REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pandemija nuo pat pavasario atvėrė daug sveikatos sistemos sopulių, tačiau atskleidė ir iškreiptą algų skaičiavimo metodiką. Ministrai yra pagrindiniai Vyriausybės atstovai ir prisiima atsakomybę už sprendimus, tačiau daugiausiai uždirbo visai ne jie, o jų pavaldiniai – viceministrai ar kancleriai.

Pandemija nuo pat pavasario atvėrė daug sveikatos sistemos sopulių, tačiau atskleidė ir iškreiptą algų skaičiavimo metodiką. Ministrai yra pagrindiniai Vyriausybės atstovai ir prisiima atsakomybę už sprendimus, tačiau daugiausiai uždirbo visai ne jie, o jų pavaldiniai – viceministrai ar kancleriai.

REKLAMA

Politikai spręsti įsisenėjusią problemą – savo pačių algų klausimą bijo, nes kalbos apie pinigus paprastai smarkiai suerzina rinkėjus.

Šaržu ar kokia kita nedidelės vertės dovana premjeras savo pavaldinius – ministrus – pamaloninti gali. Tačiau negali jiems skirti piniginių priedų, net jei darbo krūvis smarkiai išauga. Tačiau pačių ministrų pavaldiniams galioja jau kiti įstatymai ir jiems priedų prie atlyginimų mokėti niekas nedraudžia. Taigi, dėl pandemijos pernai susiklostė keista situacija – ministrų pavaldiniai ėmė uždirbti daugiau už savo vadovus.

Solidžiausiu atlygiu antrąjį praėjusių metų ketvirtį galėjo džiaugtis būtent Aurelijaus Verygos viceministrai ir kanclerė. Jeigu ministras „į rankas“ uždirbo 2600 eurų, pernai balandį-birželį Sveikatos apsaugos ministerijos viceministrai ir kanclerė džiaugėsi net pusantro tūkstančio eurų didesne suma – uždirbo 4200 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai galiu nuoširdžiai pasakyti, žmonės dirba daugiau negu ministras. Nes dirba ir savaitgaliais, visas tvarkas ruošti. Mažiausiai, ką gali padaryti, tai bent jau sumokėti priedą žmonėms“, – sako buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. 

REKLAMA

Trečiąjį metų ketvirtį pavaldinių algos kiek aptirpo, tačiau vis tiek viršijo Verygos uždarbį. Maža to, tūkstančiu daugiau „į rankas“ už vadovą uždirbo ir ministerijos departamento direktorius bei jo pavaduotojas. Departamento vadovo alga siekė 3600 eurų. 

Panašiai atsitiko ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Jei Lino Kukuraičio atlyginimas, kaip ir Verygos, siekė 2600 eurų į rankas, viceministrų buvo 700-iais šimtais riebesnis. Per 3000 eurų uždirbo ir kancleris.

„Skirtingai nuo ministro, viceministrai, ministro komanda, valstybės tarnautojai turi savaitgalius, turi vakarus. Todėl, kai jie dirba, jiems mokami viršvalandžiai“, – aiškina buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. 

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, jeigu šių ministerijų valdininkai plušo dėl pandemijos, kaip paaiškinti, kad mažiau už savo pavaldinius pernai uždirbo aplinkos ministras?

„Mano tiek kanclerio, tiek viceministrų darbo stažas valstybės tarnyboje buvo gerokai didesnis, todėl, natūralu, perskaičiavus koeficientus, jų atlyginimas buvo gerokai didesnis negu mano“, – kalba buvęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. 

Beje, už K. Mažeiką didesnę algą gavo ne tik jo viceministrai, kancleris, bet ir departamento direktorius, ir net skyriaus vedėjai. Vadinasi, jeigu ministrai jauni, o jų pavaldiniai turi didelį stažą, Lietuvoje ministrai laisvai gali uždirbti mažiau nei tie, kuriems patys įsakinėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš nepavadinčiau to apmaudu, bet manau, kad ministrų algos yra neadekvačiai mažos. Dalis pavaldžių įstaigų, ligoninių vadovų, gauna didesnį atlyginimą negu ministras, kuris už visą sistemą atsako“, – sako A. Veryga.

L. Kukuraitis pastebi atlyginimų skirtumus Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse.

„Mūsų ministrų atlyginimai, lyginant su latvių, yra tūkstančiu eurų mažesni. Kai tuos klausimus bandėme kelti praėjusiame Seime, deja, Seimas net nenorėjo apie tai kalbėtis. Dėl to yra nelengva surasti ministrus“, – teigia jis. 

Beje, ir pačiam ekspremjerui Skverneliui pernai nosį nušluostė Vyriausybės kancleris. Jei Ministro Pirmininko alga siekia beveik pusketvirto tūkstančio eurų, Algirdas Stončaitis „į rankas“ uždirbo pusantro šimto daugiau. Visgi, jeigu valdžia nuspręstų didinti algas politikams, jie patys turėtų priimti sau palankų įstatymą. O šitaip erzinti rinkėjų politikai tiesiog nedrįsta, nors bandymų kartą per kadenciją būna.

REKLAMA

„Reiškia, pasakyti žmonėms, kad, žinote, ministrams arba Seimo nariams reikia kelti atlyginimus. Dėl to tai nėra daroma ir natūralu, kad šita atlyginimų sistema yra iškreipta“, – situaciją komentuoja buvęs premjeras Saulius Skvernelis. 

Politikų ir tarnautojų algas reguliuoja skirtingi įstatymai. Apie tai, kad tvarką kažkaip reikėtų keisti, kalba ir valdančiųjų atstovas, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

„Matyt, netvarka pačioje sistemoje. Atlyginimo dydis irgi, gal netiesiogiai, bet turi įtakos atsakomybės suvokimui“, – sako jis. 

Visgi konkrečių žingsnių valdantieji imtis bent kol kas neketina.

„Su koalicijos partneriais nekalbėjome apie ministrų atlyginimų didinimą. Apie šią konkrečią situaciją dar nesame kalbėję, bet, žinoma, diskutuosime, kad nebūtų tokių nelogiškų situacijų“, – kalba Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Mažiau už kai kuriuos pavaldinius pernai uždirbo ir finansų, energetikos, teisingumo, kultūros ministrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų