REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicijos bandymai tartis dėl bendradarbiavimo stringa, todėl valstiečiai jau ėmė ieškoti ir kitų būdų, kaip suformuoti vieningą opoziciją. Valstiečių frakcijos lyderiai jau pradėjo į Seimą patekusių vienišių viliones ir pavienius parlamentarus kviečia jungtis prie jų frakcijos. Pirmiausia jų akiratyje – Mišrios Seimo narių grupės nariai, bet viliojami ir politikai iš kitų opozicinių frakcijų.

Seimo opozicijos bandymai tartis dėl bendradarbiavimo stringa, todėl valstiečiai jau ėmė ieškoti ir kitų būdų, kaip suformuoti vieningą opoziciją. Valstiečių frakcijos lyderiai jau pradėjo į Seimą patekusių vienišių viliones ir pavienius parlamentarus kviečia jungtis prie jų frakcijos. Pirmiausia jų akiratyje – Mišrios Seimo narių grupės nariai, bet viliojami ir politikai iš kitų opozicinių frakcijų.

REKLAMA

Seimo opozicijos – valstiečių, darbiečių ir socdemų – bendradarbiavimo susitarimas stringa, todėl valstiečiai ieško būdų, kaip juos suvienyti ir kaip turėti stiprią opozicijos koaliciją.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis naujienų portalui tv3.lt teigė, kad valstiečiams dabar svarbiausia yra opozicinių frakcijų bendras sutarimas, todėl ieško būdų kaip suvienyti valstiečius, darbiečius ir socialdemokratus, kad dirbtų kartu ir priiminėtų vieningus sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Seimo statutą, jei opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu, jis turi daugiau teisių nei eilinis Seimo narys, priklauso Seimo valdybai.

REKLAMA

32 frakcijos narius turintys valstiečiai jau bando privilioti kelis parlamentarus. Jei pavyktų papildyti valstiečių frakciją dviem nariais, tai realiai jie galėtų ir patys vieni paskelbti savo atstovą opozicijos lyderiu ir gauti papildomą Seimo vicepirmininko postą.

R. Karbauskis pripažino, kad kai kurie Mišrios Seimo narių grupės atstovai ir kitų opozicinių partijų nariai yra kalbinami jungtis prie valstiečių frakcijos.

„Su pavieniais politikais šnekamės. Pasakysiu atvirai, mes šnekamės ne tik su Mišrios Seimo narių grupės nariais, bet ir su kitų frakcijų kai kuriais nariais, kuriems vertybine prasme pas mus  būtų geriau nei tuose frakcijose, kuriuose jie dabar yra“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis tikino, kad kol kas nėra galvojama apie valstiečių frakcijos narių skaičiaus didinimą dėl to, kad būtų siekiama opozicijos lyderio posto ar dar vieno Seimo nario valdyboje. Valstiečių vedlys aiškino, kad siekis turėti didesnę valstiečių frakciją Seime tikrai yra, bet, jei turėtų daugiau nei 34 frakcijos narius, tai neskubėtų patys vieni imti opozicijos teisių ir privilegijų į savo rankas, o tai tik būtų didesnis stimulas darbiečiams ar socialdemokratams susitarti su jais. Pasak R. Karbauskio būtent visų opozicinių frakcijų sutarimas yra labai svarbus ateičiai, siekiant atmesti valdančiųjų siūlomus įstatymus, kurių nereikėtų Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mišrios Seimo narių grupės narius vilioja pereiti prie valstiečių

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Valdemaras Valkiūnas naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad sausio pradžioje valstiečių frakcijos narys Saulius Skernelis kvietė prisijungti prie jų frakcijos ir stiprinti opoziciją.

„Mūsų frakcijos buvo kalba su Skverneliu. Prieš porą savaičių kažkur teko bendrauti pradiniame etape, kad suformuotume opoziciją. Bet aš niekur nepereisiu, nes mano kitokia pozicija ir turiu minčių ilgalaikėje perspektyvoje. Aišku, valstiečiai pas save norėtų matyti visus, bet... yra daug bet. Nėra vado ir jungiančios jėgos.

Tas jungimasis vyksta toks technokratinis, kad susijungti, kad būti valdyboje, gauti papildomus kabinetus ar dar kažką. Bet tai yra žema ir mažai kūrybiškumo.

REKLAMA

Čia reikėtų savo ambicijas nuleisti žemiau visuomeninių interesų. Reikėtų, kad jie patvirtintų tą, ką deklaruoja ne žodžiais – o darbais, kad būtų nusiteikę kūrybingam, o ne technokratiniam darbui“, – teigė V. Valkiūnas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti buvusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad pokalbių apie jungimąsi prie valstiečių frakcijos būta. Kaip ir būta pokalbių apie atskirą frakciją Seime iš Mišrios grupės parlamentarų.

„Vyksta įvairių pokalbių. Buvo kalbėta ir apie atskirą frakciją iš Mišrios grupės narių. Tų planų yra visokių. Su Aušrine (Norkiene – aut. past.) mes nuolat matomės ne tik seniūnų sueigoje, bet ir susitinkame. Pokalbiai (vyksta – aut. past.) apie tai, kaip pastiprinti opoziciją. Mano vertinimu, stipresnė opozicija ir opozicijos lyderio buvimas demokratiniams procesams ir mūsų parlamentinei veiklai būtų labai naudingas. Manau, kad tą klausimą valstiečiai, kaip didžiausia opozicinė frakcija, tikrai imsis spręsti. Tada svarstysime.

REKLAMA

Dalyvavimą opozicijoje matau skirtingomis galimybėmis – galbūt susikurs atskira frakcija. Mums būtų įdomu, kaip jie matytų savo veiklos kryptį, nes mes esame trise. Jei prisijungti (prie valstiečių – aut. past.) – tai kaip tai atrodytų? Tas prisijungimas prie didžiausios opozicinės frakcijos turi savotiškų pliusų ir minusų. Mes matysime, kokie toliau bus valstiečių žingsniai, kaip jie toliau įsivaizduoja stiprinti opoziciją ir tada pasvarstysime“, – teigė R. Tamašunienė.

Vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinkta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos narė pažymėjo, kad po diskusijų visi trys su šia partija į Seimą patekę nariai priims vieningą sprendimą, kaip toliau jie trys elgsis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karbauskis: dabar tikslas – sudaryti opozicinę koaliciją

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis naujienų portalui tv3.lt teigė, kad stipresnė ir didesnė frakcija Seime – tai savaime yra siekiamybė, kad daugiau frakcijoje būtų apjungta žmonių dėl  bendro darbo ir tikslų.

„Mūsų principinis požiūris, kad nauda Lietuvai būtų tuomet, kai susitaria opozicinės frakcijos, kai būna opozicinių frakcijų koalicija. Mes neturime tikslo turėti opozicijos lyderį patys, jei galime susitarti su kitomis frakcijomis ir galime turėti koaliciją.

Dabar mūsų tikslas rasti partnerį ar partnerius, su kuriais būtų galima sudaryti opozicinę koaliciją. Jeigu to neįvyks, o tas tikriausiai paaiškės tik pavasario sesijoje, galbūt balandį ar gegužę, jei atsakymas bus, kad tai neįmanoma, mes tikrai sėsime galvoti – ką darome tokiu atveju.

REKLAMA

Jei socdemai su konservatoriais galėjo sutarti, tai Darbo partijos frakcija, socialdemokratai ir valstiečiai tai tikrai turėtų galėti susitarti. Bet jei nebus kolegų noro tartis – tai aišku, tuomet nieko ir nebus“, – teigė R. Karbauskis.

Politikas teigė, kad bendradarbiavimo susitarimas galimas tik tarp frakcijų, bet ne tarp partijų. Valstiečiams nėra priimtinas Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho požiūris. Taip pat kyla abejonių ir dėl padėties socialdemokratų partijoje, nes dabar ten kyla daug diskusijų dėl partijos pirmininko. Pasak R. Karbauskio, gegužę turėtų paaiškėti, kurio keliu jie žengs.

R. Karbauskis pripažino, kad pagal Seimo statutą realiai yra įmanomas toks planas, jei prie jų pereitų du parlamentarai, kad jie patys galėtų paskelbti savo atstovą opozicijos lyderiu ir gauti papildomą Seimo vicepirmininko postą, bet jis tikina, kad kol kas apie tai nėra kalbama ir to nėra siekiama.

REKLAMA

„Tai teoriškai yra įmanoma, statutas tą leidžia ir mums trūksta dviejų balsų. Bet mes tokio tikslo neturime. Mes to neaptarinėjame. Mes šnekėjomės frakcijoje ir mūsų sprendimas buvo ne vilioti žmones, o šnekėtis su žmonėmis, kurie į Seimą pateko įvairiuose frakcijose, kai kurie yra nepartiniai žmonės Mišrioje grupėje. Mes juos kalbiname, nes daug lengviau yra dirbti didesnėje grupėje, kada turi komandą ir gali su kitais pasitarti. Šnekama su tais žmonėmis, kurie vertybine prasme mums yra artimesni.

Bet mes tikrai nesiekiame papildomai turėti du Seimo narius ir iš karto spręsti klausimą dėl opozicijos lyderio. Jei mes juos turėtume – tai dar klausimas, kaip mes padarytume. Mes nesame dar praradę vilties, kad opozicijos frakcijas galima suvienyti ne tik dėl balsavimų,  bet kad frakcijos bendradarbiautų plačiau. Mes taip pat laukiame sprendimo, dėl kurio dabar diskutuojama – tai dėl naujos frakcijos atsiradimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad turėti du narius valdyboje, kad dar vienas žmogus gautų didesnį atlyginimą – tai nėra savaime siekiamybė. Mums užtenka ir vieno nario valdyboje, nes du nepakeis jėgų  balanso valdyboje“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak politiko, norėtųsi, kad opozicinės frakcijos daugiau diskutuotų drauge ir kartu padėtų išvengti tų sprendimų, kurių, jo teigimu, nereikėtų Lietuvai. Ji svarsto, jei opozicinės frakcijos pamatytų, kad valstiečių frakcija padidėjo, galėtų opozicijos vairą vieni perimti į savo rankas, bet to nedaro, tai tik būtų didesnis jiems stimulas prisijungti į bendrą opozicinę koaliciją ir susitarti.

„Tai  narkotikų įteisinimas ar kiti sprendimai, kuriuos reikės atstovėti ir neleisti jų priimti. Žinant, kad valdančioje daugumoje yra abejojančių šiais sprendimais, tokiems momentams opozicijos bendradarbiavimas būtų labai svarbus“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų