REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio plenariniame posėdyje Seimas nusprendė nepritarti Vyriausybės pateiktam „Sodros“ biudžetui ir su juo susijusiems įstatymams.

Ketvirtadienio plenariniame posėdyje Seimas nusprendė nepritarti Vyriausybės pateiktam „Sodros“ biudžetui ir su juo susijusiems įstatymams.

REKLAMA

Šiam žingsniui posėdyje pritarta bendru sutarimu.

Pristatydamas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto išvadas dėl tokio sprendimo jo pirmininkas Mindaugas Lingė sakė, kad atmestuose įstatymų projektuose nebuvo numatyta pakankamai lėšų kai kurioms kitų metų išmokoms.

Anot jo, pensijoms papildomai indeksuoti pagal galiojantį įstatymą reikia numatyti pensijų draudimui iš viso 67 mln. eurų (iš jų –  36,7 mln. eurų valstybės biudžeto asignavimai bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai kompensuoti).

Lėšos šiam įstatymui įgyvendinti nėra numatytos Seimui pateiktuose svarstyti 2021 metų valstybės ir „Sodros“ biudžetų projektuose.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, reikia numatyti papildomai pensijų socialiniam draudimui iš viso 9,5 mln. eurų (iš jų – 5,3 mln. eurų  valstybės biudžeto asignavimai bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai kompensuoti) kai kurių kitų įstatymų įgyvendinimui.

REKLAMA

Vyriausybė Seimui siūlė patvirtinti daugiau nei 5,02 mlrd. eurų sieksiančias kitų metų „Sodros“ biudžeto pajamas ir beveik 5,01 mlrd. eurų išlaidas.

Kitų metų „Sodros“ biudžete numatyti svarbiausi rodikliai, kiek lėšų bus skiriama pensijoms ir visoms kitoms išmokoms, kiek jos turėtų būti didinamos, taip pat kokio dydžio įmokos turi būti mokamos už skirtingas draudimo rūšis.

Dabartinė laikinoji arba jau naujoji Vyriausybė turės patobulinti dabartinį biudžeto projektą ir iš naujo teikti Seimui.

Jis turi priimti naują biudžeto projektą iki šių metų pabaigos.

Komentuodama šįryt pasirodžiusius paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės pasisakymus, kad pensijoms trūksta pinigų, Finansų ministerija išplatino pranešimą.

REKLAMA
REKLAMA

Jame teigiama, kad pagal dabar galiojančias Socialinio draudimo pensijų įstatymo 8 straipsnio nuostatas pensijų indeksavimas nevykdomas, jei paskelbtame Ekonominės raidos scenarijuje apskaičiavimo metais ir (ar) po jų einančiais kalendoriniais metais bendrojo vidaus produkto palyginamosiomis kainomis ir (ar) darbo užmokesčio fondo pokyčiai procentais yra neigiami, t.y. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir (ar) darbo užmokesčio fondas mažėja.

Atsižvelgiant į tai, kad BVP šiemet mažėja, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais pensijos kitais metais neturėtų būti indeksuojamos.

Vyriausybė, teikdama išvadą dėl Seimo inicijuoto Socialinio draudimo pensijų įstatymo 8 str. pakeitimo, pritarė, kad pensijos būtų indeksuojamos 1,0717 koeficientu ir suplanavo lėšas joms indeksuoti, tačiau pasiūlė panaikinti Įstatymo nuostatas, pagal kurias nustatomas 1,91 procentinio punkto didesnis indeksavimo koeficientas, todėl papildomam indeksavimui lėšų Seimui pateiktame biudžeto projekte nebuvo numatyta.

Vyriausybė išvadoje konstatavo, kad sparčiau indeksuojant pensijas būtų neįvertinta valstybėje susiklosčiusi finansinė ir ekonominė padėtis.

Minėti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimai dar nepriimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų