REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį šių metų pavasario savaitgalį startuoja naujasis Lietuvos futbolo A lygos sezonas.

Pirmąjį šių metų pavasario savaitgalį startuoja naujasis Lietuvos futbolo A lygos sezonas.

REKLAMA

Aukščiausioje šalies futbolo lygoje, kaip ir pernai, varžysis aštuonios komandos.

Nors buvo pasigirdę įvairių kalbų, pirmenybėse startuos visi praėjusio sezono klubai.

Vienintelis pakitimas – pernai paskutinę vietą užėmusią „Jonavos“ ekipą keičia I lygos čempionai FK „Panevėžys“.

Pirmajame sezono ture šeštadienį (kovo 2 d.) Klaipėdos „Atlantas“ namuose priims „Kauno Žalgirį“, o Kauno „Stumbras“ grumsis su Panevėžio miesto klubu.

Sekmadienį (kovo 3 d.) čempionų titulą ginantys Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai namuose testuos Vilniaus „Riterius“, o Vilniaus „Žalgiris“ kovos prieš FK „Palanga“ ekipą.

Portalas tv3.lt pristato naujo Lietuvos futbolo sezono apžvalgą.

Informacija pateikta remiantis oficialiomis lygos klubų interneto svetainėmis bei tinklapiu „transfermarkt“.

REKLAMA
REKLAMA

1. Marijampolės „Sūduva“

Treneris: Vladimiras Čeburinas

Praėjęs sezonas: 1 vieta A lygoje

Stadionas: Marijampolės „Arvi“ (6500 sėdimų vietų)

Atvyko: vartininkai: Ignas Plukas (praėjęs klubas – „Trakai“); gynėjai: Marius Cinikas („Jonava“), Dominykas Barauskas (Vilniaus „Žalgiris“); saugai: Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), , Eligijus Jankauskas (SFC „Opava“); puolėjai: Tosaint Ricketts (FC „Toronto“), Paulius Golubickas (DFK „Dainava“).

REKLAMA

Išvyko: gynėjai: Vitali Gajduchik, Darius Isoda; saugai: Julius Kasparavičius, Danielis Offenbecheris, Guilherme Finkler, Bruno Dybal, Domantas Antanavičius, Gerson Acevedo, Alassane N‘Diaye; puolėjai: Rigino Cicilia.

Pastaruosius du sezonus Lietuvos futbolo A lygoje triumfavęs Marijampolės „Sūduvos“ klubas ir šiemet bus pagrindinis favoritas tapti stipriausia šalies komanda.

Suvalkiečiai tą patvirtino ir praėjusį sekmadienį vykusioje LFF Supertaurės finalo akistatoje prieš Vilniaus „Žalgirį“.

Visų rungtynių metu dominavę „Sūduvos“ futbolininkai šventė pergalę 2:0, bei džiaugėsi pirmuoju sezono trofėjumi.

REKLAMA
REKLAMA

Marijampolės klubo vadovai neslepia – šį sezoną jų tikslai A lygoje tik patys aukščiausi.

Pernai komanda stebimo ir Europos stadionuose. Čempionų lygos atrankoje įveikė pajėgų Nikosijos „Apoel“ klubą, o vėliau vos nepateko į pagrindinį Europos lygos turnyrą, kur jiems kelią pastojo legendinė Glazgo „Celtic“ komanda.

Už šiuos pasiekimus tarptautiniuose stadionuose „Sūduvos“ klubas gavo apčiuopiamą finansinę injekciją, kas ekipai leido suburti pajėgų branduolį naujam sezonui.

Akivaizdu – likusiems A lygos klubams nuversti „Sūduvą“ iš čempiono sosto bus labai sunku.

Komandos prezidento Vidmanto Murausko komentaras: Šiai dienai esame suplanavę 1–1,2 mln. eurų biudžetą. Dalies jo suplanuoti neįmanoma, o tai yra realus ir numatytas biudžetas. Kito tikslo čempionams kaip apginti vardą negali būti – tai faktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikslai Europoje priklauso nuo burtų, bet sieksime pasirodyti kuo geriau ir nukeliauti kuo toliau, tačiau nematydamas varžovo konkretaus tikslo kelti negali. Kartais gali išsikelti nerealius tikslius ir, jų neįgyvendinęs, nuvilti žiūrovus.

2. Vilniaus „Žalgiris“

Treneris: Marekas Zubas

Praėjęs sezonas: 2 vieta A lygoje

Stadionas: LFF (5067 sėdimos vietos)

Atvyko:     vartininkai: Armantas Vitkauskas („Chiajna“), Laurentiu Branescu (HNK „Gorica“);     gynėjai: Mevlan Adili („Shkendija“), Venelin Filipov (FK „Etar“), Sigitas Olberkis („Jelgava“);        saugai: Modestas Vorobjovas („Trakai“), Domantas Šimkus („Atlantas“), Matas Vareika (NFA), Timur Pukhov (Maskvos CSKA ), Simonas Urbšys („Palanga“), Victor Perez, Pau Morer, Cristian Portilla;    puolėjai: Tomislav Kis (NK „Dugopolje“).

REKLAMA

Išvyko:    vartininkai: Džiugas Bartkus, Pijus Petkevičius,     gynėjai: Diego Oyarzun, Dominykas Barauskas, Mamadou Mbodj, Linas Klimavičius;       saugai: Justas Lasickas, Slavko Blagojevič, Daniel Romanovksij, Jeremy Manzorro, Tomas Simkovič, Karolis Užėla, Marquinhos;        puolėjai: Dominykas Kodz, Tomas Malec, Qgana.

Kaip ir įprasta – Vilniaus „Žalgirio“ tikslai artėjančiame sezone yra patys maksimaliausi.

Sostinės klubo futbolininkai pastaruosius du sezonus Lietuvos futbolo A lygos titulą atiduodavo Marijampolės „Sūduvai“, todėl yra išalkę titulų, bei nusiteikę labai ambicingai.

REKLAMA

„Žalgiris“ naują sezoną pasitinka garsiomis futbolo pavardėmis atnaujinęs klubo vadovybę.

Komandos sporto direktoriumi tapo Deividas Šemberas, sporto direktoriaus pareigas eis Deividas Česnauskis.

Tuo metu į vyriausiojo trenerio postą sugrįžo lenkas Marekas Zubas.

Tačiau didžiausia klubo tarpsezonio pergalė – išsaugotas praėjusio sezono rezultatyviausias A lygos futbolininkas rumunas Liviu Antalis.

Komandos direktorės Vilmos Venslovaitienės komentaras: Finansinis tikslas yra išsaugoti tai, kas buvo. Kaip mums seksis, dar anksti kalbėti. Visi žinome, kad miesto taryba atidėjo svarstymą gruodžio mėnesiui. Bet tikslas yra praeiti iki Europos ketvirtojo etapo. Tikslas yra pradėti nuo mažesnio starto, bet išsaugoti tą patį. Net pesimistinį scenarijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie tikslus A lygoje – jie visada būna patys aukščiausi. Sieksime nutraukti „Sūduvos“ laimėtų titulų seriją.

3. Vilniaus „Riteriai“

Treneris: Aurelijus Skarbalius

Praėjęs sezonas: 3 vieta A lygoje

Stadionas: LFF (5067 sėdimos vietos)

Atvyko:    vartininkai: Vincentas Šarkauskas (FK „Koralas“);    gynėjai: Aleksandras Levsinas („Atlantas“), Ričardas Šveikauskas („Palanga“);    saugai: Vytautas Lukša („Jonava“), Mindaugas Grigaravičius („Jelgava“), Donatas Kazlauskas („Atlantas“);    puolėjai: Vadim Manzon („Beer Sheva“), Edvinas Baniulis („Atlantas“).

Išvyko:    vartininkai: Ignas Plukas, Tymofii Sheremeta;       gynėjai: Kevin Ntika, Alon Netzer, Evgeni Osipov, Vaidotas Šilėnas;     saugai: Deividas Česnauskis, Justinas Marazas, Oscar Dorley, Mykhailo Shyshka, Diniyar Bilyaletdinov;     puolėjai: Vadim Manzon, Dmitri Otstavnov, Etienne Mukanya.

REKLAMA

Praėjusiame sezone A lygos bronzos medalius iškovojęs klubas naują čempionatą pasitinka atsinaujinusiu pavadinimu, bei pakeitęs dislokaciją.

Buvęs FK „Trakai“ klubas šiemet vadinsis Vilniaus „Riteriais“, o komandą treniruos pernai su Vilniaus „Žalgiriu“ dirbęs Aurelijus Skarbalius.

„Riteriai“ šiemet bus viena jaunesnių komandų, tačiau A. Skarbalius to nelaiko didele problema. Anot jo, ekipoje netrūksta ir patyrusių žaidėjų, o jauna klubo sudėtis byloja, kad žvalgomasi ne tik į šiandieną, bet ir rytojų.

Galima spėti, kad Vilniaus „Riteriai“ gal ir nekovos dėl pirmų dviejų pozicijų čempionate, tačiau atskirose rungtynėse bus kietas riešutėlis visoms pirmenybių komandoms.

REKLAMA

Komandos trenerio Aurelijaus Skarbalio komentaras: Naują sezoną pasitinkame entuziastingai nusiteikę. Labai džiugina visų entuziazmas, noras kuo greičiau pradėti čempionatą, motyvacija įrodyti, kad esame geri. Manau, kad tai pagrindiniai mūsų privalumai, o neramų keliančių dalykų kaip ir neįžvelgiu.

Artėjančiame sezone tradiciškai bandysime kovoti dėl prizinių pozicijų A lygoje, bei kaip įmanoma geriau pasirodyti tarptautinėje arenoje.

4. Kauno „Stumbras“

Treneris: Joao Luisas Martinsas

Praėjęs sezonas: 4 vieta A lygoje

Stadionas: NFA (500 sėdimų vietų)

Atvyko:      gynėjai: Arnas Pauru (NFA), Deividas Raulinaitis (NFA);     saugai: Mateus Gama (SR „Almancilense“), Arnas Borodinas („Utenis“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvyko:    gynėjai: Lukas Čerkauskas, Vilius Armalas;     saugai: Dominykas Galkevičius, Kgaogelo Sekgota, Marcos Junior, Miguel Pires;         puolėjai: Sheriff Mohammed, Yuhao Liu.

Praėjusiame A lygos sezone per plauką čempionato prizininkais netapęs Kauno „Stumbro“ klubas naują sezoną pasitinka gerokai pasikeitęs.

Užtrukusios derybos su galimais investuotojais iš Italijos ir kurį laiką tvyrojusi nežinomybė privertė futbolininkus į pirmąją 2019-ųjų metų treniruotę susirinkti tik įsibėgėjus vasariui.

Pokyčiai įvyko ir „Stumbro“ trenerių štabe – komandos strategu tapo buvęs Mariano Barreto asistentas Joao Luisas Martinsas.

REKLAMA

Šiam specialistui iš Portugalijos tai nėra naujovė, kadangi dar praėjusiame sezone jis sėkmingai pavadavo išvykdavusį M. Barreto.

Tiesa, prieš naują sezoną J. Luisas Martinsas prisipažįsta, kad miega šiomis dienomis vos po tris valandas.

Priežastis paprasta – iki naujos sezono liko labai nedaug laiko, o jo komanda – išskirtinai jauna.

Net 16 šios Kauno ekipos žaidėjų nėra sulaukę 21-erių metų amžiaus.

Galima prognozuoti, kad „Stumbro“ laukia sunkus sezonas, o šįkart galvoti apie geriausių čempionato komandų trejetą būtų naivu.

Komandos vadovo Giedriaus Klevinsko komentaras: Buvo daug kalbų apie derybas su galimais investuotojais. Buvo neaiškumų dėl tolimesnių klubo savininkų, todėl visos tos derybos užsitęsė, bet galiausiai visi savininkai liko tie patys. Dėl to pasiruošimą pradėjome vėliau.

REKLAMA

Be abejo, laiko trūksta ir jo truks, ypač sezono pradžioje. Turime pakankamai ilgą laiko tarpą tarp pirmų ir antrų rungtynių – tas mums į naudą. Šiuo metu mums reikia laiko, bet, manau, komanda įsibėgės. Žinoma, sezono pradžioje tai tikrai turėtų atsiliepti.

Atsižvelgiant į tai, kad pradėjome sezonui ruoštis pakankamai vėlai ir pradžioje buvo daug neaiškumų, manau, jeigu išlaikytume tuos pačius rezultatus, būtų labai gerai. Be abejo, tą padaryti bus sudėtinga, ypač sustiprėjo „Kauno Žalgirio“ komanda, įdomi komanda yra „Panevėžys“. Atrodo, kad ir „Atlantas“ taip pat surinks neblogą komandą, „Palangoje“ – taip pat nauji žmonės. Bus sunku, bet stengsimės pakovoti dėl vietos Europoje ir kitais metais.

REKLAMA
REKLAMA

5. „Kauno Žalgiris“

Treneris: Mindaugas Čepas

Praėjęs sezonas: 5 vieta A lygoje

Stadionas: NFA (500 sėdimų vietų)

Atvyko:    gynėjai: Tomas Mikučkis („Spartaks“), Egidijus Vaitkūnas (FK „Minsk“), Matas dedura (Kauno FM), Martynas Dapkus („Jonava“), Rudinilson;      saugai: Dominykas Galkevičius („Stumbras“), Yurii Bushman(Kijevo „Arsenal“), Deividas Šesplaukis (FC „Pakruojis“), Benas Anisas (FC „Džiugas“);      puolėjai: Kelvin Abara Obasi, Renato Matos.

Išvyko:      gynėjai: Ilia Kolpachuk, Markas Beneta, Mikhail Kolyadko, Tomas Snapkauskas;    saugai: Gratas Sirgėdas, Aurimas Raginis;     puolėjai: Andrei Bursuc, Ernestas Mickevičius.

Ant balto lapo popieriaus „Kauno Žalgirio“ sudėtis atrodo labai patraukliai.

Galima spėti, kad kauniečiai šiemet dažnai bus grėsmingas varžovas net ir čempionato favoritams.

Tarpsezoniu metu ekipai ne tik pavyko pasipildyti pajėgiais futbolininkais, tačiau ir išsaugoti sudėties branduolį.

Komandoje liko tokie kertiniai žaidėjai kaip Linas Pilibaitis, Arūnas Klimavičius ir Joao Figueiredo bei abu vartininkai – Martynas Matuzas ir Deividas Mikelionis, o su ja atsisveikino Aurimas Raginis, Jurijus Mamajevas, Ernestas Mickevičius, Tomas Snapkauskas ir legionieriaus karjerą Narvos „Trans“ klube pradėsiantis Markas Beneta.

REKLAMA

„Kauno Žalgiriui“ toliau diriguos sėkmingai praėjusiais metais ekipai vadovavęs Mindaugas Čepas, kuris savo karjeroje bene pirmą sykį vadovaus tokiam ambicingam klubui.

Komandos trenerio M. Čepo komentaras: Klubo viduje esame išsikėlę tikslą ir jo viešai mes eskaluoti nenorime. Kalbant apie pačią komandą – nuo rungtynių iki rungtynių. Ruošiamės dabar „Atlantui“, medžiagos – mažai, informacijos – mažai. Neaišku, kuo jie pasipildė, jų pasirengimas vyksta vėliau, bet visus gerbiame.

Būsime kuklūs už aikštės ribų, bet aikštėje kuklumas turėtų dingti. Mano, kaip trenerio, mintis buvo sudaryti miksą – patirtis, vidurinė grandis ir jaunimas. Manau, kad šiai dienai, ką buvome sutarę ir kokius žaidėjus norėtumėme matyti su klubo vadovais ir trenerių štabu, paėjome į priekį. Įvertinus praėjusio sezono skautingą, kai atvažiavome į pirmas rungtynes su „Žalgiriu“ turėdami 13 žaidėjų, tai dabar paveikslas atrodo šiek tiek kitaip.

6. Klaipėdos „Atlantas“

Treneris: Viktoras Dobrecovas

Praėjęs sezonas: 6 vieta A lygoje

Stadionas: Klaipėdos miesto centrinis (4428 sėdimos vietos)

Visiškai naują lapą verčiantis Klaipėdos „Atlanto“ klubas sugebėjo išlikti gyvas, bei prieš pat naujo sezono pradžią įtikino Lietuvos A lygos vadovus, kad sugebės funkcionuoti ir vykdyti finansinius įsipareigojimus.

REKLAMA

Be jokios abejonės pagrindine tarpsezonio naujiena klube tapo žinia, kad buvęs Marijampolės „Sūduvos“ saugas, o šiuo metu advokato profesine veikla užsiimantis Vidas Adomaitis iš Vacio Lekevičiaus perėmė Klaipėdos „Atlanto“ klubą, tapdamas jo savininku.

Dešimtmečius trukusi V. Lekavičiaus era Klaipėdoje baigta, o tai byloja apie naują klubo istorijos etapą.

Iš naujo „atgimusiam“ klubui netgi pavyko susitarti su Lietuvoje puikiai žinomais vardais – Darvydas Šernu ir Vytautu Lukša.

Taip pat į „Atlantą“ iš Marijampolės „Sūduvos“ atvyksta 32 metų krašto gynėjas Marius Činikas.

Vis tik, pagrindinė šios komandos problema – skolos ir nežinia dėl finansų. Būtent dėl to komandos vadovybė tvirtina, kad esminis šio artėjančio sezono tikslas – išgyventi, bei išsaugoti vietą A lygoje.

Komandos vadovo V. Adomaičio komentaras: Tikiuosi, kad rezultatai pasimatys sezono gale, nutildys ir skeptikus, kurie į „Atlantą“ žiūri su tam tikra ironija ir pašaipa.

Vyksta derybos su kreditoriais, skolų restruktūrizavimas, monitoringas, pokalbiai su potencialiais rėmėjais. Yra daug nematomo darbo, kurio nesimato, bet tai yra juodas ir sunkus darbas. Su dalimi žaidėjų, su kuriais pavyko susitarti, vyksta atsiskaitymai. Esu sulaukęs žinučių, kurie rašė: „Ačiū, atsirado žmogus, kuriuo galiu tikėti.

REKLAMA

7. FK „Palanga“

Treneris: Aleksandras Ušachinas

Praėjęs sezonas: 7 vieta A lygoje

Stadionas: Palangos miesto (1500 sėdimų vietų)

Atvyko: Sergejus Mošnikovas, Christos Intzidis, Yao N‘Goranas, Thomas Phibelas, Idrisas Umajevas, Sergejus Karetnikas, Ivanas Baklanovas, Andrejus Miazinas, Vladimiras Radočajus.

Išvyko: Antonas Cvetkovas, Edvardas Gaurilovas, Ričardas Šveikauskas, Gerardas Žukauskas, Valentinas Furdui, Lucky Omeruo, Mohamedas Bangoura, Sigitas Urbis, Simonas Urbis.

Praėjusiais metais A lygoje debiutavusi „Palangos“ komanda turėjo rimtai pakovoti dėl išlikimo.

Priešpaskutinę vietą užėmę palangiškiai pereinamosiose rungtynėse įveikė Alytaus FDK „Dainavą“, bei išsaugojo vietą elitinėje Lietuvos futbolo lygoje.

Šiemet pajūrio klubas turi kur kas didesnių ambicijų. Optimizmo sukelia padidėjusi rėmėjų finansinė injekcija. Ji leido surengti treniruočių stovyklą Kipre ir pasipildyti patyrusiais naujokais.

Vyriausiojo trenerio pareigose Valdą Trakį pakeitė tandemas iš Rusijos – Aleksandras Ušakinas ir Artiomas Gorlovas.

Panašu, kad prieš naują sezoną komandoje atlikti pokyčiai pajūrio futbolininkams turnyro lentelėje leis pakylėti bent vienu laipteliu aukščiau.

Komandos sporto direktoriaus Edgaro Barkaus komentaras: Nenorime kovoti vien dėl išlikimo A lygoje, kaip buvo pernai. Mažų mažiausiai sieksime patekti tarp 6 stipriausių komandų, o galbūt pasiseks ir dar geriau. Mūsų komandos branduolys tik ką sulipdytas ir prireiks laiko, kad žaistume taip, kaip treneriai reikalauja ir nori. Bet minimalus tikslas bus patekti į šešetuką.

REKLAMA

Tikrai norėtume komandoje matyti daugiau lietuvių. Tačiau situacija mūsų futbole tokia, kad kol kas gero lygio vietinių žaidėjų visiems A lygos klubams nepakanka. Todėl kartais būna pigiau ir paprasčiau pasikviesti užsienietį, nei bandyti susitarti su lietuviu. Visa tai – ne iš gero gyvenimo. O šią žiemą komandą būrėme taip, kad ji būtų draugiška ir vieninga.

8. FK „Panevėžys“

Treneris: Aleksandras Kurtijanas

Praėjęs sezonas: 1 vieta I lygoje

Stadionas: „Aukštaitijos“ sezonas (6600 sėdimų vietų)

Po penkerių metų pertraukos į A lygos žemėlapį sugrįžta Panevėžio miestas.

2008-2012 m. Lietuvos futbolo dominavęs Panevėžio „Ekranas“ išnyko, o aukštaičių futbolo tradicijas tęsia FK „Panevėžys“.

Praėjusiame sezone tik paskutinėse rungtynėse Lietuvos futbolo I lygos čempionais tapęs klubas iškovojo teisę varžysi aukščiausioje lygoje, bei ketina nenuvilti.

Komandai pavyko išsaugoti branduolį, o prie senbuvių prisijungė Ernestas Veliulis, Lukas Čerkauskas, Sigitas Urbys, Šarūnas Jurevičius, broliai Tadas ir Tautvydas Eliošiai, taip pat legionieriai baltarusis Pavelas Krukas, rusas Aleksandras Jerkinas, kolumbietis Sebastianas Vasquezas ir Lietuvos futbolo gerbėjams gerai pažįstamas brazilas Rafaelis Ledesma.

Klube išvysime ir keletą jaunų vietos Futbolo akademijos auklėtinių.

Komandos direktoriaus Broniaus Vaitiekūno komentaras: Pagrindinė mūsų klubo užduotis – įsitvirtinti Lietuvos A lygoje. Komandos rezultatai turi augti nuosekliai, kartu augant ir vadybai, ir marketingui bei tobulėjant pačiai klubo organizacijai.

Pernai, kai iškovojome teisę rungtyniauti A lygoje, komandoje buvo net 19 Panevėžio futbolo akademijos ar R. Sargūno sporto gimnazijos auklėtinių. Šiame sezone mūsų komandoje taip pat 13 žaidėjų yra panevėžiečiai. Klubo administracijoje, aptarnaujančiame personale bei trenerių štabe, išskyrus vyriausiąjį trenerį – visi panevėžiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų