjus po įvykdytos mirties bausmės Kim Jong Uno dėdei, KLDR naujienų agentūra, kuri archyvavo savo straipsnius internete, pradėjo didelio masto savo duomenų bazės „valymą“. Per kelias dienas buvo sunaikinta dešimtys tūkstančių tekstinių bylų, praneša „Guardian“. Ištrinti straipsniai, kurie buvo publikuoti Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje per pastaruosius trejus metus. Analitikai vadina šį praeities trynimo reiškinį didžiausiu per visą šalies istoriją.
2013-12-18

Sarajevo žiemos olimpinių žaidynių šlovė – su karo randais ir užmaršties žyme

Apleista ir pasmerkta nugrimzti užmarštin – taip atrodo vieta, kur 1984 metais vyko žiemos olimpinės žaidynės. Bosnijos sostinėje Sarajeve stovintys olimpiniai pastatai virto griuvėsiais ir dėl 1992–1995 metų konflikto, išardžiusio buvusią Jugoslaviją. Vienos fotografijos rodo olimpiados blizgesį ir šlovę, kai beveik prieš tris dešimtmečius buvusi Jugoslavija tapo pirmąja komunistų valdoma valstybe, gavusia teisę organizuoti žiemos olimpines žaidynes.
2013-12-10

Biometrija ir Džeimsas Bondas yra neatsiejami?

Pastarosiomis dienomis visas pasaulis eina iš proto dėl naujojo filmo apie legendinį britų šnipą Džeimsą Bondą, kuris dar žinomas ir kodiniu pavadinimu – kaip agentas 007. Be įspūdingų kovų scenų, brangių automobilių, gražių moterų yra dar vienas kvapą gniaužiantis ir dėmesį prikaustantis reiškinys, kuris pasikartoja daugelyje Bondiadų – biometrijos sprendimai ir jų taikymas.
2012-11-18
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų