REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė atvira – buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys, kaip galimas sveikatos apsaugos ministras, jos galvoje sukosi dar tuomet, kai nebuvo aiškūs rinkimų rezultatai. Ne paslaptis, kad A. Dulkys gali nesulaukti prezidento Gitano Nausėdos palaikymo, tačiau I. Šimonytė ketina už jį stoti mūru.

Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė atvira – buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys, kaip galimas sveikatos apsaugos ministras, jos galvoje sukosi dar tuomet, kai nebuvo aiškūs rinkimų rezultatai. Ne paslaptis, kad A. Dulkys gali nesulaukti prezidento Gitano Nausėdos palaikymo, tačiau I. Šimonytė ketina už jį stoti mūru.

REKLAMA

Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė trečiadienį prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė galimas ministrų kandidatūras į visas, išskyrus Žemės ūkio, ministerijas. Vadovavimą šiuo metu svarbiausiai – Sveikatos apsaugos – ministerijai siūloma patikėti buvusiam valstybės kontrolieriui Arūnui Dulkiui.

Prezidentas naujajam ministrui turi kelis reikalavimus

Prezidentas po susitikimo su I. Šimonyte pareiškė naujajam sveikatos apsaugos ministrui ketinantis kelti rimtus uždavinius, o Covid-19 pandemijos suvaldymas turėtų būti svarbiausias ministro darbas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos ministrui ar ministrei pirmiausia kelsiu profesinės patirties, gebėjimo valdyti krizes ir komplikuotų procesų organizavimo reikalavimus“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA

Tačiau I. Šimonytė neabejoja, kad A. Dulkys pasižymi ne tik visomis išvardintomis, bet ir dar daugiau savybių, kurios padėtų vadovauti svarbiai ministerijai krizės metu.

„Reikia turėti daugiau dalykų mintyje, už kuriuos turbūt visų pirma labiausiai vertinu A. Dulkio kompetenciją. Tai yra – gebėjimą sistemiškai matyti viešąjį sektorių“, – interviu naujienų agentūrai BNS trečiadienį sakė I. Šimonytė.

Ji nesutinka, kad ministerijoms turėtų vadovauti būtent tų sričių ekspertai – medikai, mokytojai ar žemdirbiai. Kandidatės į premjeres manymu, svarbiausia – puikus viešojo sektoriaus supratimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kalbame apie viešąjį sektorių, tos problemos yra gerokai gilesnės, negu kad profesinė patirtis diktuotų, kaip šimtaprocentinę galimybę išspręsti.

Manau, kad Valstybės kontrolė yra ta vieta, kuri atlikusi savo veiklos auditus ir sisteminį požiūrį į švietimą, sveikatos apsaugą, socialinę apsaugą atskleidė labai daug dalykų, kuriuos sprendžiant mes galėtume turėti geresnę viešųjų paslaugų kokybę“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Ne planas B, o pirmas pasirinkimas

I. Šimonytė norėtų, kad sveikatos apsaugos sistemoje daugiau dėmesio būtų skiriama ne investicijų įsisavinimui, o pacientų poreikiams.

„Man atrodo, mums reikėtų tą žvilgsnį nuo to, kas gaus gama peilį ar kažkokį kitą labai brangų įrenginį iš ateinančių metų investicijų programos, nuleisti žemyn ir pamatyti žmones, kuriems tų sveikatos paslaugų reikia“, – sakė politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir būtent A. Dulkys, anot I. Šimonytės, turi gebėjimų, kurie padėtų sprendžiant ne tik sistemines problemas, bet ir suvaldant Covid-19 pandemiją.

„Aš manau, kad jis turi gebėjimų, kurie yra labai svarbūs šitoje situacijoje. Tai yra gebėjimas kalbėtis, girdėti žmonės, pasitelkti ekspertus, kur pats neturi gilaus išmanymo. Juoba, kad tai tik dalis problemų, kurias reikia spręsti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Kandidatė į premjeres pripažįsta, kad yra parengusi ir atsarginių kandidatų, jei pirmieji neįtiktų prezidentui. Tačiau pirmiausiai ji norėtų išgirsti argumentus, kodėl vieni ar kiti kandidatai netinka.

„Tikrai tų kandidatų, kurie galėtų užimti šitas pareigas vienu ar kitu būdu turime. Bet kodėl jums nešauna tokia mintis, kad galbūt tai buvo mano pasirinkimas nuo pat pradžių, kai nebuvo aišku, kokie bus rinkimų rezultatai? Čia nėra kažkelintas pasirinkimas, čia buvo mano pirmas pasirinkimas ir tam pasirinkimui aš turiu motyvų“, – patikino I. Šimonytė.

REKLAMA

Šiemet G. Nausėda nepratęsė A. Dulkio vadovavimo Valstybės kontrolei antrai kadencijai. A. Dulkys Valstybės kontrolei vadovavo nuo 2015 m.

Nesmerkia G. Skaistės

Gintarę Skaistę į finansų ministres neoficialiai siūlanti Ingrida Šimonytė nesmerkia jos už praeities klaidas – vairavimą neblaiviai.

I. Šimonytė sako vertinanti, kad G. Skaistė pati jai priminė apie pažeistą įstatymą, ir mananti, kad sąžinė baudžia geriau nei viešas smerkimas.

Visą straipsnį galite rasti čia.

Aiškus ministrų sąrašas

Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė trečiadienį prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė galimas ministrų kandidatūras į visas, išskyrus Žemės ūkio, ministerijas.

REKLAMA

Į susisiekimo ministrus teikiamas Kasparas Adomaitis (Laisvės partija), į ekonomikos ir inovacijų – Aušrinė Armonaitė (LP), į krašto apsaugos – Arvydas Anušauskas (TS-LKD), į vidaus reikalų – Agnė Bilotaitė (TS-LKD), į teisingumo – Evelina Dobrovolska (LP), į sveikatos apsaugos – Arūnas Dulkys (TS-LKD), į aplinkos – Simonas Gentvilas (Liberalų sąjūdis), į kultūros – Simonas Kairys (LRLS), į energetikos – Dainius Kreivys (TS-LKD), į užsienio reikalų – Gabrielius Landsbergis (TS-LKD), į socialinės apsaugos – Monika Navickienė (TS-LKD), į finansų – Gintarė Skaistė (TS-LKD), į švietimo, mokslo ir sporto – Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD).

Ketvirtadienį Seimui teikiama I. Šimonytės kandidatūra į ministres pirmininkes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų