REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė tirti politinę korupciją buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu. Kol valdantieji tikina, kad toks tyrimas padės išaiškinti neskaidrius aukšto rango politikus, opozicija piktinasi, kad tyrimas neapims Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos valdymo laikotarpio.

Seimas pritarė tirti politinę korupciją buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu. Kol valdantieji tikina, kad toks tyrimas padės išaiškinti neskaidrius aukšto rango politikus, opozicija piktinasi, kad tyrimas neapims Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos valdymo laikotarpio.

REKLAMA

67 Seimo nariai balsavo už, 28 – prieš, 3 susilaikė.

Labiausiai iniciatyvą parėmė valdantieji valstiečiai, socdarbiečiai ir „tvarkiečiai“.

Naują tyrimą inicijavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, praėjusią sesiją atliktas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimas iš esmės dėl tų pačių dalykų parodė, kad tyrimą reikia tęsti.

Komisiją sudarys parlamentarai Rimas Andrikis, Valius Ąžuolas, Dainius Gaižauskas, Eugenijus Gentvilas, Jonas Jarutis, Michal Mackevič, Kęstutis Mažeika, Aušrinė Norkienė, Virgilijus Poderys, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė ir Agnė Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijai pirmininkaus valstietė A. Širinskienė.

Kritikuoja, kad netirs valstiečių valdymo

Agituodamas parlamentarus balsuoti už tyrimo komisiją, valstietis Mindaugas Puidokas teigė, kad šis tyrimas padėtų išaiškinti galimai neskaidrią politikų veiklą ir išvengti jos ateityje.

REKLAMA

„Konservatoriai dažnai mums pateikia argumentus, kad negrįžtume į praeitį, kad nereikia tirti galimai nusikalstamų tuometinių vyriausybių ar aukšto rango politikų neskaidrių ryšių su stambiu verslu. Kategoriškai nesutinku su tokia pozicija. Mūsų pareiga prieš Lietuvos visuomenę – analizuoti šio nesenos praeitis veiksmus, siekiant ne tik išaiškinti kaltininkus ir juos paviešinti, bet ir ateityje išvengti tokių veiksmų“, – Seime kalbėjo M. Puidokas.

Tuo metu konservatorius Mykolas Majauskas komisijos kūrimą kritikavo dėl to, kad komisijos darbas dubliuotųsi su saugumą užtikrinančių institucijų darbu ir rodo nepasitikėjimą jomis. Be to, konservatorius atkreipė dėmesį, kad komisija tirs tik laikotarpį iki valstiečių valdymo pradžios.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokio komisijos kūrimas – akivaizdus nepasitikėjimas valstybės saugumą užtikrinančiomis institucijomis. Panašu, kad Seimas imasi jų veiklos, iniciatyvos. Antra, komisijos tyrimo objektas ir laikotarpis. Objektas ir tiriami pažeidimai – universaliai žalingi, nepriklausomai nuo tiriamo periodo. Tačiau jūs pasirinkote laikotarpį iki 2016 m. Kodėl ne iki 2018 m., kuris apimtų ir valstiečių valdymo laikotarpį?“, – klausė M. Majauskas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas piktinosi, kad Seimas gaišta daug laiko parlamentiniams tyrimams, o ne tiesioginiam Seimo darbui.

„Jeigu prisiminti valstiečių rinkiminę kampaniją, ten buvo kalbama apie darbą, tai komisijų kūrimas niekaip neprisideda prie to darbo. Atsikvošėkime, ką mes darome. Jau 2 metai, Seimo vidurys, o rezultatai tik į blogąją pusę“, – pastebėjo A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai valstiečių gretas palikęs Seimo narys justas Džiugelis naująją komisiją vadino politiniu ginklu, kurio data puikiai sutampa su kitąmet vyksiančiais prezidento rinkimais. Jis siūlė tyrimo komisiją nukelti į kitą rudenį, kad tyrimas būtų maksimaliai skaidrus ir nesusietas su artėjančiais rinkimais.

„Ar suprantate, kad komisijos sudarymas taps politiniu įrankiu, kuriuo bus galima paveikti politinė procesą?“, – klausė J. Džiugelis.

Tirs buvusias Vyriausybes

Pagal nutarimo projektą, specialiai sudaryta parlamentarų komisija aiškinsis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui, parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams, valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

REKLAMA

Taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota. Siūloma tirti 2008–2016 metų laikotarpį.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų