REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitų metų biudžeto priėmimas Seimo virto cirku. Dėl saviizoliuotis nusprendusio, tačiau būdą ateiti į posėdį radusio konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, valstietis Dainius Gaižauskas net iškvietė į parlamentą policiją. Šiai neatvykus, pradėjo grasinti parlamentiniu tyrimu.

Kitų metų biudžeto priėmimas Seimo virto cirku. Dėl saviizoliuotis nusprendusio, tačiau būdą ateiti į posėdį radusio konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, valstietis Dainius Gaižauskas net iškvietė į parlamentą policiją. Šiai neatvykus, pradėjo grasinti parlamentiniu tyrimu.

REKLAMA

Dėl pačių valdančiųjų nesusikalbėjimo opozicija net pagrasino palikti parlamento salę, mat iš pradžių pritarę siūlymui švietimui skirti dar beveik 46 milijonus eurų, po akimirkos persigalvojo ir nusprendė, kad reikia surengti naują balsavimą. Nepaisant kilusių aistrų, svarbiausias įstatymą Seimas priėmė.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas sėdi neįprastoje parlamentarams vietoje – vertėjų būdelėje. Izoliavosi dėl koronaviruso grėsmės.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš vakar vakare pasidariau testą, šiandien ryte gavau atsakymą, prieš einant norėjau gauti atsakymą, gavau, kad jis yra neigiamas, bet vis tiek saugodamasis sužinojau, kad Seimo kanceliarija sudaro galimybę Seimo nariams balsuoti naujoje infrastruktūroje, kaip Seimo vertėjų būdelės. Atskiras įėjimas, nepatenkant į vidų, pakylam, čia yra 6-5 prieš mane tos būdelės“, – sako konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA

„Kokia izoliacija būdelėje, žiūrėkit… Kas čia per izoliacija būdelėje, atėjus į darbo vietą? Tai mes visi čia taip galime daryti. Arba yra izoliacija, arba jos nėra. Atėjimas į darbą, nesvarbu, į būdelę, laiptinėlę, į sandėliuką, tai nėra izoliacija“, – pasakoja buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Trapią daugumą turintiems valdantiesiems priimant biudžetą svarbus kiekvienas turimas balsas.

„Jeigu tai būtų, sakykim, opozicijos darbotvarkė, tai tikėtina, kad būčiau buvęs namuose, iš tiesų“, – teigia L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tuo pasipiktino opozicija. Dainius Gaižauskas prašęs Seimo vadovybės įsikišimo, bet nieko nepešęs, nusprendė veikti pats – iškvietė policiją.

„Jeigu yra žmogus saviizoliacijoje, negali eiti į darbą, jis turi būti namuose, ypač šiuo metu, kai sustiprintas karantinas, kai visų žmonių prašome sėdėti namuose, nekirsti savivaldybės teritorijos ir t.t. ir t.t.“, – kalbėjo valstietis Dainius Gaižauskas.

„Ponas Gaižauskas nuolatos bando apklausti Seimo narius, kviesti jiems policiją, šie jo siūlymai ir prašymai tikrai nėra naujiena“, – sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tačiau pareigūnai susisiekę su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru sužinojo, kad Kasčiūnui saviizoliuotis neprivaloma. Tad į Seimą neatvažiavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai neatvažiuoja policija, jūs tikrai žinote, ar ne? Čia yra neliečiamieji. Neliečiamieji valdžioj? Panašu, kad taip“, – pasakoja D. Gaižauskas.

„Aš manau, kad jam reikėtų apsibarstyti galvą pelenais ir atsiprašyti visos Lietuvos policijos, kuriai šiandien ypač sudėtingas metas ir toks melagingas, nepagrįstas iškvietimas trukdo darbui“, – teigia L. Kasčiūnas.

Bet greitai gimė kitas planas.

„Mes tikrai frakcijoje esam nusprendę, kad padarysime parlamentinę kontrolę, kaip išvis reaguojama į įvykius. Ar jie selekcionuojami, į vienus reaguoja, į kitus nereaguoja, nes… Taip būti negali“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

REKLAMA

„Buvęs policininkas Gaižauskas pareikalavo ir policija jo neklauso? Reikia parlamentinės kontrolės komisiją daryt. Gaižausko neklauso. Klausykit. Kur tai matyta? Čia taip pavojingai policija elgiasi, kad Generalinio komisaro kepurė gali nulėkt“, – sako liberalas Eugenijus Gentvilas.

Opozicijos pykčio valdantieji sulaukė ne tik dėl Kasčiūno, bet ir dėl savo klaidų balsuojant. Laisvės partijai atstovaujantis Artūras Žukauskas pateikė siūlymą, kad švietimui būtų papildomai skirta beveik 46 milijonai eurų.

Vaizdo įraše matosi, kaip konservatoriai rodo nykščius žemyn – nepalaikyti siūlymo. Tačiau po kelių akimirkų salė suošia – siūlymui pritarta. Sutrinka pirmininkaujantis konservatorius Razma, įsikišti suskumba ir Finansų ministrė.

REKLAMA

Biudžeto ir finansų komitetui vadovaujantis konservatorius Majauskas pareiškė, kad jis nesuprato už ką balsuoja. Šį kartą Seimas siūlymui nepritaria. Opozicija šaukia „gėda“.

Įširdusi opozicija pradėjo reikalauti Etikos komisijos išaiškinimo, ar balsavimas iš naujo nepažeidžia statuto. Valdantieji nenorėjo ir to, tačiau pagrasinus palikti salę, nusileista.

„Aš tokio cirko nematęs, Europos parlamente 5 metus prabalsuojam elektroniškai ir žmonės nesuprato, ką jie veikia Seime. Kaip jūs galit neužskaityti elektroninio balsavimo?“, – pasakoja darbietis Antanas Guoga.

Valdantieji pakrikimą demonstravo ir Etikos komisijoje, kur turėjo vieno nario daugumą. Iš pradžių komisija balsavo, kad perbalsuojant statutas buvo pažeistas. Tačiau tuomet vienai liberalei pareiškus, kad ji ir vėl nesuprato už ką balsuoja, surengtas naujas balsavimas. Iš antro karto ir vėl pavyko taip, kaip reikėjo valdantiesiems.

Atėjus metui balsuoti dėl viso kitų metų biudžeto, paaiškėjo ,kad konservatorių ir liberalų bėdos nesibaigia – jie neturi daugumos ir surinko 70 balsų. Vienu mažiau, nei būtina priimti įstatymui. Tačiau juos išgelbėjo 4 Mišrios grupės nariai, 2 “valstiečiai“ bei vienas socialdemokratas. Iš viso biudžetą palaikė 77 parlamentarai, 2 buvo prieš, o 49 susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų