REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimieji koalicijos partneriai konservatoriai ir liberalai nuo pat ryto zuja po Seimą ir derasi dėl būsimų ministrų. Partijų lyderiai leidžia suprasti, kad dalis kandidatų jau aiškūs, tačiau paskelbti juos žada tik tada, kai susiderės dėl visų kėdžių. Gabrielius Landsbergis, beje, jau tikina postų visai nenorintis. Reikalų turi ir būsimoji opozicija. Saulius Skvernelis pareiškė neatmetantis galimybės tapti opozicijos lyderiu.

Būsimieji koalicijos partneriai konservatoriai ir liberalai nuo pat ryto zuja po Seimą ir derasi dėl būsimų ministrų. Partijų lyderiai leidžia suprasti, kad dalis kandidatų jau aiškūs, tačiau paskelbti juos žada tik tada, kai susiderės dėl visų kėdžių. Gabrielius Landsbergis, beje, jau tikina postų visai nenorintis. Reikalų turi ir būsimoji opozicija. Saulius Skvernelis pareiškė neatmetantis galimybės tapti opozicijos lyderiu.

REKLAMA

Deryboms dėl postų tęsiantis partijų lyderių susitikimai keliasi į mažesnes erdves. Trečiadienio rytą populiarus būsimosios premjerės Ingridos Šimonytės kabinetas. Po dešimtos ryto iš jo jau išeina Laisvės partijos lyderė Armonaitė.

„Mes kavos išgėrėme ir kalbamės, kas galėtų būti geriausi kandidatai į ministrus“, – sako Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl kartu nematyti Liberalų sąjūdžio vadovės Čmilytės-Nielsen?

„Čia derybos nevyksta, vyksta konsultacijos“, – pasakoja A. Armonaitė.

Neoficialiomis žiniomis, dalį kandidatų į ministrus partijos jau beveik susiderėjo. Tačiau kai kurių portfelių geidžia dvi arba visos trys politinės jėgos. Vienas tokių – švietimo, mokslo ir sporto ministro postas. Tarp konservatorių kandidatų skamba Jurgitos Šiugždinienės pavardė. Ji į Seimą išrinkta Šilainių vienmandatėje apygardoje. J. Šiugždinienė – docentė, laikinai ėjo Kauno technologijos universiteto rektorės pareigas. TV3 žinioms ji sakė derybų nekomentuojanti. Tačiau kandidatų į valias turi ir Laisvės partija, turėsianti tris kėdes Vyriausybėje.

REKLAMA

„Mes turime ir Vilniaus vicemerą, kuris dabar ateina į Seimą – Vytautą Mitalą, kadenciją baigusį rektorių Artūrą Žukauską, turime pora pavardžių, kurios yra ne partijų nariai, bet švietimo profesionalai“, – teigia A. Armonaitė.

„Žodis „įtampa“ yra labai pervertintas, tikrai įtampos nėra. Yra taip, kad visos partijos per šituos rinkimus deklaravo švietimą savo svarbiu prioritetu“, – kalbėjo kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė.

Rytinių pasitarimų nesureikšmina ir I. Šimonytė:

„Susitikom išgerti kavos ir pasikalbėti, tai turbūt nėra labai neįprastas dalykas Seime.“

Tačiau veiksmas kabinete nenutrūksta. G. Landsbergis irgi sako, kad davė tik kavos. Konservatorių pirmininkui gali būti matuojamas Užsienio reikalų ministro postas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nenoriu jokių postų, o kaip bus, taip bus. Neturiu jokio polinkio matuotis kėdes, šildytis pozicijas, nešioti portfelius“, – sako konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Tad kas lieka?

„Nebūtinai Vyriausybėj dirbdamas, bet kad Vyriausybės darbas būtų sėkmingas. Labai patirta tai, dėl to. Manau, kad visai neblogai vadovaučiau frakcijai“, – pasakoja G. Landsbergis.

Panašu, kad G. Lansbergis eina R. Karbauskio keliu, iš kurio konservatoriai kadencijos pradžioje šaipėsi – laimėjusios partijos pirmininkas gali vadovauti tik frakcijai ir galbūt komitetui. Dar vienu konservatorių kandidatu į užsienio reikalų ministrus minimas Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, negėriau šiandien kavos su I. Šimonyte“, – teigia Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Be penkių minučių Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vis dar negali atsakyti – Liberalų sąjūdis turės du ar tris ministrus. Partija demonstruoja apetitą – nori Seimo pirmininko kėdės ir dar trijų ministrų, nors I. Šimonytė aiškina, kad duos „bent du“. Tikėtina, kad jiems teks rinktis tarp Kultūros, Aplinkos bei Vidaus reikalų ministerijų.

„Nenoriu kalbėti, kol mes nesutarėm koalicijos viduje dėl sričių ir kol nesame pasirengę išeiti ir per vieną kartą įvardyti visas sritis“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Tuo metu ne mažesnės dramos vyksta opozicijoje vėl dirbsiančių socdemų stovykloje.

Susirinkusi trylikos narių socialdemokratų frakcija vieno balso persvara nusprendė, kad seniūnas bus ne pirmininkas Gintautas Paluckas, o Algirdas Sysas. G. Paluckas glaisto situaciją, esą jis pretenduos į Seimo vicepirmininko kėdę.

„Yra prastas sprendimas sudėti visus kiaušinius į vieną krepšelį ir užsėsti vienu užpakaliu visas kėdes“, – sako socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas.

Tačiau socdemai net nebūtinai vicepirmininko postą gaus. O realybė ta, kad G. Palucko pralaimėjimus jau tampa sunku suskaičiuoti. Partija ne tik nebus koalicijoje, bet Paluckas sugebėjo vos kelių balsų persvara pralaimėti ir vienmandatėje. Dar anksčiau jis nepasiekė pergalės mero rinkimuose, o netrukus po to – irgi nesugebėjo laimėti vienmandatėje apygardoje. Tačiau G. Paluckui tai nėra ženklai trauktis iš pirmininko pareigų.

REKLAMA

„Iš savo frakcijos aš tikrai nejaučiu jokio nepasitikėjimo, nes mes kalbėjome atvirai, demokratiškai“, – pasakoja G. Paluckas.

O štai vis dar premjeras Skvernelis iki Seimo vicepirmininko nusileisti neketina.

„Vicepirmininku tikrai nebūsiu“, – teigia Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Bet opozicijos lyderiu – galbūt.

„Tokie svarstymai buvo, jeigu bus formuojama šešėlinė Vyriausybė ir bus apsispręsta, kad reikalingas opozicijos lyderis – 16-os Vyriausybės vadovas, arba ne, tai tie klausimai išsispręs“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Naujasis Seimas darbą pradės jau poryt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų