REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį parlamentas galutinai priėmė įstatymo pataisas, kurios leidžia indeksuoti senatvės pensijas ir tuo atveju, kai šalies ekonomika traukiasi.

Antradienį parlamentas galutinai priėmė įstatymo pataisas, kurios leidžia indeksuoti senatvės pensijas ir tuo atveju, kai šalies ekonomika traukiasi.

REKLAMA

Už įstatymo pataisas balsavo 116 Seimo narių, o 1 susilaikė. Kad įsigaliotų, jas dar turės pasirašyti prezidentas.

Pagal iki šiol galiojantį įstatymą pensijos yra didinamos tik tada, kai yra dvi aplinkybės: auga darbo užmokesčio fondas ir bendrasis vidaus produktas (BVP).

Finansų ministerija prognozuoja, kad nepaisant koronaviruso pandemijos, šiemet Lietuvos darbo užmokesčio fondas ir toliau didės (4,8 proc.), bet BVP susitrauks (-1,5 proc.).

Dėl šios priežasties pensijos neturėjo būti didinamos.

Tačiau Vyriausybė pateikė įstatymo pataisas, kuriomis minėtą nuostatą pasiūlė pakeisti ir nustatyti, kad pensijų indeksavimas nebūtų vykdomas tik tada, kai yra abi minėtos sąlygos – tiek BVP, tiek darbo užmokesčio mažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi Seimui pakeitus įstatymą, nuo kitų metų pradžios pensijos turėtų didėti 7,17 proc., skaičiuoja Socialinės apsaugos ministerija.

Dėl to vidutinė senatvės pensija padidėtų nuo 377 eurų šiais metais iki 404 eurų kitąmet, o vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu – nuo 399 iki 428 eurų.

REKLAMA

Tačiau tai dar ne viskas, nes įstatyme yra numatyta galimybė pensijas didinti ir papildomai. Ankstesnis Seimas ir laikinoji Vyriausybė tam pinigų nebuvo numačiusi biudžete. Tačiau naujoji valdžia jų žada rasti.

Pažadėjo ir papildomą didinimą

Seimo posėdyje konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad yra svarbu vykdyti įsipareigojimus pensininkams.

„Yra priimti įstatymai, įskaitant ir prezidento iniciatyvą indeksuoti pensijas papildomai taip, kad ji vidutiniškai didėtų 9 proc. Tam reikės numatyti papildomą 67 mln. eurų finansavimą ir tai bus padaryta.

REKLAMA
REKLAMA

Pensininkai neturėtų turėti menkiausių abejonių, kad Vyriausybė vykdys įsipareigojimus ir pensijos jiems didės taip, kaip numato įstatymai“, – kalbėjo M. Majauskas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantis Tomas Tomilinas atkreipė dėmesį, kad įstatymu nekeičiama pensijų indeksavimo formulė.

„Šiuo atveju tai yra tiktai esamo mechanizmo tobulinimas. Todėl nėra daroma jokia revoliucija. Tiesiog gyvenimas diktavo savo sąlygas, savo aplinkybes. Mes turime labai netipinę krizę, kai BVP augimo nebeturime, bet turime pakankamai neblogą rodiklį, palyginti su kitomis šalimis ir turime augantį darbo užmokesčio fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl šiomis pataisomis opozicijos ir pozicijos pastangomis yra sukurtos prielaidos tolimesniam pensijų indeksavimui“, – aiškino T. Tomilinas ir pridūrė laukiantis, kada Vyriausybė pateiks patobulintą biudžetą su jame numatytomis lėšomis papildomam pensijų indeksavimui.

Dėkojo verslui už didesnes algas

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis stebėjosi, kad kiti parlamentarai nuopelnus dėl pensijų didinimo priskiria Seimui ar Vyriausybei.

„Norėčiau padėkoti Lietuvos verslininkams, kurie sugebėjo darbo užmokestį proporcingai kelti kiekvieną mėnesį, kiekvienais metais ir tas indeksavimas yra dėka jų.

Jeigu nekiltų atlyginimai, nebūtų eksporto, nebūtų gamybos, nebūtų skatinamas verslas, tai, ko gero, vargu bau ar mes čia galėtume džiaugtis ir postringauti, kokie mes čia geri ar nuostabūs ir 9 proc. ar daugiau galėsime indeksuoti tas pensijas“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Taip pat Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Glaveckas filosofiškai svarstė: tikėjimas, kad rytoj bus pyragėliai ne visada pasiteisina.

„Mes pažadame, kad 63 mln. eurų kitais metais bus skirti nepriklausomai nuo ekonomikos augimo, jos būsenos. Tas yra gerai. Tie pinigai, dar papildomai reikia pasakyti, yra iš skolintų lėšų, iš europinių pinigų.

Ir tie europiniai pinigai atsiranda taip pat ir šitoje eilutėje dėl to, kad yra sustabdytas Stabilumo ir ekonomikos augimo pakto veikimas, kuris leidžia didinti biudžeto deficitą, valstybės skolą, kitus rodiklius, kurie anksčiau buvo stabdomi“, – kalbėjo K. Glaveckas.

Jis įspėjo, kad koronavirusas kitais metais veikiausiai nebus įveiktas ir žmonėms parama reikalinga tačiau ekonomikos prasme tai esą iškels daug klausimų.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžė, kad priimta įstatymo pataisa keičiama ne pensijų indeksavimo formulė, o sąlygos, kada ją taikyti ar netaikyti. Jis priminė, kad įstatymas dėl pensijų indeksavimo priimtas dar 2015 m. ir dėkojo, kad jo neatšaukė nei buvę, nei dabartiniai valdantieji. Seimo narys taip pat tikino, kad pensijų didinimui pensijų „Sodroje“ yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų