REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjantis žiemos sezonas verčia automobilių savininkus galvoti apie padangų keitimą. Nors bumas dar neprasidėjo, specialistai ragina nedelsti ir saugumu kelyje pasirūpinti iš anksto.

Artėjantis žiemos sezonas verčia automobilių savininkus galvoti apie padangų keitimą. Nors bumas dar neprasidėjo, specialistai ragina nedelsti ir saugumu kelyje pasirūpinti iš anksto.

REKLAMA

Vasarines padangas pakeisti žieminėmis būtina iki lapkričio 10 d. Kitu atveju vairuotoją kelyje sustabdę ir pažeidimą užfiksavę pareigūnai gali nubausti ir atimti techninį apžiūros taloną.

Laukia padangų keitimo bumo „Vairuotojai kol kas keisti padangų neskuba, didelio bumo nėra. Tačiau yra tokių, kurie žiemos sezonui ruošiasi iš anksto. Suaktyvėjimo tikimės sulaukti lapkričio pradžioje, pirmas penkias mėnesio dienas. Tokia tendencijai matoma kone kasmet, šie metai – ne išimtis. Rekomenduojame padangas pasikeisti iki bumo – sutaupysite ir laiko, ir nervų sakė automobilių serviso „Autojūra“ vadovas Robertas Pavilionis. „Autojūros“ servise taip pat matoma, kad vis mažiau vairuotojų renkasi dygliuotas padangas. R. Pavilionio teigimu, pagal statistiką tokių padangų pasirinkimas sudaro labai mažą procento dalį.

„Dygliuotos padangos kelia labai didelį triukšmą ir tai kai kuriuos vairuotojus trikdo. Pastebime, kad vis daugiau vairuotojų dėl saugumo renkasi naujas padangas. Mūsų servise ši tendencija jau vyrauja ilgą laiką. Raginame vairuotojus tinkamai pasiruošti žiemai ir nelaukti paskutinės dienos“, - pridėjo jis. Pasak serviso „Autojūra“ vadovo R. Pavilionio, šiemet padangų kainos, palyginti su praėjusiais metais, nepasikeitė – dėvėta gali kainuoti apie 20 eurų, o nauja – apie 50-60 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pakeisti padangas – būtina

Apie vis prastėjančias oro sąlygas ir situaciją kelyje įspėja Pajūrio vairavimo mokyklos direktorius Valdas Rimkus. Dėl mokinių saugumo vairavimo mokyklose padangos keičiamos jau dabar.

REKLAMA

„Žiemą važiuoti vasarinėmis padangomis tas pats, kas ant ledo atsistoti su batais, o ne pačiūžomis. Padangos lemia labai daug. Net ir mokiniai labiau linkę važiuoti esant geram orui, bijo, kad bus prastas matomumas ir nieko nematys per veidrodėlį“, – teigė jis.

Tačiau, V. Rimkaus teigimu, padangos kelyje lemia ne viską, mat „kai kuriems vairuotojams kelyje neretai trūksta supratingumo ir kultūros“.

Bausti neskubės

Artėjančiam žiemos sezonui ruošiasi ir policija. Tačiau, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kelių policijos viršininko Mindaugo Džermeikos teigimu, vos tik po lapkričio 10 d. padangų nepasikeitę vairuotojai baudžiami nebus.

REKLAMA
REKLAMA

„Padangų kontrolę vykdome nuolatos – net ir eismo įvykio metu. Turime teisę anuliuoti techninę apžiūrą. Iš karto nuo termino pradžios nebausime, duosime laiko. Suprantame, kad daugelis servisuose laukia eilėje. Vieną kitą akciją surengsime praėjus dviem savaitėms, kad įvertintume situaciją“, – tikino Klaipėdos AVPK Kelių policijos vadas.

Visgi policijos praktika rodo, kad nedrausmingų vairuotojų pasitaiko – vieni žiemą važiuoja vasarinėmis padangomis, o kiti vasarą dėmesį į save atkreipia dygliuotomis padangomis.

„Universaliomis ir žieminėmis padangomis galima važiuoti ir vasarą. Tačiau pats žmogus turi keisti mentalitetą, nes jam turėtų būti svarbiau padangos protektoriaus gylis. Pakeitęs padangas jis sumažins eismo įvykio riziką“, – tikino M. Džermeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors bauda už žiemos sezono metu važiavimą vasarinėmis padangomis nėra didelė (įspėjimas arba bauda nuo 5 iki 11 eurų bei galimas techninės apžiūros talono atėmimas), M. Džermeikos manymu, diskomfortą turėtų sukelti priverstinis vizitas automobilių techninės apžiūros centre.

„Skaudžiau yra prarasti techninę apžiūrą. Patikrinimo metu gali atsirasti daugiau problemų ir gedimų, tad taip iškyla papildomų rūpesčių. Artėjančią žiemą vairuotojams kelyje palinkėčiau važiuoti saugiu greičiu ir laikytis Kelių eismo taisyklių. Važiuoti greitai neturint tinkamų padangų yra pavojinga. Tai yra viena pagrindinių nelaimių priežasčių – pridėjo Klaipėdos AVPK Kelių policijos viršininkas.

Nuo lapkričio 1 d. vairuotojai privalės mažinti greitį kelyje – automagistralėje nuo 130 iki 110 km/val., o greitkelyje – nuo 120 iki 110 km/val.

Publikacijos autorius – Mindaugas Drąsutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų