REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pagaliau apsisprendė, kaip saugosis nuo čia kaip reikiant įsisukusio koronaviruso. Parlamentui tapus vienu iš viruso židinių, nuspręsta neįsileisti lankytojų, uždaryti rūkymo ir poilsio vietas, neorganizuoti renginių, salėje statyti pertvaras tarp parlamentarų, savaitę nevyks ir plenariniai posėdžiai.

Seimas pagaliau apsisprendė, kaip saugosis nuo čia kaip reikiant įsisukusio koronaviruso. Parlamentui tapus vienu iš viruso židinių, nuspręsta neįsileisti lankytojų, uždaryti rūkymo ir poilsio vietas, neorganizuoti renginių, salėje statyti pertvaras tarp parlamentarų, savaitę nevyks ir plenariniai posėdžiai.

REKLAMA

Pirmadienį parlamento rūmuose pradėjo veikti ir mobilus tyrimų punktas. Į jį suskubę parlamentarai stumdėsi eilėje, juokavo ir beveik visi iš kabineto išėjo su ašaromis akyse.

Visuomenės sveikatos centro specialistė, atvykusi į Seimą, ruošiasi darbui – parlamentarų ir Seimo kanceliarijos darbuotojų tepinėlių paėmimui, kad tautos išrinktieji būtų patikrinti, ar neserga koronavirusu.

Tos pačios specialistės periodiškai testuoja ir prezidentūros bei Vyriausybės narius. Sako politikai ir valdininkai prašo su jais elgtis švelniai:

REKLAMA
REKLAMA

„Prašo, prašo. Nekišti giliai. Ne. Imam taip, kaip priklauso.“

Specialistei pasiruošus darbui, iš karto nusidriekė išsitirti panorusių parlamentarų eilė.

Viena pirmųjų pasiryžusi atlikti procedūrą – konservatorė Dalia Asanavičiūtė. Jai, kaip ir visiems kitiems, mėginiai imti ir iš nosies, ir iš gerklės.

REKLAMA

„Profilaktiškai, prieš Seimo posėdį, kuris bus rytoj, ir kad užtikrinti savo ir palink esančių, nes mes kaip jūs žinote, sėdime arti vienas kito“, – sako konservatorių frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė.

Kaip tikroje poliklinikoje, atsirado ir gudruolių, kurie į kabinetą užlindo prieš laukiančius eilėje. Tradiciškai – tik paklausti.

„Gerai, ačiū. Klausimas keistas, o ko be eilės, o kas sako, kad be eilės?“ – klausia konservatorių frakcijos narys Audronius Ažubalis.

O štai konservatorius Andrius Navickas, atėjęs išsitirti ar neserga grėsminguoju virusu, pasiūlė kolegai apkosėti ir šalia esančius žurnalistus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbėkim tik į žurnalistus. Pakosėk tu į juos“, – kalbėjo konservatorių frakcijos narys Andrius Navickas.

Pradėjus veikti mobiliam punktui, vienos pirmųjų atėjo ir Seimo kanceliarijos darbuotojos. Tačiau prieš jas užlindinėjant Seimo nariams, teko grįžti į darbo vietas. Dažniausiai į kabinetą suko gausiausios, konservatorių frakcijos nariai. O iš kabineto dažnas išėjo su ašaromis akyse.

„Oi. Įdomiai, gerai viskas. Truputėlį, sudirgina turbūt jautrius taškus“, – pasakoja Konservatorių frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas.

„Labai nemalonus. Bet nieko tokio“, – teigia valstiečių frakcijos narys Tomas Tomilinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savotiškas. Malonumas savotiškas“, – sako mišrios grupės narys Kęstutis Glaveckas.

„Čakros atsivėrė. Gyvenimas pravirkdė. Gyvenimas kiekvienąkart, džiaugiesi, kad gyvas išeini iš daktarų kabineto“, – pasakoja socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Parlamentarai testų rezultatus turėtų gauti arba šiandien vakare, arba rytoj ryte – jų ryt dar laukia Seimo posėdis. Salė pirmadienį jau dezinfekuota. Planuojama, kad šioje salėje turėtų atsirasti ir pertvaros, kad politikai vienas kito neužkrėstų. 

„Deja, mes matome vis labiau augančius skaičius kasdien ir atsargumo priemonių Seimo nariams, kaip ir bet kuriems kitiems piliečiams, reikia imtis ne tik Seimo salėje, ne tik Seimo patalpose, bet ir už jų ribų“, – teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Saugantis viruso, Seimo valdyba taip pat nusprendė ir neįsileisti pašalinių žmonių į parlamentą, nevyks jokios ekskursijos, neateis lankytojai, tiesa, bus įleidžiami savo darbą čia atliekantys žurnalistai. Taip pat uždrausti ir visi renginiai, galės vykti spaudos konferencijos, o komitetų posėdžiai taip pat privalės vykti nuotoliniu būdu, išskyrus tuos atvejus, kai to negalės daryti dėl saugumo.

Be to, parlamentarai raginami Seimo salėje nesibūriuoti, ateiti į posėdžius tik pasitikrinus dėl koronaviruso, vengti plenarinių posėdžių salėje gerti kavą ar vandenį – daryti bet ką, dėl ko reikėtų nusiimti kaukę nors akimirkai.

„Įpareigoti Seimo narių ar apriboti jų galimybes dalyvauti Seimo posėdžiuose neįmanoma. Tai šioje vietoje vienaip ar kitaip turime pasikliauti Seimo narių sąmoningumu“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

„Uždėti kalpokus ant galvos ir laikyt juos kaip viščiukus kokius, aš manyčiau, kad neprotingai, pas mus tokie kraštutinumai. Arba visiška laisvė, arba visiškas kalėjimas“, – sako K. Glaveckas.

Valdybos sprendimu Seimo nariai negalės naudotis ir poilsio kambariais bei rūkyklomis. Nors jos kelios yra ir lauke, tačiau štai viena uždara patalpa, nors ir ventiliuojama, tačiau, žinoma, atėjus Seimo nariams parūkyti, jiems tenka nusiimti kaukes.

Kol kas serga 3 Seimo nariai – liberalai Jonas Varkalys, Viktoras Pranckietis ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pirmadienį paskelbta, kad izoliuotis nusprendė visa Liberalų sąjūdžio frakcija, tad antradienį, parlamentui balsuojant dėl Ingridos Šimonytės paskyrimo premjere, valdančioji koalicija daugumos neturės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų