REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikinei Panevėžio ligoninei skrieja rimti kaltinimai – džiugias kūdikio sutiktuves ligoninė kaltinama pavertusi viena košmariškiausių dienų poros gyvenime. Tėvai įsitikinę, kad dėl apmaudžios gimdymą priėmusios gydytojos klaidos kūdikis gimė su daugybe sutrikimųnemato, nekalba, apkritai yra vegetacinės būsenos.

Respublikinei Panevėžio ligoninei skrieja rimti kaltinimai – džiugias kūdikio sutiktuves ligoninė kaltinama pavertusi viena košmariškiausių dienų poros gyvenime. Tėvai įsitikinę, kad dėl apmaudžios gimdymą priėmusios gydytojos klaidos kūdikis gimė su daugybe sutrikimųnemato, nekalba, apkritai yra vegetacinės būsenos.

REKLAMA

Egidijui ir Živilei (pavardės redakcijai žinomos – aut. past.) sūnaus gimimas turėjo būti laimingiausia gyvenimo diena. Kūdikis buvo labai lauktas, ilgai planuotas.

Pora negalėjo pastoti natūraliu būdu, tad pasinaudojo dirbtinio apvaisinimo paslauga. Živilei pastojus, regis, neliko nieko, tik džiaugtis išsipildžiusia svajone.

Nėštumas vyko sklandžiai, kaip tv3.lt pasakoja pora, kūdikis buvo sveikas, o tėvai kūdikio ir mamos sveikata itin rūpinosi.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau eidavome tikrintis nei reikėjo, vis tiek taip lauktas vaikas, nesigavo natūraliai“, – pasakoja tėvas Egidijus.

Atėjus laikui gimdyti pora nuvyko į Respublikinę Panevėžio ligoninę. Ryte Živilė buvo priimta maloniai, ligoninės personalas tėvams paliko gerą įspūdį. Tačiau vakare pamaina pasikeitė.

REKLAMA

„Kai pasikeitė pamaina, kažką paklausi, kiekvienas atsakymas toks, žinot, su arogancija“, – prisimena Egidijus.

Kūdikis gimė neįgalus

Tėvai džiaugėsi netrukus pamatysiantys ilgai lauktą sūnų, tačiau naktį, pasak vyro, prasidėjo keisti dalykai.

„Atėjo 1:30 val. Aš stovėjau tai palatoje, tai už durų, man sakydavo išeiti. Tuomet stovėjau palatoje, (gydytojos – aut. past.) atėjo, pažiūrėjo į kompiuterius ir liepė išeiti.

Jos pasibaidė, pradėjo blaškytis po koridorius, atėjo chirurgas, išvežė operacijai, padarė Cezarį. Stovėjau už durų, pamačiau, kad kažką išnešė su adijaliuku, kaip supratau, išnešė vaiką“, – su siaubu sūnaus gimimo naktį prisimena Egidijus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras neišgirdo savo sūnaus verksmo. Tik už pusantros valandos jam leido išvysti mažylį.

„Už pusantros valandos man leido ateiti pažiūrėti, kai truputį atgaivino ir sutvarkė. Gal čia buvo 3 val. nakties, nuėjau, pamačiau ir išvažiavau namo. Už kokios valandos man paskambino ir pasakė, kad vaiką išvežė į Vilnių“, – prisimena Egidijus.

Kūdikis buvo nugabentas į Santaros klinikas Vilniuje. Vėliau, vėl prieš keičiantis pamainai, pasikalbėti su nerimaujančiais tėvais atėjo gimdymą stebėjusi gydytoja.

„Įsikabinusi į ranką gydytoja sakė: „Mažute, baik tu, nieko čia blogo nebus. Čia taip išvežėm vaiką patikrinti, kad nebūtų kažko blogiau“. Tokiam stiliuje. Sakė, kad už kelių dienų vaikas grįš“, – prisimena Egidijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaukė baisios žinios iš Santaros klinikų

Tėvai tuo metu kiek nurimo, tačiau pasikalbėjus su Santaros klinikų gydytojais, paaiškėjo, kad kūdikio prognozės pesimistiškos.

„Baik tu, sako. Gero iš viso nieko nebus. Neaišku, išgyvens, ar ne, priklauso nuo vaiko. Atrodo, ką tik viena gydytoja sakė vienaip, o čia jau kitaip“, – su siaubu prisimena tėtis.

Kūdikis gimė neįgalus. Jam diagnozuotas cerebrinis paralyžius ir krūva kitų sutrikimų.

„Cerebrinis paralyžius dar nieko. Jei tik cerebrinis paralyžius, džiaugtumėmės ir viskas, pagal dabartinę situaciją“, – sako Egidijus.

Kūdikiui dar diagnozuota mikrocefalija, hidrocefalija, smegenų atrofija, be to, kūdikis dar yra aklas, kenčia dėl nuolatinių epilepsijos priepuolių ir kitų sveikatos problemų.

REKLAMA

Sūnų tėvai pavadino Marku Jonu.

Tarnyba konstatavo: pavėluota dviem valandomis

Tik po kurio laiko su situacija susitaikę tėvai ėmė analizuoti įvykius. Keista darėsi tai, kad visą nėštumą buvęs puikios sveikatos kūdikis gimė su tokiu pluoštu sutrikimų. Tėvai nusprendė aiškintis situaciją ir kreipėsi į Panevėžio ligoninę, Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą (VASPVT).

Panevėžio ligoninėje buvo atliktas Živilei ir jos naujagimiui teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės patikrinimas. Nustatyta, kad dar dviem valandoms iki kūdikio gimimo reikėjo keisti gimdymo taktiką.

„Akreditavimo tarnyba, įvertinusi visas patikrinimo metu turimas faktines aplinkybes bei gydytojo specialisto konsultanto vertinimus konstatavo, jog gydytoja akušerė ginekologė O. P. nuo 2019-06-21 23.30 val. klaidingai įvertino fiksuotą patologinę kardiotokogramą ir pavėluotai pakeitė gimdymo priežiūros taktiką“, – rašoma tv3.lt atsiųstame VASPVT atsakyme.

REKLAMA

VASPVT nusprendė, kad Panevėžio ligoninėje Živilei buvo suteiktos nekokybiškos paslaugos.

„Akreditavimo tarnyba pateikė Neplaninio asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimo išvadą, jog 2019-06-21 pacientei Ž.J. asmens sveikatos priežiūros paslaugos viešojoje įstaigoje Respublikinėje Panevėžio ligoninėje buvo suteiktos pažeidžiant Lietuvos Respublikos norminių teisės aktų ir VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės vidaus dokumentų reikalavimus, susijusius su gydytojos akušerės ginekologės kompetencijos ir pareigų reglamentavimu“, – rašo VASPVT.

„Dvi valandas ir penkias minutes pavėlavom...“, – atsidūsta Egidijus.

Situaciją pakartotinai tiria Žalos nustatymo komisija

Tėvai kreipėsi į Paciento sveikatai padarytos žalos komisiją. Gruodžio 10 d. buvo pirmasis šios komisijos posėdis, tačiau kol kas, joks sprendimas nepriimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu jie yra pareiškę pareiškimą Žalos nustatymo komisijoje. Vakar įvyko posėdis, gydymo įstaiga nepripažino savo kaltės, turėjo pamąstymų, bet iš esmės jų pozicija yra nepripažinti. Žalos komisija nusprendė, kad reikėtų dar kreiptis į jau komisijos pasitelktą nepriklausomą konsultantą, turbūt gydytoją akušerį ginekologą, kuris galėtų atsakyti į klausimus ir duoti išvadas. Mėnuo, du, bus gautos išvados, komisija priims sprendimą“, – tv3.lt komentuoja Egidijaus ir Živilės advokatas Modestas Sriubas.

Tėvai sako norintys prisiteisti milijoną eurų. Už šiuos pinigus būtų siekiama įsigyti reabilitacijos paslaugų ir kitų Marko gyvenimą lengvinančių priemonių. Taip pat, pinigai reikalingi ir pilnavertiškam šeimos gyvenimui užtikrinti.

REKLAMA

„Yra tokių bylų, kur gimdymo metu vaikui irgi buvo intranatalinė asfiksija. Nežinau, kaip pasakyti geriau, pasisekė ar nepasisekė, tais atvejais vaikas numirė. Šituo atveju vaikas išgyveno, bet ką tai reiškia? Jis yra vegetacinės būklės. Pusantrų metų jis pats iš esmės nieko nedaro, jo būklė tikrai yra labai sunki.

Tai įsivaizduokim, mamai reikia vienai būti. Jau ji pusantrų metų atbuvo. Turiu informacijos, kad ji kreipėsi pagalbos. Jai ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai yra sunku. Įsivaizduokim, bendrai šeimai. Tėvas irgi bando dirbti, uždirbti tuos pinigus tam, kad išlaikytų šeimą“, – kalba M. Sriubas.

Ligoninė nekomentuoja

Respublikinė Panevėžio ligoninė nuo komentarų susilaiko. Ligoninės komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis sako, kad kol vyksta teisiniai ginčai, ligoninė komentuoti vengia.

REKLAMA

„Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas labai apgailestauja dėl įvykusio gimdymo, kurio metu pil. E.M. ir Ž.J. gimė kūdikis su negalia.

Ligoninės administracija nuolat bendradarbiauja su kompetentingomis institucijomis, kurios, įstatymų nustatyta tvarka, tiria tokius ir panašius atvejus. Gyvename teisinėje valstybėje, todėl, kol vyksta teisiniai ginčai ir kompetentingos institucijos nėra paskelbusios savo sprendimo šiuo klausimu, Respublikinė Panevėžio ligoninė, gerbdama įstatymus, laikydamasi etikos bei nenorėdama savo priešlaikiniais komentarais įtakoti visuomenės ir institucijų, šios situacijos kol kas nekomentuos.

Suprantame tėvų nuoskaudą dėl šio nemalonaus incidento, todėl nesavalaikiais komentarais nenorime skaudinti tėvų, kuriems šiuo metu ir taip yra labai sunku. Ligoninės kolektyvas deda visas pastangas, kad ateityje tokie ir panašūs įvykiai nepasikartotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitikime kompetentingomis institucijomis, tikimės teisingo jų sprendimo, kurį gerbsime“, – tv3.lt rašo V. Riaubiškis.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje mažėja sergančių naujagimių kiekis. 2016 m. Lietuvoje gimė 10 420 sergantys naujagimiai, 2017 m. – 9 419, 2018 m. – 9 353 m., o 2019 m. – 9 077 sergantys naujagimiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų