REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl pandemijos moterys nukentėjo labiau nei vyrai.Sodra" nustatė, kad būtent moterys šiemet dažniau už vyrus prarado darbus.  Be to, vyriausybė keičia paramą nuo pandemijos nukentėjusiam smulkiam ir vidutiniam verslui.

Dėl pandemijos moterys nukentėjo labiau nei vyrai.Sodra" nustatė, kad būtent moterys šiemet dažniau už vyrus prarado darbus.  Be to, vyriausybė keičia paramą nuo pandemijos nukentėjusiam smulkiam ir vidutiniam verslui.

REKLAMA

Subsidijos bus mokamos visoms bent 30 proc. apyvartos netekusioms įmonėms, nesvarbu, iš kokio sektoriaus. O subsidijų dydis priklausys nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Verslininkai piktinasi, kad parama bus dukart mažesnė nei prašė, o ir numatytų 150 milijonų eurų visiems esą gali neužtekti.

Viešbučiams sunkmetis tęsiasi. 40 vietų viešbutis Vilkaviškyje šiuo metu pustuštis. Šalia esanti kavinė – uždaryta, maisto gaminti išsinešti neapsimoka. Darbo nėra, tad ir trečdalis darbuotojų atleisti.

„Priversti buvome atleisti 30 proc. ilgamečių darbuotojų, padiktavo laikmetis ir dar turbūt ne paskutiniai atleisti, jei taip tęsis toliau“ – sako viešbučio savininkas Arvydas Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkams per pandemiją atleidžiant nebereikalingus darbuotojus ypač nukentėjo moterys, būtent jos sudaro didžiąją dalį naujų bedarbių. O vyrams, atvirkščiai, lengviau susirasti darbą, jų 9 tūkst. daugiau įsidarbino negu buvo atleisti. Daugiausiai darbo neteko, „Sodros" duomenimis, kelionių agentūrų darbuotojų, baldininkių, draudimo agenčių, viešbučių, restoranų darbuotojų.

REKLAMA

„Tose veiklose dirbančių moterų dalis siekė 60-70 proc. stebėjome, kad moterų daugiau atleidžiama nei priimama“, – pasakoja „Sodros“ atstovė Kristina Zitikytė.

Nukentėjusiems darbuotojams vyriausybė jokių naujų priemonių nežada, negana to, darbo paieškos 200 eurų išmokų nuo sausio taip pat nebeliks. Palieka tik kasmėnesines pusantros minimalios algos dydžio subsidijas už prastovas ir naujai įdarbintiems darbuotojams, taip pat 257 eurų išmokas nukentėjusiems individualia veikla užsiimantiems žmonėms.

„Covid sąlygomis tam tikri ūkiai gali veikti, egzistuoti. Parama turi būti kuo tikslesnė, kad padėtų labiausiai nukentėjusiems, o ne visiems, kurie dalyvauja darbo rinkoje ar iš jos iškrenta. Priemonės turi būti taiklesnės“, – teigia laikinasis ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu nuo pandemijos sukentėjęs verslas su vyriausybe kovoja dėl naujos paramos. Vyriausybė sutinka atsisakyti įmonių skirstymo pagal sektorius ir kiekvieną vertins individualiai. Subsidijas nuo sausio žada pradėti mokėti toms smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurių apyvarta kovo-spalio mėnesiais krito 30 ir daugiau procentų, tad paramą turėtų gauti daugiau bendrovių, ministerijos skaičiavimu, iki 70 tūkstančių.

„Turėtų gauti 25 proc. sumokėto GPM subsidiją, bet ne mažiau negu 500 eurų“, – kalbėjo laikinasis ministras Rimantas Sinkevičius.

Tačiau verslininkai skundžiasi, kad žadama parama per maža, mat reikalavo dvigubai daugiau: 50, o ne 25 proc. dydžio subsidijų nuo pernai sumokėtų gyventojų pajamų mokesčių. O ir subsidijų esą visiems gali neužtekti, mat vyriausybė žada padalinti tik 150 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar užteks apskritai pinigų? Jei bus einama keliu, kas pirmas, tas laimingas, nebus geras variantas. Įmonės užsiėmusios rutina nespės pateikti“, – sako darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Nors dalis verslų ir sunkiai laikosi, bendra padėtis šalies ūkyje gera, o pagal sumokamus mokesčius Sodra mato bendrą šalies darbuotojų algų augimą. Po pavasarinio stabtelėjimo algos vėl įgauna pagreitį ir šiuo metu jau siekia 900 eurų į rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų