REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Vyriausybė sprendimus dėl karantino tęsimo žada tik rytoj, profesorius Alvydas Laiškonis įsitikinęs, kad didžiąsias metų šventes sutiksime esant griežtiems ribojimams. Pasak jo, ir ateinantys metai laukia su ne ką mažiau iššūkių. 

Nors Vyriausybė sprendimus dėl karantino tęsimo žada tik rytoj, profesorius Alvydas Laiškonis įsitikinęs, kad didžiąsias metų šventes sutiksime esant griežtiems ribojimams. Pasak jo, ir ateinantys metai laukia su ne ką mažiau iššūkių. 

REKLAMA

LSMU profesoriaus manymu, pirmąją koronaviruso bangą padėjo įveikti tai, kad labiau buvo laikomasi valdžios nurodymų, nors, kita vertus, bėdų dėl komunikacijos buvo.

„Iš ministerijos pusės buvo kiek tarsi užliūliuojama, kad viskas yra gerai, nors nebuvo visai taip. O dabar, ko gero, iki Kalėdų turėsime karantiną“, – konstatavo A. Laiškonis.

Akis bado kaukės po nosimi

Tokius sprendimus, jo teigimu, akivaizdžiai diktuoja ir pačių tautiečių elgesys. 

„Pats stengiuosi kuo mažiau į prekybos centrus eiti, bet kai pasižiūri, kokios eilės prie jų, tai visi akropoliai ir maksimos tapo žmonių apgulties vieta, ten dabar be galo daug žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, kiek matau, kad vis dar panosėje kabo kaukės, dar žmonės dar nėra pilnai susimobilizavę, kad suvoktų, jei ne dėl svetimų, dėl savęs tai daryk nešiok kaukę, kaip reikia. Jei troleibusuose jau nebeliko tokių, tai didžiuosiuose prekybos centruose tai yra didelė problema. 

REKLAMA

Tiesa, pastebėjau, kad bažnyčioje sumažėjo besilankančiųjų. Tad, panašu, turėsime priprasti prie tokių sąlygų“, – sakė gydytojas infektologas.

Per daug įprato prie „gero gyvenimo“

Kartu profesorius neslėpė, kad, jei situacija nesikeis, problemų užteks ir kitiems metams.

„Manau, kad tikrai turėsime ir po Kalėdų problemų. Vertinant epidemiologiškai, pagal tai, kiek bus persirgusiųjų, šitą žiemą dar turėsime problemų“, – kalbėjo A. Laiškonis. Jis pridūrė, kad ateinančiais metais svarbiausia bus palaikyti intensyvų testavimą ir sulaukti vakcinos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, natūralu, kad toliau turėsime susirgimų „bangavimą“, nes ir tyrimų atliekama ne vienodai.

Gydytojas sutiko, kad nors karantinas visada sumažina sergamumą, tai tampa nemažu psichologiniu iššūkiu, tad žmonės pradeda atsipalaiduoti.

„Žiūrint istoriškai, prieš 400–500 metų tik karantinu pavykdavo suvaldyti tokias epidemijas. Ir tai buvo žiaurus karantinas ir nebuvo jokių kitų priemonių. Kita vertus, tai tampa nemenku socialiniu ir psichologiniu iššūkiu. 

Visgi mūsų, mūsų tėvų karta išgyveno karą, badą, kitas negandas ir tokie žmonės labiau prisitaiko prie šio sunkaus režimo. Dabartinė karta yra labai išlepinta – atostogos užsienyje, barai, kavinės, restoranai ir viso to staigus uždarymas psichologiškai ypač jaunus žmones veikia“, – pastebėjo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerimas dėl besimptomės ligos formos 

Nors dabar daug naujų nustatomų atvejų būna besimptomiai, tai profesoriui kelia nerimą.

Viena problema, jo teigimu, ir tokių asmenų izoliacija, kai gyvenama su šeima nedideliame bute. Giminės taip pat nepriima, nes baiminamasi, kad gal atveš sergantįjį.

Kita problema – ir testo patikimumas ir židinių ištyrimas. 

„Pavyzdžiui, tos pačios Rimantės Šalaševičiūtės tyrimas buvo teigiamas, o po kelių dienų – neigiamas. Bet būna atvirkščiai, kad viruso koncentracija maža, būna neigiamas tyrimas, o po dviejų dienų jis jau teigiamas ir atsiranda visa klinika. 

Todėl ir dabartinis ligos paplitimas tarp besimptomių formų kelia nerimą. Kol sugebėjome išaiškinti židinius, tai dar buvo atsekama grandinę. Kita problema – dalis žmonių slepia ligą, neįvardija kontaktų, nes baiminasi stigmos. Dabar jau formuojasi baimė dėl persirgusiųjų. Ir tai pastebima ne vienoje šalyje“, – kalbėjo profesorius.

REKLAMA

Ši savaitė – kritinė 

Portalas tv3.lt primena, kad laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė siūlęs karantiną pratęsti iki pat metų pabaigos, tačiau ministrų kabinetas tą nuspręsti paliko ateinančiai valdžiai. 

„Trečiadienį Vyriausybei jį bus siūloma tęsti iki gruodžio 16–17 d. Taigi pratęsti trumpesniam laikotarpiui, nei buvo siūloma. Vėliau jau nauja Vyriausybė apsispręstų, reikia ar ne pratęsti karantiną. Dėl kažkokių ypatingų karantino sąlygų pakeitimų nebuvo diskutuota“, – sakė jis.

Kartu A. Veryga pabrėžė, kad ši savaitė yra kritinė. Kaip teigė jis, praėjusią savaitę atvejų augimas išliko, bet jis buvo lėtesnis.

REKLAMA

„Jei karantinas veikia, turėtume galbūt į savaitės pabaigą matyti kiek kitokią dinamiką, galbūt mažėjimą. Ši savaitė bus kritinė, kuri parodys, kaip keičiasi situacija. Nes ką stebime iš kitų šalių, kurios buvo pritaikiusios karantiną, Airijos, Izraelio pavyzdžio, tai  trečia savaitė būdavo kritinė, kai būdavo galima įvertinti, kaip keičiasi situacija“, – sakė jis.

Epidemiologiniai duomenys dėl Covid-19 didelio optimizmo neteikia ir šalies mokslininkams. Naujausi duomenys rodo, kad, nors karantinas turėtų padėti mažinti kasdienį užsikrėtimų skaičių, sergamumo kreivė augs iki pat gruodžio 11 dienos.

Prekybos centrams davė savaitę

Laikinoji Vyriausybė pabrėžė, kad laukia sprendimai ir dėl prekybos centrų darbo, mat masinių žmonių susibūrimai juose kelia didelį nerimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši savaitė, kaip jau daugelis ekspertų minėjo, yra kritinis lūžio taškas. Jei matysime, kad nedavė poveikio – tai dar tam tikras sritis, matyt, reikės pareglamentuoti griežčiau.

Ten, kur yra masinis susibūrimas. Šiandien matome, kad labai didelis žmonių susibūrimas yra laisvalaikio praleidimo centruose, taip vadinamuose prekybos ir pramogų centruose.

Jeigu jie artimiausiomis dienomis nesiims realių veiksmų, kad būtų užtikrintas saugumo reikalavimas, srautų reguliavimas – tai tada reikės ten sprendimus priiminėti“, – antradienį Seime kalbėjo Saulius Skvernelis.

Tą dar savaitės pradžioje yra pabrėžęs ir A. Veryga. Kaip sakė jis, nuspręsta labai aiškiai komunikuoti, kalbėtis su Prekybos įmonių asociacija, aiškiai reikalauti verslininkų, prekybos centrų savininkus užtikrinti reikalavimus, kad ten žmonės nesibūriuotų ir t. t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų