REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėjų garbės teismas pasigailėjo ryte iki galo neišsipagiriojusio ir už vairo sėdusio Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Mindaugo Striauko. Jam siūlo skirti ne pačią griežčiausią bausmę atleidimą, o apsiriboja griežtu papeikimu. Tiesa, klausimas, ar teisėjas išsaugos savo pareigas, lieka neišspręstas, mt savo žodžio dar netarė Teisėjų taryba, o galutinį žodį tars prezidentas.

Teisėjų garbės teismas pasigailėjo ryte iki galo neišsipagiriojusio ir už vairo sėdusio Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Mindaugo Striauko. Jam siūlo skirti ne pačią griežčiausią bausmę atleidimą, o apsiriboja griežtu papeikimu. Tiesa, klausimas, ar teisėjas išsaugos savo pareigas, lieka neišspręstas, mt savo žodžio dar netarė Teisėjų taryba, o galutinį žodį tars prezidentas.

REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Mindaugą Striauką pareigūnai sustabdė gegužės 19-ąją, 7 valandą ryto sostinėje. Anot policijos, teisėjas nepadarė jokio pažeidimo, tiesiog buvo sustabdytas patikrinimui. Tada M. Striaukui ir buvo nustatytas 0,61 promilės girtumas.

Po šio įvykio teisėjo likimas pakibo ant plauko. Prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo, ar reikia atleisti M. Striauką iš pareigų, tačiau Teisėjų taryba neskubėjo priimti sprendimo. Klausimas buvo atidėtas dėl teisėjų garbės teismo, kuris penktadienį pateikė savo verdiktą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų garbės teismas M. Striaukui skyrė ne pačią griežčiausią bausmę, tai yra siūlymą atleisti iš pareigų, o griežtą papeikimą. Tokia švelnesnė bausmė, pasak teismo, adekvati padarytam pažeidimui. Esą atsižvelgta į tai, kad pats M. Striaukas Teisėjų tarybai ir garbės teismui prisipažino, kad įvykio išvakarėse gėrė, ir gailėjosi, kad rytą važiavo į darbą iki galo neišsipagiriojęs.

REKLAMA

„Teisėjas pripažino savo nederamą elgesį, atsiprašė teismų bendruomenės, teisėjų, kad charakterizuojamas tik teigiamai. Šis papeikimas kuriam laikui užkirs kelią kilti karjeros laiptais, pereiti į aukštesnės instancijos teismą ir panašiai“, – sako prezidento paskirta atstovė teisėjų garbės teisme Rita Miliūtė.

„Tai yra drausminė nuobauda, kuri yra viena iš griežčiausių, ne pati griežčiausia, bet antra pagal griežtumą, ir jis sukelia dideles pasekmes man. Šiai dienai dar visiškai neaišku, ar aš liksiu teisėjo pareigose, nes yra ir kitokių nuomonių“, – pasakoja teisėjas M. Striaukas.

REKLAMA
REKLAMA

M. Striaukas kalba apie tai, kad garbės teismo žodis nėra galutinis. Lemiamą sprendimą dėl teisėjo turės priimti Teisėjų taryba, kurios nariai nevienareikšmiškai vertina M. Striauko veiksmus. Skirtingos nuomonės išryškėjo ir garbės teisme.

„Buvo ir kitokių nuomonių, tačiau yra sutarta, kad tiesiog mes pateikiame sprendimą ir neaiškiname, kuri, kieno nuomonė buvo“, – teigia R. Miliūtė.

„Nepaisant to, kad aš pripažįstu, kad padariau šiurkštų teisės pažeidimą, tačiau tai yra ne nusikaltimas, nenusižengimas baudžiamąja prasme, už ką lygiai taip pat atleidžiama iš pareigų, todėl, duok Dieve, įkvėptas kolegų, noriu pasakyti, tikėkimės, kad praktika keisis“, – kalbėjo M. Striaukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats M. Striaukas pasakoja, kad yra pavyzdžių, kai už neblaivumą bausti teisėjai toliau sėkmingai darbuojasi.

„Aš žinau vieną atvejį, kuomet teisėjas, būdamas didesnio neblaivumo laipsnio, sustabdytas policijos pareigūnų liko pareigose, taip pat dėl jo asmeninių kvalifikacinių gebėjimų, savybių. Aš nesakau, kad turiu kažką ypatingo. Mano atvejis, galiu drąsiai pasakyti, buvo atsitiktinis, tai nebuvo sistema, tai nebuvo pažeidimas, kuris nuolat kartojosi. Vienintelis atvejis, kuris niekada nepasikartos.“

Teisėjui taip pat skirta administracinė nuobauda – 800 eurų bauda – ir pusmečiui atimta teisė vairuoti. Draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti alkoholiniai variklio užraktai, galios 12 mėnesių. Gatvėje kalbinti vilniečiai skirtingai vertina M. Striauko karjeros galimybes.

REKLAMA

„Gal neapdairumas žmogaus, skaitau, kad reikėtų pabarti ir pasakyti, kad sekantį kartą būtų apdairesnis ir iš vakaro niekad nenaudotų."

„Mane domina, kaip yra baudžiami kiti žmonės, ne teisėjai. Jeigu nubaustas taip, kaip ir kiti žmonės, tada viskas tvarkoje. Jeigu jam kažkokia išimtis daroma, tada problema.“

„Čia alkoholis. Jeigu taip kur nors paslydo, dar nieko, bet alkoholis negerai.“

„Gal labai geras darbuotojas, o klaidų padaryti, žinot, labai greitai galima.“

„Jeigu geras teisėjas, jeigu jis gailisi ir supranta, ką jis padarė, tai nemanau, kad turėtų karjera baigtis šitoje vietoje.“

Ir nors paprasti žmonės dėl vairavimo išgėrus iš darbo neatleidžiami, korupciją stebinčios ir analizuojančios organizacijos mano, kad teisėjai turi būti baudžiami ypač griežtai. Šią istorija jie lygina su garsiuoju praėjusių metų masiniu teisėjų sulaikymu. Esą nesimato, kad teisėjų bendruomenė darytų išvadas. Esą tiek ši, tiek kitos panašios istorijos daro didelę reputacinę žalą visai teisėjų bendruomenei.

REKLAMA

„Tokias aukštas pareigas užimantys žmonės vienareikšmiškai turėtų laikytis aukščiausių reputacijos standartų ir rodyti pavyzdį kitiems. Praėjo šiek tiek daugiau negu metai po teisėjų bendruomenę sukrėtusio skandalo, labai įdomu, kaip bendruomenė vertina skirtingas rizikas. Kam skiria daugiau dėmesio, kam mažiau, nes dabar ne visada aišku“, – sako „Transparency International“ atstovė Ingrida Kalinauskienė.

Jei Mindaugas Striaukas būtų įpūtęs kaliomis dešimtosiomis promilės mažiau, visų problemų būtų išvengta, mat diskusijos dėl leistino alkoholio kiekio Lietuvoje dar nesibaigė. Šiais metais valstiečiai svarstė, ar registruoti nulio promilių iniciatyvos pataisas, kurios visiškai uždraustų bet kokį alkoholio kiekį vairuotojo organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šios iniciatyvos vasario mėnesį valdantieji atsisakė. Europoje leistinas alkoholio kiekis vairuotojo kraujyje svyruoja nuo nulio iki 0,9 promilės. Mokslininkai aiškina, kad alkoholis, kiekvieną žmogų veikia skirtingai.

Esą girtumas nuo 0,3 iki 0,5 promilės jau gali trukdyti vairavimui. Tačiau dalis mokslininkų teigia, kad stipresnis poveikis reakcijai ir vairavimo įgūdžiams jaučiamas tik tada, kai vairuotojo kraujyje būna daugiau nei 0,8 promilės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų