REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Situacija kaip pavasarį, kai veikė tik maisto prekių parduotuvės ir vaistinės, gatvės – lyg iššluotos, o tvarką jose galbūt net palaiko kontroliuojantys karininkai. Operacijų vadovas Aurelijus Veryga neslepia, kad visokie variantai yra realistiniai, jei situacija negerės.

Situacija kaip pavasarį, kai veikė tik maisto prekių parduotuvės ir vaistinės, gatvės – lyg iššluotos, o tvarką jose galbūt net palaiko kontroliuojantys karininkai. Operacijų vadovas Aurelijus Veryga neslepia, kad visokie variantai yra realistiniai, jei situacija negerės.

REKLAMA

Nors skelbiama apie ruošiamus naujus ribojimus dėl būriavimosi viešose vietose ir prekybos, laikinasis sveikatos apsaugos ministras teigia, kad negerėjant situacijai aukščiau pateiktas vaizdas – nėra visai iš fantastikos srities. 

„Gal ir neperdedama. Anksčiau buvusi opozicija, o dabar jau valdančioji dauguma yra kalbėję apie nepaprastąją padėtį. Tai už juos tikrai negaliu atsakyti, jie gali apsispręsti priimti tokius sprendimus. Ir jei būtų Lietuvoje įvesta nepaprastoji padėtis, tai galima ir kariuomenę gatvėse pamatyti, ką gali žinoti“, – sakė A. Veryga.

Jei negerės, teks ieškoti naujų priemonių

Jis pažymėjo, kad ne kartą kalbėta, kad naujai valdžiai tikrai reikės apsispręsti, kaip elgtis artėjant didžiosioms metų šventėms. 

REKLAMA
REKLAMA

„Esu jau minėjęs, kad Vėlinių ilgasis savaitgalis parodė, kad rekomendacijų nebuvo laikomasi, judėjimas buvo didelis, po to sekė užsikrėtimų banga. Tad Kalėdos bus naujas iššūkis, bet kaip jis bus spendžiamas, nedrįsčiau spėlioti. Tikrai visi variantai yra realistiniai ir jei skaičiai nepradės mažėti, gali tekti imtis naujų priemonių, kurios leis, matyt, efektyviau kontroliuoti ir įvairias pasilinksminimo vietas, susibūrimus“, – kalbėjo laikinasis sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA

A. Veryga kartu atkreipė dėmesį, kad itin nerimą kelia žinutės apie tai, kad kažkoks veiksmas keliasi į pogrindį, neva vyksta „slapta“. 

„Susidaro toks vaizdas, kad žmonės mano, jei niekas nežinos, kad jie buvo susirinkę pašvęsti, tai ir virusas neišplis, o jis plinta, jei tik kas pamato, kad jie kartu švenčia. Tai toks keistas strutiškas įsivaizdavimas. Tai valdžiai bus naujas iššūkis, kaip įtikinti visuomenę“, – pastebėjo jis.

Siūlo griežtesnes karantino priemones

Portalas tv3.lt primena, kad Sveikatos ekspertų taryba yra konstatavusi, jog karantinas šalyje neveikia taip, kaip reikėtų, t. y. viruso plitimo tendencijos krypsta didėjimo linkme, bet augimas yra sulėtėjęs. Todėl prezidentūra siūlo imtis priemonių jam griežtinti. Didžiausią dėmesį valdant virusą siūloma kreipti darbovietėms, ugdymo įstaigoms, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi ne visi specialistai palaiko karantino griežtinimo idėją. Štai Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, virusologas prof. Saulius Čaplinskas yra pastebėjęs, kad jau dabar aišku, kad šitas virusas, kaip ir kiti peršalimo ligų virusai, pasižymi sezoniškumu.

Todėl jis sakė, kad ir karantino priemonės gali padėti tik laikinai: „Jis gali plisti ir šiltuoju metų laikotarpiu, tačiau plačiau tai vyksta šaltuoju metų laiku. Ir atitinkamai Pietų ir Šiaurės pusrutulyje šie laikotarpiai skiriasi. 

Visgi karantinas tik pristabdys viruso plitimą, tačiau vien karantino priemonėmis neįmanoma išnaikinti šio viruso visuomenėje. Kai atsiveria sienos ir žmonės pradeda bendrauti, tai ir iš kitų teritorijų virusas gali atvažiuoti. Taigi vien karantino neužtenka.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų atvejų – virš 1 tūkst.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1187 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 19 žmonių, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Per praėjusią parą pasveiko 734 žmonės.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 62 tūkst. 515 asmenų, 46 tūkst. 665 – tebeserga, 15 tūkst. 77 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 519 žmonių, dėl kitų priežasčių mirė 254 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 7476 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 264 tūkst. 577.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų