REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Seimo rinkimams savo sąrašus pristatė jau visos didžiosios partijos. Šiandien paskutinieji iš apklausų lyderių tai padarė Sauliaus Skvernelio, Ramūno Karbauskio, ir Aurelijaus Verygos vedami valstiečiai. Kas rinkėjus vilioja naudodamiesi karantinu, o kas ginkluojasi žymiais veidais – žvaigždėmis, aktoriais, medikais –  ar naudoja kitas įdomias strategijas?

Artėjant Seimo rinkimams savo sąrašus pristatė jau visos didžiosios partijos. Šiandien paskutinieji iš apklausų lyderių tai padarė Sauliaus Skvernelio, Ramūno Karbauskio, ir Aurelijaus Verygos vedami valstiečiai. Kas rinkėjus vilioja naudodamiesi karantinu, o kas ginkluojasi žymiais veidais – žvaigždėmis, aktoriais, medikais –  ar naudoja kitas įdomias strategijas?

REKLAMA

„Ketvirta pirmininko pavaduotoja partijos Aušra Norkienė, penktas pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, šeštas akademikas Eugenijus Jovaiša, septinta Agnė Širinskienė“, – sako Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Pagaliau paaiškėjo galutinė „valstiečių žaliųjų“ komandos sudėtis Seimo rinkimuose. Penktadienį skelbtas startinis trejetas nepasikeitė: Saulius Skvernelis pirmas, Ramūnas Karbauskis antras, Aurelijus Veryga trečias. O štai Ramūno Karbauskio dešinioji ranka Seime, valstietė Agnė Širinskienė lenktynėse dėl Seimo narių kėdžių paženklinta ne ketvirtuoju, kaip anksčiau spėliota, bet septintuoju numeriu. Sąrašą neva rikiavo ir pagal lytį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turėjom kriterijus, kuriuos prašėm, kad mūsų kolegos atsižvelgtų, kad būtų kiekviename dešimtuke nemažiau 3 moterys“, – pasakoja R. Karbauskis.

REKLAMA

Sąraše nemažai Skvernelio Vyriausybės esamų ir buvusių ministrų, patarėjų. 13-as Vyriausybės kancleris Arvydas Stončaitis, 14-as  buvęs Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, kiek žemiau ministro pirmininko patarėjas Lukas Savickas, antrame dešimtuke liko ministrai Linas Kukuraitis ir Kęstutis Mažeika. Sąraše vietos atsirado ir „Naisių vasaros“ agronomui Pijui, aktoriui Aurimui Žviniui.

„Jeigu šnekėti apie tuos, kurie yra nepartiniai, Linas Kukuraitis nepartinis. Mes turime 4-is žmones iš „Vieningo Kauno“. Kurie yra sąraše, apygardose. Žmonių, kurie nėra „valstiečių žaliųjų sąjungos“ nariais šiame sąraše yra“, – teigia R. Karbauskis. 

REKLAMA
REKLAMA

Visos rinkiminėse apklausose dažniausiai minimos partijos: valstiečiai, socialdemokratai ir konservatoriai jau pristatė savo pasirinkimus.

Konservatorių sąraše pirmaisiais smuikas groja Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė, Paulius Saudargas, Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė.

Socialdemokratų priekyje pirmininkas Gintautas Paluckas, Rasa Budbergytė ir trečiuoju numeriu Seimo rinkimuose turėjo dalyvauti Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, tačiau šios galimybės atsisakė. Toliau rikiuojasi Orinta Leiputė, Romas Lazutka, Julius Sabatauskas, Dovilė Šakalienė. Dalis politologų socialdemokratų sąrašą iš trijų didžiausių partijų laiko pačiu įdomiausiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas labiausiai nustebino, kad ten nebeliko vietos tokiems senesniems, vyresniems partijos žmonėms. Toks įspūdis susidaro, kad norėjimas atsinaujinti, atsišviežinti, atjaunėti pagal amžių kandidatų. Atsiranda žmonių, kurie iš viso niekada net nėjo vadovaujamų pareigų“, – kalbėjo politologė Jūratė Novagrockienė.

Apžvalgininkai taip pat akcentuoja, kad didžiosios partijos smarkiai koregavo savo sąrašus ne tik pagal populiarumą, bet pagal konkrečias rinkimų strategijas.

„Pavyzdžiui, konservatorių partijoje mes matome tą liberalesnį sparną šiek tiek per reitingavimą, tą patį šiek tiek nuleistą žemiau, o į pirmas pozicijas pritraukiami matomi, bet konservatyvūs lyderiai“, – sako politologas Bernaras Ivanovas.

REKLAMA

Sąrašus jungia panaši struktūra. Šalia aiškių lyderių partijos stengiasi maišyti autoritetingus ir gerai viešoje erdvėje matomus kandidatus.

„Toliau vietos yra suskirstomos į dvi grupes, tai reitinginiai lyderiai, tie žmonės, kurie partiją remiančių žmonių nuomone, yra išties autoritetingi. Kita grupė žmonių, tie žmonės, kurių veidai yra atpažįstami“, – pasakoja politologas Lauras Bielinis.

Tuo metu, valstiečiai, pasak politologų, karantino metu įgytą pranašumą bando naudoti kaip pagrindinį ginklą.

„Šiais metais per rinkimus populizmo ir purvinų technologijų mes pamatysime daugiau. Tų pačių valstiečių strategija absoliučiai populistinė negu praeitą kartą. Jeigu praeitą kartą jie ėjo su valstybinio kapitalizmo šūkiu, tai dabar jie eina praktiškai su vienintele strategija tautos gelbėjimo nuo Covido“, – teigia politologas Bernaras Ivanovas.

REKLAMA

Visuose sąrašuose galima rasti asmenybių, kurios į rinkimus buvo pakviestos vien tik dėl žinomumo.

„Garsios pavardės, garsūs žmonės yra kviečiami į sąrašus. Tai jeigu imant didžiąsias partijas, tai visos turi po generolą buvusį, kariuomenės vadą. Dauguma partijų pasikvietė gydytojus, kurie karantino laikotarpiu buvo labiau matomi“, – kalbėjo J. Novagrockienė.

Garsių pavardžių labiausiai reikia mažesnį populiarumą turinčioms partijoms. Darbo partijos sąraše Klaipėdos „Neptūno“ komandos vidurio puolėjas Simas Galdikas, Liberalų sąjūdis priglaudė Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Geresnio rezultato susivieniję tikisi Artūras Zuokas, Remigijus Žemaitaitis ir Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naujiems dariniams visada yra viena problema. Išeksponuoti save efektingai, nes ilgiau egzistuojančios politinės partijos jos per ilgą laiką sugeba save parodyti visuomenėje ir išsieksponuoja gana efektingai ir ilgam, kai tuo tarpu naujos politinės jėgos, jos turi per trumpą laiką savotiškai sprogti įrodyti, kad yra, patikti ir priversti apie save galvoti tuos, kurie dar vakar nežinojo, kad tokios partijos yra“, – sako L. Bielinis.

Šiemet Seimo rinkimai vyks rudenį, spalio 11-ą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų