REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laisvės partija, turinti daugumą Vilniaus savivaldybėje, į miesto Antikorupcijos komisiją siūlo greitųjų testų pirkimo skandalo epicentre atsidūrusį ir įtarimų iš teisėsaugos sulaukusį Redą Laukį. Jis pats įtariamas įsivėlęs į korupcines schemas prastumiant Vyriausybei testus už 6 milijonus eurų.

Laisvės partija, turinti daugumą Vilniaus savivaldybėje, į miesto Antikorupcijos komisiją siūlo greitųjų testų pirkimo skandalo epicentre atsidūrusį ir įtarimų iš teisėsaugos sulaukusį Redą Laukį. Jis pats įtariamas įsivėlęs į korupcines schemas prastumiant Vyriausybei testus už 6 milijonus eurų.

REKLAMA

Ir nors tyrimas dar nebaigtas, o jis pats nė nepaskirtas į naujas pareigas, jau pradėjo joms ruoštis. Ir tik kandidatūra susidomėjus TV3 žinioms, Laisvės partijos atstovai suskubo viską neigti ir net painiotis faktuose.

Ar gali korupcija įtariamas politikas dirbti Vilniaus savivaldybės Antikorupcijos komisijoje? Laisvės partijai kartu su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi priešakyje, atrodo, kad gali. Į komisijos narius jie pasiūlė Redą Laukį, verslininką sulaukusį teisėsaugos įtarimų dėl galimai korupcinio viešojo pirkimo.

„Mano žiniomis, ponui Redui nėra pareikšti jokie kaltinimai, jisai nėra pristatytas nei FNTT kaip galimas įtariamasis, ar dar kažkas. Byla vyksta, bylos niekas niekur nekomentuoja, nes vyksta tyrimas, tai žmogui galioja nekaltumo prezumpcija, aš manyčiau“, – sako Laisvės partijos frakcijos seniūnė Brigita Guobė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus meras Remigijus Šimašius neatrado laiko pakomentuoti tokios frakcijos kandidatūros, o frakcijos seniūnė, panašu, kad svarstydama Laukio kandidatūrą gerai nė nežino, kad jis ikiteisminiame tyrime yra įtariamasis. FNTT dar šiandien TV3 žinioms patvirtino, kad Laukio, kaip įtariamojo, statusas nepasikeitęs. Jis jam suteiktas aiškinantis greitųjų koronaviruso testų pirkimo už 6-is milijonus eurų aplinkybes.

REKLAMA

Įtariama, kad pasirašant pirkimo sutartį, buvo sukčiaujama, klastojami dokumentai, legalizuojami neteisėtai gauti pinigai ir piktnaudžiaujama. Įtarimai buvo pareikšti ir Sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei, kuri atsistatydino. Laukys šiame tyrime figūruoja, kaip atsakingas asmuo už sutarties įvykdymą.

„Jeigu teismas neįvyko, kaip galima jį kažkuo kaltinti, tai mes pažeidžiam žmogaus teises. Kiekvienas galėtų, teoriškai. Bet tokio sprendimo nėra, kad jis būtų paskirtas frakcijos į komisijos narius“, – pasakoja B. Guobė.

REKLAMA
REKLAMA

Į Antikorupcijos komisiją gali bet kokios politinės jėgos eiti žmogus, kuris pats turi įtarimus iš teisėsaugos? — Ne, negali“, – atsako Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Armonaitė ir Guobė tikina, kad frakcija dėl Laukio neapsisprendusi, tačiau miesto tarybos darbotvarkėje jau įkeltas nutarimo projektas su Laukio pavarde. Be to, panašu, kad ir jis pats jau prieš kelias savaites pradėjo ruoštis naujoms pareigoms. Buvo net prisijungęs prie praėjusio komisijos posėdžio. Nors posėdžiai turi būti vieši, tačiau savivaldybė jo įrašo visuomenei nepaviešino.

„Iš jo supratau, kad jis galvojo, kad jis jau yra komisijos narys, tai kaip minėjau, mes jam paaiškinoome, kad šitoj vietoj Tarybos sprendimo nėra ir jis pakolkas negali oficialiai vykdyti jokių teisių ir dėl to jisai iš karto atsijungė po posėdžio. Tiesiog sistemoje jis buvo minėjęs, kad jis prisijungia vietoj buvusios komisijos narės Evelinos Dobrovolskos“, – teigia Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vydūnas Sadauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su pačiu Laukiu TV3 žinioms susisiekti nepavyko – jis neatsiliepė telefonu, neatrašė ir į žinutes.

„Mano žiniomis, jisai jums nekomentuos nieko“, – kalbėjo B. Guobė.

„Toks elgesys yra labai ciniškas, mes jį vertinam labai neigiamai, ir tai nėra atsitiktinumas, galiu priminti, kad prieš gerus metus, kai buvo teikiamas narys į Etikos komisiją, kuri yra taip pat svarbi visuomeninė savivaldybei komisija, į ją buvo siūlomas narys, kuris taip pat turi problemų su etika“, – sako V. Sadauskas.

Šiemet tai jau ne pirmas atvejis, kai teisėsauga tirdama galimai korupcinius nusikaltimus, žvilgsnį nukreipia Vilniaus savivaldybės link. Vasaros pabaigoje vienai savivaldybės darbuotojai buvo pareikšti įtarimai kyšininkavimu. Pavasarį po nesėkmingo bandymo įsigyti plaučių vėdinimo aparatus ir sumokėjus už juos pinigus, specialiojo liudytojo statusas buvo suteiktas Šimašiaus bendražygiui, administracijos direktoriui Povilui Poderskiui.

REKLAMA

„Tarybos pirmininkas Šimašius net neleidžia teikti Tarybos sprendimo dėl nepasitikėjimo Povilu Poderskiu. Tai šioje vietoje opozicijos teisės yra pažeidinėjamos, ir savo santykius esam priversti aiškintis teisme“, – pasakoja V. Sadauskas.

Laisvės partija įsikūrė Remigijui Šimašiui su dalimi partiečių atsiskyrus nuo Liberalų sąjūdžio po to, kai Eligijus Masiulis buvo pričiuptas su 106-iais tūkstančiais eurų dėžutėje, gautais iš politine korupcija kaltinamo Raimondo Kurlianskio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų